Wat is employee engagement?

 

Employee engagement is meer dan alleen werknemerstevredenheid. Het gaat over bevlogenheid. Hoe betrokken is een medewerker op emotioneel niveau? En hoeveel wil een medewerker investeren, niet alleen in zijn of haar eigen functie, maar in het succes van de hele organisatie? Employee engagement gaat niet alleen uit van de werknemer, maar ook van de motivatie van de werkgever om optimale werkomstandigheden te creëren voor iedereen in de organisatie. Employee engagement gaat in essentie over positiviteit, intrinsieke motivatie, oprechte aandacht en opbouwende feedback.

Waarom is employee engagement zo belangrijk?

 

Hoge engagement van medewerkers heeft direct invloed op de bedrijfsresultaten. Gemotiveerde medewerkers werken harder en zorgen concreet voor meer omzet. Door een groot gevoel van loyaliteit en trots versterken ze bovendien je positie in de markt en kunnen ze een positieve bijdrage leveren aan het werven van klanten. Door employee engagement op te nemen in je hrm-beleid ben je daarnaast ook een stuk minder tijd kwijt aan het opvullen van vacatures. Met de gelukkige mensen op de juiste plek staat niets je meer in de weg om je organisatie succesvol te maken en houden.

5 concrete employee engagement tips

 

Wij geven je 5 concrete employee engagement tips. Employee engagement hangt voor een groot deel af van de keuzes die jij als werkgever maakt. Om hier een goed beeld van te krijgen ondervroeg Effectory 18.000 medewerkers uit 56 landen in een groot employee engagement onderzoek. Hier kwam uit dat medewerkers een passende bedrijfscultuur, een optimale werkomgeving en inspirerende directieleden/managers het hoogst waarderen. Om dit te realiseren kun je direct aan de slag met de volgende employee engagement tips:

 

1. Blijf op de hoogte

Er zijn helaas nog altijd veel directieleden die geen idee hebben wat er op de werkvloer speelt. Door betrokken te blijven bij alle lagen van een organisatie creëer je meer vertrouwen en waardering bij je medewerkers.

 

2. Communiceer

Wees helder en open over de ontwikkeling van de organisatie, gestelde doelen en plannen die je met je organisatie hebt. Laat medewerkers meedenken in het nemen van beslissingen.

3. Motiveer

Luister naar de ambities en wensen van je werknemers, toon oprechte interesse en motiveer medewerkers door het geven van gerichte en opbouwende feedback.

 

4. Vraag feedback

Er zijn tal van bedrijven die jaarlijks een medewerkersonderzoek uitvoeren. Maar wordt er ook echt iets gedaan met de gegeven feedback? Zorg dat je een vinger aan de pols houdt, signalen oppikt en hier ook écht iets mee doet.

 

5. Besteed aandacht aan welzijn

Dit kan door het organiseren van een bootcamp na het werk, door ruimte te geven voor opleidingen en persoonlijke ontwikkeling of door elke vrijdagmiddag even samen te borrelen. Al deze extraatjes zorgen voor een groter gevoel van waardering, waardoor werknemers vanzelf veranderen in ambassadeurs.

Gerelateerde artikelen

13.png

Blog Interview

Innovatie HRM: hoe stimuleer je dat binnen een organisatie?
Leestijd 7 min.

Innovatie HRM: het is misschien niet de meest voordehandliggende woordgroep,…

ondersteuningsbehoefte_-min.png

Blog

Wat zijn de voordelen van een Leven Lang ontwikkelen (LLO)?
Leestijd 5 min.

Nieuwe technologieën ontwikkelen zich razendsnel, de pensioenleeftijd schuift…

Invloed krimp op recruitmentsector-min.png

Blog

De invloed van een krimpende arbeidsmarkt op de recruitmentsector
Leestijd 5 min.

Massaontslagen bij Twitter, Amazon en Facebook moederbedrijf Meta. In de…

Wat is outplacement-min.png

Blog

Wat is outplacement en hoe werkt het?
Leestijd 5 min.

Bedrijfsovernames, verplaatsingen van banen naar andere locaties of een…

48.png

Blog

Wat betekent het nieuwe werken?
Leestijd 5 min.

Het nieuwe werken betekent: geen gesprekken bij het koffieapparaat maar via…

Trends voor 2023-min.png

Blog

De 5 HR-trends voor 2023
Leestijd 5 min.

De coronacrisis is voorbij en de arbeidsmarkt is weer volop in beweging. In 2022…

5.png

Blog Interview

Circle8 maakt werk van PTOW
Leestijd 5 min.

Het ‘nieuwe normaal’ vraagt om een nieuwe manier van werken. Al ruim vóór de…

acquisition versus recruitment-min.png

Blog

Dit moet je als zzp’er doen om werk te vinden tijdens de vakantieperiode
Leestijd 3 min.

Tijdens de zomermaanden neemt de stroom aan opdrachten voor veel zzp’ers af.…