blog
18.12.2023
Leestijd 3 minuten

De 5 belangrijkste HR-trends van 2024

In 2023 richtten werkgevers zich op duurzame inzetbaarheid. Ook technologie speelde een steeds belangrijke rol in de processen rondom instroom en doorstroom van personeel binnen organisaties. Wat staat ons te wachten op de arbeidsmarkt? En welke ontwikkelingen brengt 2024 met zich mee? In dit artikel delen wij de 5 belangrijkste HR-trends voor 2024.

Trend 1: Duurzame inzetbaarheid van personeel

Ook in 2024 is er nog sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Hoewel volgens het CBS in 2023 de werkloosheid iets is gedaald, worstelen veel organisaties nog steeds met het aantrekken en behouden van medewerkers. Dat betekent dat de inzet van mensen steeds belangrijker wordt. Daarom moet je als werkgever goed kijken naar het personeel dat je in dienst hebt: welk talent hebben zij en hoe kunnen zij zich optimaal voor de organisatie inzetten? Het is belangrijk om rekening te houden met de vaardigheden en wensen van werknemers in alle fasen van hun loopbaan. Lees ook onze blog met 5 tips over duurzame inzetbaarheid. 
 

Trend 2: De meerwaarde van AI

AI is inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijkse werk. Kunstmatige intelligentie maakt deel uit van verschillende processen binnen organisaties. HR-medewerkers kunnen hun taken verlichten met behulp van AI, waardoor ze tijd over houden voor belangrijkere taken zoals strategische dienstverlening. Maar hoe ga je goed om met die technologie? En hebben je medewerkers de juiste kennis en vaardigheden in huis die nodig zijn voor de komende ontwikkelingen? Het is aan te raden om hier als werkgever al over na te denken. Lees hier hoe je AI kan inzetten binnen HR.
 

Trend 3: Purpose wordt steeds belangrijker

Steeds meer werknemers zijn bezig met purpose (ofwel zingeving): zij willen een bijdrage leveren aan een groenere wereld of werken aan maatschappelijke ontwikkelingen die voor hen belangrijk zijn. Dit geldt zowel voor millennials als Gen Z. Als werkgever is het belangrijk om hier rekening mee te houden en de boodschap te delen met vaste én potentiële medewerkers. Met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is het noodzakelijk om duidelijk te communiceren wat je maatschappelijke missie is. Wil je meer weten over het belang van purpose? Dat lees je hier.

Trend 4: Mentale en fysieke gezondheid

Verzuim onder medewerkers is van alle tijden. Alleen leeft de nasleep van de coronapandemie nog steeds op de werkvloer: van robotisering en automatisering tot hybride werken. De versnelde digitalisering maakt het werk voor velen makkelijker, maar thuiswerken kan ook stress met zich meebrengen. Het is makkelijker om met een collega te sparren over een opdracht op kantoor of even bij te kletsen bij de koffieautomaat.

Bovendien zijn werknemers minder loyaal: ze blijven niet langer jarenlang bij een werkgever. Daarom is het belangrijk om als werkgever aandacht te schenken aan het mentale welzijn van werknemers. Wil je weten hoe je het werkgeluk van je medewerkers kunt verhogen? Lees het in onze blog.

 

Trend 5: Een nieuwe bedrijfscultuur

Hybride werken is niet meer weg te denken van de werkvloer. Veel werknemers vinden het prettig om enkele dagen thuis te werken, omdat dit zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Hoewel dit het werkgeluk bevordert, bestaat het risico dat de onderlinge verbinding tussen werknemers niet meer zo vanzelfsprekend is. Hoe geef je leiding aan hybride werkend personeel?

De organisatiecultuur is niet meer hetzelfde als voor de coronaperiode. Het is belangrijk om hier een nieuwe weg in te vinden. Wil je aan de slag met je bedrijfscultuur? Je leest onze tips hier.

Benieuwd naar onze opdrachten?