Wat is een thuiswerkvergoeding?

 

Sinds 2020 heeft er binnen de arbeidsmarkt een verschuiving plaatsgevonden, waarbij een flexibele werkcultuur is ontstaan. Veel werkgevers bieden werknemers de mogelijkheid aan om deels vanuit huis te werken. Maar wanneer werknemers thuiswerken, maken ze ook meer kosten. Denk hierbij aan water, elektriciteit, stookkosten, toiletpapier, koffie en thee.

 

Door een thuiswerkvergoeding aan te bieden, kan een werkgever de uitgaven van het thuiswerk van werknemers deels compenseren.

 

Een vraag die vaak wordt gesteld is of je als werknemer recht hebt op een thuiswerkvergoeding. Het korte antwoord is nee. Werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om hun werknemers een thuiswerkvergoeding aan te bieden.

 

De arbeidsvoorwaarden met betrekking tot thuiswerken worden meestal in de cao’s of individuele arbeidsovereenkomsten vastgelegd. Een werkgever mag dus zelf afspraken maken met werknemers over een vergoeding voor thuiswerken. Het aanbieden van een thuiswerkvergoeding kan bijdragen aan de tevredenheid en productiviteit van werknemers op de lange termijn.

 

 

Wat is mogelijk voor een thuiswerkvergoeding?

Er zijn geen vaste regels, maar toch zijn er een aantal opties voor een thuiswerkvergoeding die werkgevers kunnen overwegen:

 

·       Vergoeding thuiswerkplek: werkgevers kunnen een vergoeding bieden voor de kosten die werknemers maken bij het inrichten van hun thuiskantoor. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van ergonomische meubels zoals een bureaustoel of computerapparatuur.

 

·       Internet- en telefoonvergoeding: werknemers moeten voor hun werkzaamheden gebruikmaken van internet-en telefoondiensten en werkgevers kunnen een deel van deze kosten dekken.

 

·       Energievergoeding: de energieprijzen blijven stijgen. Thuiswerken kan leiden tot een hoger energieverbruik, zeker in de wintermaanden. Als werkgever kun je extra kosten compenseren.

 

Groene arbeidsvoorwaarden

Naast een thuiswerkvergoeding denken steeds meer werkgevers na over groene arbeidsvoorwaarden. Duurzaamheid en milieubewustzijn zijn belangrijke waarden voor veel werknemers. Werkgeversorganisatie AWVN meldt

dat werkgevers nu steeds meer bezig zijn met het verduurzamen – ook wel vergroenen genoemd – van de arbeidsvoorwaarden. Enkele voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden zijn:

 

·       Een fietsplan: met een fietsplan kunnen werknemers tegen een lagere prijs een fiets kopen. Zo wordt duurzaam woon-werkverkeer gestimuleerd en de CO2-uitstoot verminderd.

 

·       Energiezuinige bedrijfsvoering: bedrijven kunnen energiebesparende maatregelen treffen, zoals het verminderen van afval en het gebruik van groene energie.

 

·       Flexibele werktijden en thuiswerken: wanneer werknemers hun tijd flexibel kunnen indelen en vanuit huis kunnen werken, wordt onnodig woon-werkverkeer vermeden, wat bijdraagt aan een groenere toekomst.

 

·       Milieubewuste beloningsprogramma’s: werkgevers kunnen groene keuzes belonen, bijvoorbeeld het gebruik van elektrische voertuigen of gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Gerelateerde artikelen

88.png

Blog

De 3 voordelen van een managed service provider (MSP) voor een gestroomlijnd HR-proces
Leestijd 5 min.

De ‘war on talent’ zindert door. Om openstaande vacatures in te vullen én het…

competenties voor professionals-min.png

Blog

Wat zijn de belangrijkste competenties voor professionals?
Leestijd 5 min.

Door de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt kunnen professionals makkelijker…

wet werken waar je wilt.png

Blog

Wet ‘Werken waar je wilt’: hoe nu verder?
Leestijd 5 min.

Onlangs werd het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ afgewezen door de Eerste…

89.png

Blog

Onderhandelen over een salarisverhoging: hoe doe je dat?
Leestijd 5 min.

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt nog steeds met een krapte. Werkgevers zijn…

werkgeverschap-min.png

Blog

Vijf tips om modern werkgeverschap te faciliteren
Leestijd 5 min.

Veel bedrijven zijn op zoek naar een manier om hun werkgeverschap in te vullen.…

5 HR tips.png

Blog

De 5 belangrijkste HR-trends van 2024
Leestijd 5 min.

Welke HR-trends kunnen organisaties in 2024 verwachten? In dit artikel zetten we…

68.png

Blog

HR-analytics: wat is het en wat kun je ermee?
Leestijd 5 min.

Kennis is macht. HR-professionals kunnen aan de hand van data verschillende…

8 tips effectieve referral-recruitment-min.png

Blog

Wat zijn de meest aangeboden interim-opdrachten?
Leestijd 5 min.

Benieuwd naar de meest aangeboden interim-opdrachten in Nederland? Leer welke…