Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?

 

Van een saladebar in de kantine, gratis yogalessen tot een budget voor ontspanning. Steeds meer bedrijven investeren in verschillende initiatieven om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen de organisatie te vergroten. Deze beweging wordt deels gevoed door de vergrijzing en de toegenomen concurrentie in het bedrijfsleven.

 

Duurzame inzetbaarheid heeft een meerwaarde wanneer werkgevers en medewerkers op alle niveaus samenwerken. Hierbij spelen vitaliteit en kennis een belangrijke rol. Medewerkers die zich betrokken voelen, een zinvolle bijdrage kunnen leveren of zich thuis voelen in de organisatie hebben een hogere duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is het belangrijk dat werkgevers zich inzetten om het werkklimaat te bevorderen dat ze faciliteren.

 

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er zes factoren zijn die een bewezen invloed hebben op duurzame inzetbaarheid van zowel werkgevers als medewerkers. Het gaat om: werkdruk, samenhang, steun van het management, organizational citizenship behavior, carrièremogelijkheden en betrokkenheid. Duurzame inzetbaarheid gaat in de kern om een gezamenlijke aanpak om medewerkers voortdurend met goede energie te laten werken, leren en presteren.

Hoe kun je de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verhogen?

 

Verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is belangrijk om doelgericht te werken aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in je organisatie. Aan de hand van de volgende aandachtspunten kun je zelf aan de slag:

 

Denk aan de lange termijn

 

Stel een strategie op die is afgestemd op de fysieke en mentale behoeften van je medewerkers. Houd er rekening mee dat ieders gezondheid anders is. Factoren die van invloed zijn, zijn onder meer genen, persoonlijke levensstijl en de thuis- en werkomgeving. Beter omgaan met bijvoorbeeld werkdruk vergroot de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

 

Kies voor een gezondheidsbudget

 

Op de lange termijn zie je de voordelen wanneer je als organisatie investeert in gezondheidsprogramma’s. Besteed een deel van je totale HR-budget aan een standaard aanbod voor gezondheid en welzijn van je medewerkers. Het kan gaan om een budget voor mindfulness of een abonnement voor een sportschool naar keuze.

Stimuleer open communicatie

 

Wanneer je kiest voor een nieuwe aanpak voor het welzijn van je medewerkers is het belangrijk om open te communiceren over de beweegredenen. Stimuleer interactie binnen teams en breng medewerkers bij elkaar. Een goede cohesie en interactie maakt medewerkers duurzaam inzetbaar. Kies bijvoorbeeld voor een (online) teambuilding of een trainingsactiviteit voor je medewerkers.

 

Bied loopbaankansen aan

 

Zorg dat je voldoende leermogelijkheden biedt aan je medewerkers. Het juiste loopbaanperspectief met bijvoorbeeld promoties, is niet alleen belangrijk voor duurzame inzetbaarheid, maar het geeft de medewerkers ook het gevoel dat ze beter kunnen worden in hun werk. Maatwerk is hierbij nodig. Jongere medewerkers willen zich meestal vrij snel ontwikkelen, terwijl oudgedienden misschien een kleine push nodig hebben om nieuwe dingen te leren. Kijk naar de persoonlijke groeimogelijkheden. De een heeft behoefte aan een cursus persoonlijk leiderschap en een ander heeft bijscholing nodig op vakinhoudelijk gebied. Vraag wat je medewerkers nodig hebben!

 

Meten, meten, meten

 

Ongeacht welke aanpak je kiest blijft het belangrijk om de fysieke en mentale status van je medewerkers te volgen. Als iedereen weet wat er gemeten wordt, en het ook wordt opgevolgd, kun je verbetering bewerkstelligen.

Gerelateerde artikelen

79.png

Blog

Circle8 kiest voor Total Talent Flow
Leestijd 5 min.

Circle8 kiest voor ‘Total Talent Flow’ (TTF). | ZiPconomy Werf& – Webinarweek…

82.png

Blog

Wat is quiet quitting? En wat kun je er als werkgever tegen doen?
Leestijd 5 min.

Het is ogenschijnlijk een nieuwe trend op de arbeidsmarkt: quiet quitting. Bij…

acquisition versus recruitment-min.png

Blog

Talent acquisition versus recruitment: wat past bij jouw organisatie?
Leestijd 5 min.

Talent acquisition gaat over talent werven en behouden op lange termijn,…

MSP.png

Blog

Een overzicht van alle MSP-begrippen
Leestijd 5 min.

Wil je samenwerken met een MSP? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent…

77.png

Blog

Met deze 5 tips zorg jij voor een gezonde werkplek
Leestijd 5 min.

Door de optie van thuiswerken, moet je als werkgever extra hard je best doen om…

47.png

Blog

Hoe ontwikkel je een campus recruitment strategie voor je organisatie?
Leestijd 5 min.

Talent kun je niet vroeg genoeg aan je organisatie binden. Met behulp van campus…

30.png

Blog

Hoe vind je talent tijdens de krapte op de arbeidsmarkt?
Leestijd 5 min.

De kranten kopten er recent nog over: de krapte op de arbeidsmarkt is groot en…

Wat is outplacement-min.png

Blog

Wat is outplacement en hoe werkt het?
Leestijd 5 min.

Bedrijfsovernames, verplaatsingen van banen naar andere locaties of een…