interview
#binden #groeien #vinden
18.07.2021
Leestijd 4 minuten

Talentontwikkeling: Effectiever werken vanuit talenten en rollen

Organisaties zijn naarstig op zoek naar talent. De spoeling op de arbeidsmarkt wordt steeds dunner en de verwachting is dat die trend de komende jaren door zal zetten. Er wordt al een tijd gesproken over een ‘war for talent’. Volgens Karin Manuel, lector Organisatieontwikkeling en HRM is het hoog tijd om op een andere manier te kijken naar mens en werk en talentontwikkeling. “Het talent van mensen moet leidend zijn.”

Wat is talentontwikkeling?

“Veel organisaties denken nog altijd traditioneel na over talentontwikkeling”, zegt Manuel. “Zij gaan voornamelijk uit van een exclusieve benadering van talent, waarbij vooral wordt geïnvesteerd in een kleine groep high potentials, die dan bijvoorbeeld worden klaargestoomd voor leidinggevende functies. Ik pleit juist voor een inclusieve benadering van talent, waarbij we kijken naar de talenten van alle medewerkers en hoe zij deze het beste kunnen inzetten voor de organisatie.”

Twee jaar geleden schreef Manuel in samenwerking met mediapersoonlijkheid Ali B al een boek over dit onderwerp genaamd ‘Talent centraal’. “Door zo goed mogelijk gebruik te maken van de talenten van een medewerker, profiteren zowel de werkgever als de medewerker daarvan”, zegt Manuel. “Dat is wat mij betreft waar het bij talentontwikkeling om gaat. Veel werkgevers omarmen het idee, maar vinden het moeilijk om het in de praktijk ook écht te doen.”

“Door zo goed mogelijk gebruik te maken van de talenten van een medewerker, profiteren zowel de werkgever als de medewerker daarvan."


Investeren in talent

De manier waarop de meeste organisaties in Nederland het werk organiseren, is nog vrij traditioneel en daarmee gedateerd vindt Manuel. 

“Nederland is gewend aan hokjesdenken. In dit geval heb ik het dan over het denken in vastomlijnde functies. Elke functie heeft zijn eigen functieprofiel met een hele rits aan taken en competenties. Eigenlijk komt het erop neer dat we voor elke functie op zoek zijn naar een schaap met zes poten. Het is vrijwel onmogelijk dat één mens, hoe getalenteerd ook, precies past binnen zo’n functieprofiel en dus goed is in die hele waslijst aan taken en competenties. Wat vervolgens vaak gebeurt, is dat medewerkers worden beoordeeld op de zaken waar ze (nog) niet goed in zijn en vooral daar effort in steken. Op die manier proberen we van een vier een zes te maken. Door mensen vanuit hun talent te laten werken, en daarin te investeren, kunnen zij van een zeven een negen maken. Dan hebben ze meer werkplezier en zijn ze productiever.”

Workcrafting

Als mensen ergens talent voor hebben, ligt daar ook vaak hun passie en plezier. Dat levert positieve energie op. Om talent centraal te stellen, moeten we niet blijven denken in functies maar in rollen, betoogt Manuel.

“Ik noem dat workcrafting. Waarbij een werkpakket rondom de talenten van iemand wordt gevormd. Functies zijn te ontleden in verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Deze rollen zijn toe te delen aan verschillende medewerkers, aansluitend bij hun talenten en ambities. Zo ontstaan een werkpakket op maat en creëert een medewerker als het ware zijn eigen baan. Uit ervaring bij een organisatie met 1700 medewerkers komt dat uit op 25 rollen voor de gehele organisatie. Dat zijn wel rollen op verschillende niveaus natuurlijk, maar het waren allemaal rollen die prima te vangen zijn in specifieke vaardigheden. Binnen elk team kun je zo heel gericht kijken naar de verdeling van de rollen door te kijken wiens talenten het beste passen bij een rol.”

War for talent

Manuel is ervan overtuigd dat workcrafting een manier kan zijn om uitdagingen op de arbeidsmarkt nu en in de toekomst het hoofd te bieden.

“De krapte op de arbeidsmarkt is nu al voelbaar en dat zal voorlopig niet minder worden. De war for talent zal alleen maar toenemen. Dan is het juist zaak om mensen vanuit hun talent te laten werken, omdat ze dan met passie en plezier aan de slag gaan en effectiever zijn in hun werk. Als mensen iets doen waar ze goed in zijn en plezier in hebben, krijgen ze ook minder snel last van burn-outs. Dat is zeker belangrijk nu we met z’n allen langer moeten doorwerken. Ook zullen mensen zich langer verbinden aan een werkgever die oog heeft voor hun talenten, die centraal stelt en waardeert.”

Benieuwd naar onze opdrachten?