WDBA

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (WDBA) is op 1 mei 2016 in werking getreden. Deze WDBA moest de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen. Het doel was: de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers (zelfstandigen zonder personeel) te verduidelijken en te reguleren.

Omdat er onduidelijkheid bleef bestaan is er een zogenaamd handhavingsmoratorium opgesteld wat nu afloopt op 1 januari 2025. De regels blijven echter hetzelfde, de manier waarop de Belastingdienst controleert is ook niet anders geworden, anders dan dat ze nu vanaf het nieuwe kalenderjaar echt gaan handhaven. Er zijn dus ook nog voldoende mogelijkheden om zelfstandige professionals in te huren. Het is de urgentie die groter is geworden om de zelfstandige professioneel aan te pakken, zodat inhuur plaatsvindt om de juiste redenen, op de juiste manier, en binnen de bestaande wettelijke kaders.

Precies daarover hebben wij als experts op het gebied van WDBA de whitepaper ‘Status WDBA/WVBAR: Wat (nu) te doen?’ opgesteld. Met uitleg en inzicht over de situatie nu en na 1 januari 2025, concrete adviezen en stappenplannen, en een uitleg over onze rol en positie als Circle8 als contractpartij. Ook schetsen wij de bredere context van wetswijzigingen die de arbeidsmarkt ingrijpend zullen veranderen.

Download de whitepaper gratis en vrijblijvend via onderstaande button. Klik hier voor een engelstalige versie van de whitepaper.

Beoordeling arbeidsrelatie

Bij het inhuren van een zelfstandig professional zijn opdrachtgevers en zelfstandig professionals samen verantwoordelijk voor hun werkrelatie. Of eigenlijk, voor het niet bestaan van een fictieve dienstbetrekking, de zogenaamde GAL-regeling (Gezag aanwezig, verplichting om persoonlijk Arbeid te verrichten en het betaald krijgen van Loon voor het werk wat je verricht).

Doorgaans bestaan er echter geen misverstanden over de werkrelatie. Mochten er toch twijfels bestaan of wil je domweg 100% zekerheid hebben, maak dan gebruik van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst.

Als lid van de Bovib (Brancheorganisatie voor intermediairs en brokers) werkt Circle8 met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. In deze overeenkomst is beschreven onder welke voorwaarden een intermediair met zelfstandige opdrachtnemers overeenkomsten tot het verrichten van werkzaamheden kan aangaan zonder dat daarbij sprake is van een (fictief) dienstverband. Deze goedgekeurde modelovereenkomst staat op de website van de Belastingdienst.

Laatste ontwikkelingen

In de aanloop naar 1 januari 2025 krijgen we veel vragen over de aanstaande veranderingen rondom de handhaving van de WDBA door de Belastingdienst. Via deze link download je een pdf met veelgestelde vragen die via ons binnen zijn gekomen. Hieronder hebben we daar voor het gemak een Top8 uit samengesteld.
Heb jij nog een vraag die er niet bij staat? Stuur dan een bericht via ons contactformulier.

Veelgestelde vragen

Hieronder de Top 8 van veelgestelde vragen uit onze recente WDBA-bijeenkomsten

Klopt het dat eventuele boetes en naheffingen voor zzp’ers met terugwerkende kracht gelden per 1 januari 2025? Ik hoef me dus geen zorgen te maken over de jaren daarvoor?

Het handhavingsmoratorium geldt voor opdrachtgevers en vervalt per 1 januari 2025. Dan kunnen opdrachtgevers weer naheffingen krijgen. Maar die naheffingen gaan niet verder terug dan 1 januari 2025, zelfs als de zzp’er ook al voor die datum bij de organisatie werkte.

Voor zzp’ers zit dat anders. Het handhavingsmoratorium geldt niet voor hen, er verandert voor zelfstandigen dus  niets. Ook bij zzp’ers kunnen correcties plaatsvinden, maar bij hen kan dat – anders dan bij werkgevers – ook over de periode van  voor 1-1-2025. 

De Belastingdienst heeft aangegeven niet actief te handhaven bij zzp’ers, wel bij opdrachtgevers. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen actie ondernemen richting de werkende als bij een opdrachtgever blijkt dat een zzp’er eigenlijk werknemer is. Als een Belastinginspecteur bijvoorbeeld op 1 februari 2025 constateert dat een zzp’er eigenlijk werknemer moet zijn, dan krijgt werkgever een naheffingsaanslag over de maand januari 2025, niet over de periode daarvoor. Dezelfde inspecteur kan wel correcties doorvoeren over  aangifte van een zelfstandige, als blijkt dat iemand toch geen ondernemer was voor de Belastingdienst. Dat kan tot 5 jaar terug, ook als de aanslag definitief was (navordering).

Als ik als zzp’er mijn eerste opdracht aanneem, dan is ondernemerschap toch nog niet structureel aan te tonen?

Dat klopt. In dit geval kun je het best samen met je opdrachtgever een duidelijke opdrachtomschrijving opstellen met een kop en een staart en een duidelijk op te leveren resultaat. Je probeert samen zoveel mogelijk te voldoen aan de wet. Mocht de Belastingdienst later toch anders oordelen, dan zullen jullie niet meteen een boete krijgen maar een gesprek.

Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, op basis van welk salaris worden dan de naheffingen bepaald?

Als er sprake is van schijnzelfstandigheid betekent dit dat een zzp’er alle ondernemersfaciliteiten moet terugbetalen. De opdrachtgever moet naheffingen betalen.

Mag een zzp’er hetzelfde werk doen als iemand in dienst, als het om tijdelijke vervanging gaat vanwege verlof of ziekte? Of als de zzp’er zelf kan bepalen hoe hij het werk uitvoert en geen instructies krijgt van de opdrachtgever?

Het uitgangspunt van het kabinet is dat zzp’ers niet hetzelfde werk op dezelfde manier mogen doen als werknemers in loondienst, ook niet tijdelijk. Dit staat los van het feit of er sprake is van gezag.

Het is vrij standaard voor een developer in de ICT dat opdrachten minstens een jaar duren. Mag dat straks nog?

Duur van de opdracht is een interessant gegeven. Nergens in de wet of jurisprudentie staat dat je maximaal een bepaald aantal jaren als zzp’er mag werken. Het is meer van belang hoe lang het project loopt waaraan je werkt. Is een project voor 3 jaar begroot, dan zou de opdrachtgever jou maximaal drie jaar moeten inhuren. Uiteraard met een wederzijdse opzegtermijn.

Dat je dan maar één opdrachtgever per jaar hebt, is dan niet belangrijk. Het is wel belangrijk dat je een duidelijke opdrachtomschrijving hebt. Daarin moet bijvoorbeeld staan welk resultaat jij uiteindelijk moet opleveren.

Klopt het dat als je je eenmanszaak omzet naar een bv, je geen risico meer loopt om te werken als schijnzelfstandige?

Nee, dat maakt niet uit. Het gaat om de beoordeling van de arbeidsrelatie binnen de opdracht. De Belastingdienst kijkt dwars door eenmanszaak of bv heen.

Behouden modelovereenkomsten van de Belastingdienst hun waarde na 1 januari 2025?

Op 1 oktober heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om de modelovereenkomsten te behouden. Die van de Bovib loopt sowieso nog door tot ergens in 2026. Bovendien helpen modelovereenkomsten je te bepalen hoe je op een correcte manier samenwerkt. Dus ja, de overeenkomsten behouden hun waarde.

Mag je als zzp’er gebruikmaken van een auto van de opdrachtgever?

Ja hoor, als jij voor de uitvoering van je opdracht een auto nodig hebt kan dat best. Daarbij is het wel belangrijk dat je de auto alleen gebruikt voor de opdracht. Hetzelfde geldt voor werken op een laptop van de zaak of gebruik maken van een mailadres. Als je de laptop of auto van de zaak ook privé gebruikt, wordt het lastiger om zelfstandigheid aan te tonen.

Vragen?

Wij volgen het nieuws rondom de WDBA op de voet en delen eventuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden direct met je.

Mocht je in de tussentijd (specifieke) vragen hebben over de WDBA, neem dan contact op met Arno Pronk (06-53953820).