Wat is een thuiswerkvergoeding?

 

Sinds 2020 heeft er binnen de arbeidsmarkt een verschuiving plaatsgevonden, waarbij een flexibele werkcultuur is ontstaan. Veel werkgevers bieden werknemers de mogelijkheid aan om deels vanuit huis te werken. Maar wanneer werknemers thuiswerken, maken ze ook meer kosten. Denk hierbij aan water, elektriciteit, stookkosten, toiletpapier, koffie en thee.

 

Door een thuiswerkvergoeding aan te bieden, kan een werkgever de uitgaven van het thuiswerk van werknemers deels compenseren.

 

Een vraag die vaak wordt gesteld is of je als werknemer recht hebt op een thuiswerkvergoeding. Het korte antwoord is nee. Werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om hun werknemers een thuiswerkvergoeding aan te bieden.

 

De arbeidsvoorwaarden met betrekking tot thuiswerken worden meestal in de cao’s of individuele arbeidsovereenkomsten vastgelegd. Een werkgever mag dus zelf afspraken maken met werknemers over een vergoeding voor thuiswerken. Het aanbieden van een thuiswerkvergoeding kan bijdragen aan de tevredenheid en productiviteit van werknemers op de lange termijn.

 

 

Wat is mogelijk voor een thuiswerkvergoeding?

Er zijn geen vaste regels, maar toch zijn er een aantal opties voor een thuiswerkvergoeding die werkgevers kunnen overwegen:

 

·       Vergoeding thuiswerkplek: werkgevers kunnen een vergoeding bieden voor de kosten die werknemers maken bij het inrichten van hun thuiskantoor. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van ergonomische meubels zoals een bureaustoel of computerapparatuur.

 

·       Internet- en telefoonvergoeding: werknemers moeten voor hun werkzaamheden gebruikmaken van internet-en telefoondiensten en werkgevers kunnen een deel van deze kosten dekken.

 

·       Energievergoeding: de energieprijzen blijven stijgen. Thuiswerken kan leiden tot een hoger energieverbruik, zeker in de wintermaanden. Als werkgever kun je extra kosten compenseren.

 

Groene arbeidsvoorwaarden

Naast een thuiswerkvergoeding denken steeds meer werkgevers na over groene arbeidsvoorwaarden. Duurzaamheid en milieubewustzijn zijn belangrijke waarden voor veel werknemers. Werkgeversorganisatie AWVN meldt

dat werkgevers nu steeds meer bezig zijn met het verduurzamen – ook wel vergroenen genoemd – van de arbeidsvoorwaarden. Enkele voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden zijn:

 

·       Een fietsplan: met een fietsplan kunnen werknemers tegen een lagere prijs een fiets kopen. Zo wordt duurzaam woon-werkverkeer gestimuleerd en de CO2-uitstoot verminderd.

 

·       Energiezuinige bedrijfsvoering: bedrijven kunnen energiebesparende maatregelen treffen, zoals het verminderen van afval en het gebruik van groene energie.

 

·       Flexibele werktijden en thuiswerken: wanneer werknemers hun tijd flexibel kunnen indelen en vanuit huis kunnen werken, wordt onnodig woon-werkverkeer vermeden, wat bijdraagt aan een groenere toekomst.

 

·       Milieubewuste beloningsprogramma’s: werkgevers kunnen groene keuzes belonen, bijvoorbeeld het gebruik van elektrische voertuigen of gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Gerelateerde artikelen

7.png

Blog

Waarom is onboarding belangrijk?
Leestijd 5 min.

Met behulp van onboarding zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel en soepel…

92.png

Blog

Het belang van een inclusieve cultuur binnen een organisatie
Leestijd 5 min.

Succesvolle organisaties hebben een divers en inclusief personeelsbestand. Juist…

21.png

Blog

Employer branding strategie als matchmaker
Leestijd 5 min.

Een goede employer branding strategie is onmisbaar als bedrijf. Organisaties…

29.png

Blog

Zo maak je een employee journey map
Leestijd 5 min.

Om de employee journey in jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen heb…

38.png

Blog

HR automatisering: zo houd je meer tijd over voor je medewerkers
Leestijd 5 min.

Succesvol ondernemen staat of valt met het vinden én houden van goede…

16.png

Blog

Wat is duurzame inzetbaarheid?
Leestijd 5 min.

Duurzame inzetbaarheid blijft voor veel werkgevers een belangrijk thema. Niet…

71.png

Blog

Zorgt een vrouwenquotum voor een gelijk speelveld op de werkvloer?
Leestijd 5 min.

Binnen de top van het Nederlandse bedrijfsleven is er nog steeds een scheve…

22.png

Blog

5 tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren
Leestijd 5 min.

Alles is veranderlijk en in beweging: zo ook de werkgever, de werknemer én de…