Wat is het nieuwe beoordelen?

 

Het nieuwe beoordelen is beoordelen waarbij de focus op talent en ontwikkeling ligt. De traditionele jaarlijkse HR-cyclus bestaat doorgaans uit drie gesprekken: het planningsgesprek, functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek. Tijdens deze gesprekken worden doelen bepaald en gemonitord. Aan het eind van het jaar beoordeel je de werknemer op de gestelde doelen.

 

Ouderwets en veel te taak- en prestatiegericht, vinden wij. Maar wij niet alleen. De conclusies uit een zevenjarig onderzoek van Kilian Wawoe (docent Human Resources Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) waren in 2018 al eenduidig: de standaard jaarlijkse evaluatie van werknemers door managers is demotiverend en heeft geen enkel positief effect op de prestatie.

 

Steeds meer bedrijven hebben dit door en stappen over naar het nieuwe beoordelen, waarbij de focus op talent en ontwikkeling ligt in plaats van op verplichte doelen en ‘veroordeling’, zoals sommigen deze vorm van beoordelen geneigd zijn te noemen.

Van werkgever naar coach

 

De leidinggevende krijgt in de moderne HR-organisatie veel meer de rol van coach die tussen zijn werknemers staat in plaats van erboven. Er wordt rekening gehouden met de ambities en behoeftes van medewerkers. Continue coaching op de werkvloer en het geven van doelgerichte en motiverende feedback vervangen de drie jaarlijks terugkerende verplichte ‘praatjes’.

 

Door te kiezen voor persoonlijke beoordeling op maat investeer je niet alleen in de toekomst van je medewerkers, maar ook in die van je hele organisatie. Werknemers zullen door het nieuwe beoordelen veel meer vrijheid en autonomie ervaren in hun werk. Ze voelen zich gehoord in hun ambities waardoor de kans dat ze elders gaan solliciteren een stuk kleiner wordt. Door te investeren in je werknemers houd je ze binnenboord en motiveer je ze tot steeds betere prestaties. En precies dat maakt deze investering absoluut de moeite waard!

Een moderne HR-cyclus ontwerpen

 

Een moderne HR-cyclus ontwerpen met het nieuwe beoordelen, hoe pak je dat aan? Ben je er net als wij van overtuigd dat een modern HR de toekomst heeft? Dan is de tijd gekomen om te stoppen met het jaarlijkse ritueel van functionerings- en beoordelingsgesprekken. De volgende stappen helpen je bij het ontwerpen van een moderne HR-cyclus:

 

  • Onderzoek de knelpunten in je huidige HR-cyclus

 

Door in te zoomen op hoe het nu gaat en een organisatieanalyse te (laten) maken krijg je inzicht in waar het knelt, welke oorzaken dit heeft en wat er veranderd moet worden om succesvol te worden in performance management.

 

  • Vraag om feedback

 

Een shift naar een nieuw en verbeterd HR-cyclus model begint natuurlijk met input van de mensen waar het om gaat: jouw werknemers. Stel een vragenlijst op en vraag om feedback: zo kom je het snelst te weten welke veranderingen belangrijk en zinvol zijn.

 

  • Stel een persoonlijk actieplan op

 

Op basis van de gemaakte organisatieanalyse en de feedback van medewerkers kan een concreet plan van aanpak opgesteld worden om tot een betere HR-cyclus voor jouw organisatie te komen.

 

  • Focus op de employee journey

 

Het nieuwe beoordelen gaat over een continue positieve medewerkersbeleving en de weg die medewerkers afleggen in een organisatie. Hoe hoger deze positieve experience, hoe hoger de arbeidsproductiviteit en loyaliteit van je medewerkers. En dat is het uiteindelijke doel: een optimale employee journey! Meer berichten

Gerelateerde artikelen

69.png

Blog

Dit zijn de 5 belangrijkste HR-instrumenten voor je organisatie
Leestijd 5 min.

HR zit als een spin in het web tussen alle afdelingen binnen een organisatie.…

Wat is outplacement-min.png

Blog

Wat is outplacement en hoe werkt het?
Leestijd 5 min.

Bedrijfsovernames, verplaatsingen van banen naar andere locaties of een…

29.png

Blog

Zo maak je een employee journey map
Leestijd 5 min.

Om de employee journey in jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen heb…

poolmanagement-min.png

Blog

Wat is poolmanagement en hoe zet je het effectief in?
Leestijd 5 min.

Poolmanagement is een handige manier om medewerkers in je organisatie in te…

4.png

Blog

Werkervaring: overschat of onderschat?
Leestijd 5 min.

Is een social media-expert met tien jaar werkervaring geschikter voor een…

23.png

Blog

Het belang van purpose voor je organisatie
Leestijd 5 min.

Op de krappe arbeidsmarkt hechten potentiële kandidaten en medewerkers waarde…

10.png

Blog

8 tips voor effectieve referral recruitment
Leestijd 5 min.

Referral recruitment is het werven van personeel via je eigen medewerkers. Je…

Functioneringsgesprek naar ontwikkelingsgesprek_-min.png

Blog

Het nieuwe beoordelen: van functioneringsgesprek naar ontwikkelgesprek
Leestijd 5 min.

Van marktontwikkelingen tot interne verschuivingen: organisaties zijn doorlopend…