Wat is een HRM-Scan?

 

HRM staat voor Human Resource Management. Een HRM-scan is niets anders dan een kort onderzoek binnen de organisatie. Door een interne evaluatie uit te voeren worden de belangrijkste kansen, knelpunten maar ook verbetermogelijkheden voor de organisatie zichtbaar. Met een HRM-scan krijgt een organisatie direct inzicht in het interne HR-beleid. Zo kunnen werkgevers de resultaten van de scan gebruiken om hun strategische doelen te behalen en waar mogelijk zaken te verbeteren.

Hoe werkt een HRM-Scan?

 

Een HRM-scan is een methodiek die meerdere processen binnen de organisatie onder de loep neemt. Een scan ziet toe op verschillende onderwerpen bijvoorbeeld: personeelsbegroting, verzuimbeleid, HR-organisatie, tot het functioneren en beoordelen of ontwikkelen en opleiden van personeel. Een werkgever krijgt met een scan inzicht in het bedrijfsproces, waarna eenvoudig het proces aangepast kan worden.

 

Er zijn verschillende manieren en middelen om een scan uit te voeren. De volgende drie aandachtspunten worden doorgaans gehanteerd:

 

Interviews met betrokkenen

 

Interviews met management en betrokken medewerkers in het bedrijfsproces. Vaak wordt het interview uitgevoerd aan de hand van een vragenlijst, zodat je een helder beeld krijgt wat er binnen het proces speelt.

 

Visualisatie bedrijfsprocessen

 

Het is belangrijk om de hoofdprocessen in kaart te brengen. Zo kun je meteen zien waar het verbeterpotentieel ligt binnen de organisatie. Je kunt een overzicht maken met bijvoorbeeld een Value Stream Map of een digitale tool.

 

Rapportage van kansen en mogelijkheden

 

Stel een rapportage op om de verschillende aandachtsgebieden in het proces te verbeteren. Dan kun je met een presentatie van de rapportage en een bijbehorend plan van aanpak alle betrokkenen binnen de organisatie informeren.

De voordelen van een HRM-Scan

 

Een HRM-scan vormt voor organisaties een strategisch hulpmiddel om de HR-processen te optimaliseren. Wanneer je als organisatie kiest om een HRM-scan te laten uitvoeren levert het de volgende voordelen op:

 

Inzicht

 

Een scan biedt inzicht in de verschillende processen binnen de organisatie. Het maakt meteen duidelijk wat er binnen de organisatie leeft, welke ideeën er bestaan of zorgen met het oog op de toekomst.

 

Specialisatie

 

Je krijgt meer inzicht in de HR-thema’s die aandacht behoeven of goed werken binnen de organisatie. Met een HRM-scan kun je de diepte induiken op onderwerpen die belangrijk zijn voor jou als werkgever, zoals werkbeleving of leiderschap.

 

HR-beleid

 

Om door te kunnen groeien naar een toekomstbestendige organisatie is professionalisering en doorontwikkeling belangrijk. Met een scan kun je kijken of nadere invulling van het HR-beleid noodzakelijk is of niet. Ook kun je zien of administratieve processen zijn gewaarborgd. Aan de hand van de HRM-scan kun je de juiste beslissingen nemen die passen bij de doelstellingen van jouw organisatie.

Gerelateerde artikelen

67.png

Blog

Hoe zet je vendor management in voor je organisatie?
Leestijd 5 min.

Krapte op de arbeidsmarkt, digitalisering, en de eeuwige zoektocht naar…

55.png

Blog

Wat is Vendor Management?
Leestijd 5 min.

Het vinden en beheren van extern talent vormt voor veel organisaties een grote…

89.png

Blog

Onderhandelen over een salarisverhoging: hoe doe je dat?
Leestijd 5 min.

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt nog steeds met een krapte. Werkgevers zijn…

90.png

Blog

Medewerkersbetrok-kenheid als cruciaal onderdeel van de employee journey
Leestijd 5 min.

De vraag die in deze arbeidsmarkt steeds terugkomt: hoe word je een…

37.png

Blog

Bedrijfscultuur in kaart brengen: hoe doe je dat en waarom is het zinvol?
Leestijd 5 min.

Wil je graag je bedrijfscultuur in kaart brengen maar weet je niet hoe? De…

65.png

Blog

Wat is reversed billing?
Leestijd 5 min.

Bedrijven die met flexkrachten of zzp’ers werken weten niet altijd of hun…

44.png

Blog

Work from anywhere’ is de trend die blijft
Leestijd 5 min.

In de maanden dat corona hard toesloeg in New York, gaven een aantal daar…

6.png

Blog

10 tips voor een onboarding programma voor nieuwe medewerkers
Leestijd 5 min.

Er zijn vele manieren om een onboarding programma voor nieuwe medewerkers tot…