Circle8 is proud partner of the Aston Martin Aramco Formula One® Team. Lees hier meer.
blog

Skills-based hiring als antwoord op de veranderende arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt van 2025 vraagt om een fundamenteel andere kijk op talent. Functietitels vervagen, carrières zijn grilliger dan ooit en technologie ontwikkelt zich sneller dan onderwijs kan bijbenen. In deze realiteit voldoet het traditionele cv niet meer. De nieuwe standaard? Skills-based hiring.

28 April 2025
Leestijd 3 minuten
Deel dit artikel
28 April 2025
Leestijd 3 minuten
Deel dit artikel

Steeds meer bedrijven, van start-up tot multinational, werven op basis van vaardigheden in plaats van ervaring of opleiding. Een ontwikkeling die niet alleen invloed heeft op HR en recruitment, maar ook op bemiddelingsbureaus, detacheerders én professionals zelf. In deze blog leggen we uit waarom deze trend belangrijk is en hoe je er als organisatie nu op kunt inspelen.

Waarom het klassieke cv tekortschiet?
Het cv is jarenlang de gouden standaard geweest. Maar in de praktijk geeft een lijstje met functies en opleidingen lang niet altijd een goed beeld van iemands kunnen. Vooral in de IT-sector, waarin mensen vaak zelflerend zijn, omscholen via bootcamps of ervaring opdoen buiten standaard banen is dat een gemis.

Bovendien sluiten cv’s vaak onbedoeld mensen uit: zij die geen diploma’s hebben maar wel de skills, of zij die niet het ‘juiste’ netwerk hebben maar wel het juiste talent. Skills-based hiring zet die filter op z’n kop.

Maart wat is skills-based hiring nu precies?
Skills-based hiring betekent dat je bij het werven en selecteren de nadruk legt op wat iemand kan, niet waar diegene gewerkt of gestudeerd heeft. Denk aan het meten van programmeervaardigheden, probleemoplossend vermogen, communicatiestijl of leercapaciteit.

Het draait om vragen als:
- Wat kan deze kandidaat bijdragen aan dit team of project?
- Welke vaardigheden heeft iemand al, en welke zijn snel te ontwikkelen?
- Hoe goed past deze persoon bij de taak, niet alleen de titel?

Dit maakt selectie eerlijker, relevanter én toekomstgerichter.

Waarom het nú actueel is
1. De arbeidsmarkt is krap: We kunnen het ons niet permitteren om alleen te vissen in de ‘perfecte’ cv’s. Een opleiding op WO-niveau hoeft niet te betekenen dat iemand met een MBO- of HBO-niveau de functie dan niet kan uitvoeren.

2. AI en automatisering veranderen banen: Vaardigheden zijn belangrijker dan functietitels. Zeker in de tegenwoordige digitale wereld zijn skills belangrijker dan een papiertje. Al heb jij op hoog niveau gestudeerd maar heb je weinig skills, dan kan het zoeken naar een baan waar vaardigheden bij komt kijken lastig zijn.

3. Jong talent eist maatwerk: Generatie Z kiest werkgevers die hen zien als individu, niet als cv. De generatie van nu zijn veel meer op het persoonlijke gevoel en contact, dan bezig te zijn met ‘wat staat er op mijn cv’. Deze generatie wil dat er voor de persoon wordt gekozen op basis van sfeer en of ze in het team passen.

Wat kan dit betekenen voor opdrachtgevers en detacheerders?
Voor organisaties én arbeidsbemiddelaars is dit hét moment om het verschil te maken. Skills-based hiring biedt de kans om:

- Breder te zoeken en sneller te matchen 
- Meer diversiteit in teams te realiseren 
- Medewerkers langer te behouden door interne doorgroei op skills

Voor detacheerders betekent dit: kandidaten niet langer voorstellen op titel, maar op talent. Dat vraagt om een andere intake, andere vragen, en nieuwe vormen van screening zoals skills assessments, soft skill scans en leerprofielen. 

En hoe speel je hier dan op in?
- Inventariseer de benodigde skills per opdracht, niet per functie 
- Gebruik skill-tests en AI-tools om kandidaten objectief te meten 
- Zet persoonlijke ontwikkeling centraal in je HR-strategie 
- Bouw een eigen skills-database op binnen je organisatie

Circle8 ondersteunt opdrachtgevers én professionals bij deze omslag. Van het scherpstellen van profielen tot het ontwikkelen van skillsgerichte matchingstrategieën. Want als de arbeidsmarkt verandert, beweeg je niet mee, je loopt voorop.