HR innovatie: laagdrempelig en toegankelijk

 

HR innovatie heeft niet meteen iets met technologische innovaties te maken. “Dit bedraagt slechts 25 procent van het innovatiesucces,” aldus Gaspersz. “De overige 75 procent komt voort uit sociale innovaties. Innoveren heeft alles te maken met gedrag en ideeën. Daar komt HR om de hoek kijken: zij moeten een mindset en cultuur scheppen waarin dit gedrag zich kan manifesteren. Daarbij hangt veel af van de wijze waarop je het begrip innovatie definieert.

Hoe breder je deze opstelt, hoe meer mensen je binnen de organisatie bereikt. Werknemers van de inkoopafdeling kunnen bijvoorbeeld ook een bijdrage leveren, door samen te werken met partijen die duurzame oplossingen gebruiken. Het gaat over deze kleine stapjes. Door een laagdrempelige innovatiedefinitie te creëren kan iedereen die dat wil bijdragen aan vernieuwing. Dit gaat samen met goed leiderschap: zij moeten mensen aanzetten om mee te doen aan innovatieprojecten.”

 

HR innovatie heeft alles te maken met gedrag en ideeën. HR moet een mindset en cultuur scheppen waar dit gedrag zich kan manifesteren.

Connected thinking

 

Eén van de creativiteitstechnieken die wordt toegepast om op korte tijd zoveel mogelijk ideeën te verzamelen, is connected thinking. Een techniek die Gaspersz in het pre-coronatijdperk toepaste en post-corona weer van stal haalt. “Iedereen in de zaal krijgt dan een geel blaadje met negen vakjes. Aan het einde van mijn presentatie stel ik een vraag, waarna alle mensen een idee of actie op het blaadje schrijven. Vervolgens geven zij het blad door aan hun buurman, die al dan niet voortbouwt op het voorgaande idee. Zo gaat het door tot alle negen vakjes zijn ingevuld. Als er vijftig mensen in de zaal zitten, heb je in korte tijd 450 ideeën verzameld.”

 

Daarna vraagt Gaspersz aan zijn publiek om het meest waardevolle idee op het blad te omcirkelen. “Op die manier maak je een selectie van vijftig ideeën. Vervolgens bespreek ik met enkele deelnemers in de zaal welke ideeën zijn omcirkeld en waarom.

Deze techniek is ook toepasbaar bij vraagstukken voor een klein HR-team van pak ‘m beet acht of negen mensen. Het levert betere output op dan een brainstormsessie, want sommige mensen zijn te introvert om hun ideeën hardop in de groep te gooien.”

 

Maar volgens Gaspersz gaat het in essentie niet om een techniek. “De innovatiekracht bevorder je met de juiste mindset, niet door een techniek. Je moet openstaan om een andere denkweg in te slaan en af te stappen van beperkend cultuurmatig denken. Dat is het allerbelangrijkste.”

 

Wil je meer weten? Ontvang het e-boek “Je Hok Uit!” van Jeff Gaspersz met 30 adviezen voor een creatiever team via www.ideebrief.nl.

Gerelateerde artikelen

14.png

Blog

Strategische planning in 2021: de prominente rol van HR
Leestijd 7 min.

Hoewel we 2020 liever zo snel mogelijk vergeten, hebben we ook een aantal…

service management-min.png

Blog

Hoe kun je jouw field service management verbeteren?
Leestijd 5 min.

Of je nu al jaren werkt met field service management of daar net mee bent…

acquisition versus recruitment-min.png

Blog

Dit moet je als zzp’er doen om werk te vinden tijdens de vakantieperiode
Leestijd 3 min.

Tijdens de zomermaanden neemt de stroom aan opdrachten voor veel zzp’ers af.…

33.png

Blog

Wat betekent flexibel inzetbaar op de werkvloer?
Leestijd 5 min.

Je werknemers zijn je dierbaar. Je wilt een goede werkgever zijn maar zult ook…

4.png

Blog

Werkervaring: overschat of onderschat?
Leestijd 5 min.

Is een social media-expert met tien jaar werkervaring geschikter voor een…

13.png

Blog Interview

Innovatie HRM: hoe stimuleer je dat binnen een organisatie?
Leestijd 7 min.

Innovatie HRM: het is misschien niet de meest voordehandliggende woordgroep,…

37.png

Blog

Bedrijfscultuur in kaart brengen: hoe doe je dat en waarom is het zinvol?
Leestijd 5 min.

Wil je graag je bedrijfscultuur in kaart brengen maar weet je niet hoe? De…

Mentaal vastlopen.png

Blog

Wat kan je als werkgever doen als een medewerker mentaal vastloopt?
Leestijd 4 min.

Het is belangrijk voor medewerkers om een goede werk-privébalans te bewaken.…