Wat is AI?

 

Ar-ti-fi-ci-al- in-tel-li-gence (de; v(mm): kunstmatige intelligentie). De letterlijke definitie volgens de Van Dale. Artificial intelligence wordt vaak afgekort tot AI. Met AI kan een machine of een programma menselijke vaardigheden vertonen – zoals redeneren, leren en plannen. Het intelligente gedrag wordt in een machine geprogrammeerd. Uit onderzoek blijkt dat slechts 43 procent van de Nederlanders weet dat AI verband houdt met algoritmes. Kort gezegd, AI maakt het voor technische systemen mogelijk om met algoritmes berekeningen uit te voeren met data om zo waardevolle informatie te genereren.

AI en recruitment

 

Binnen het HR-vakgebied biedt AI kansen voor organisaties. Dagelijks moeten HR-professionals een enorme hoeveelheid data analyseren, en op basis daarvan de juiste beslissingen nemen. Denk hierbij aan data uit online profielen, cv’s tot assessments. Met AI kunnen HR-professionals het recruitmentproces vergemakkelijken door repetitieve taken te elimineren en het aannemen van werknemers te versnellen.

Hoe werkt AI in recruitment precies?

 

Binnen de branche wordt onderscheid gemaakt tussen ‘rule-based AI’ en ‘machine learning AI’.

 

Rule-based AI

 

Dit is kunstmatige intelligentie gebaseerd op (vooraf) vastgestelde feiten en regels. Bijvoorbeeld recruitmentsoftware die een voorselectie maakt van online kandidaatinformatie die past bij de vacature.

 

Machine learning AI

 

Dit is complexer, omdat AI op basis van bekende menselijke uitkomsten ‘leert’ deze uitkomsten te voorspellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over succesvolle medewerkers (outcome). Op basis daarvan gaat het algoritme door alle data om potentiële kandidaten te selecteren die de grootste kans hebben op succes. Het is minder makkelijk om te achterhalen hoe AI tot het resultaat is gekomen. De meeste organisaties zetten rule-based AI in binnen het recruitmentproces.

 

Het is de taak van HR-professionals om alle informatie te vergaren aan het begin van het proces. Zo moeten zij de juiste vragen stellen aan bijvoorbeeld leveranciers en managers om weloverwogen beslissingen te maken. Denk hierbij aan vragen zoals waarop is de AI-output gebaseerd?

Wat zijn de voordelen van AI?

 

Organisaties die AI inzetten binnen het recruitmentproces zien de volgende vier voordelen:

 

1. Verhoging productiviteit recruitmentafdeling

 

HR-professionals kunnen met AI kandidaten efficiënter screenen, waardoor ze meer tijd overhouden voor strategische dienstverlening.

 

2. Verbetert de cultuurmatch

 

Met AI draag de HR-afdeling zorg voor de juiste fit tussen organisatie en de kandidaat. Immers: AI kan succesfactoren identificeren van succesvolle (vaste) werknemers en aan de hand van de beschikbare data potentiële kandidaten screenen. Bij deze interviews ligt de focus op bijvoorbeeld gezichtsexpressie, de woordkeuze, manier van spreken, en meer. Dit kan inzichten bieden in gedrag, soft skills en leervermogen.

 

3. Objectief selecteren door ‘unbiased’ keuze

 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen bevooroordeeld zijn. Door het gebruik van AI in de selectieprocedure neemt het menselijke vooroordeel af. In verschillende sectoren hebben organisaties – nog steeds- geen divers personeelsbestand. Het onbevooroordeeld oordelen met behulp van AI kan leiden tot een meer diverse en inclusiever personeelsbestand voor je organisatie. Voorwaarde voor succes is wel dat de AI getraind is aan de hand van een divers en inclusief bestand.

 

4. AI haalt meer waarde uit alle beschikbare data

 

Je kunt meer beschikbare data gebruiken om een kandidaat te screenen met AI. Naast de informatie die de kandidaat zelf ter beschikking stelt, kun je ook data gebruiken van openbare sociale media profielen. HR-professionals kunnen met AI duizenden cv’s screenen om de beste kandidaten te selecteren, en het recruitmentproces efficiënter laten verlopen. Toch blijft de uiteindelijke match tussen werkzoekenden en werkgevers nog steeds een menselijke beslissing.

Gerelateerde artikelen

Oudere werknemers op de werkvloer-min.png

Blog

Oudere werknemers op de werkvloer: de voor- en nadelen
Leestijd 5 min.

De krapte op de arbeidsmarkt heeft begin 2022 records gebroken. Werkgevers…

84.png

Blog

3 tips voor het stimuleren van de werkethiek van medewerkers
Leestijd 5 min.

Medewerkers kijken op verschillende manieren tegen werk aan. De een is…

ondersteuningsbehoefte_-min.png

Blog

Wat zijn de voordelen van een Leven Lang ontwikkelen (LLO)?
Leestijd 5 min.

Nieuwe technologieën ontwikkelen zich razendsnel, de pensioenleeftijd schuift…

60.png

Blog

Strategisch gebruikmaken van subsidies voor talentontwikkeling
Leestijd 5 min.

Werkgevers die een actieve leercultuur creëren binnen een organisatie plukken…

47.png

Blog

Hoe ontwikkel je een campus recruitment strategie voor je organisatie?
Leestijd 5 min.

Talent kun je niet vroeg genoeg aan je organisatie binden. Met behulp van campus…

ondersteuningsbehoefte_-min.png

Blog

Hoe kun je mensen met een ondersteuningsbehoefte inzetten binnen je organisatie?
Leestijd 5 min.

Ondanks de vele openstaande vacatures vinden mensen met een…

beeld20230329_Tips.jpeg

Blog

Inzet zzp’er: waar moet je als opdrachtgever op letten?
Leestijd 5 min.

Ben je van plan om een zzp’er in te huren? Als opdrachtgever moet je goede…

service management-min.png

Blog

Hoe kun je jouw field service management verbeteren?
Leestijd 5 min.

Of je nu al jaren werkt met field service management of daar net mee bent…