Wat is duurzame inzetbaarheid?

 

Duurzame inzetbaarheid is beleid dat gaat over de betrokkenheid, gezondheid, het (werk)plezier, ontwikkeling en de inzet van de werknemers. Niet alleen voor de werknemer is het belangrijk dat deze ervaringen positief zijn, ook voor het bedrijf zelf is dat van groot belang. Voor de werknemer maakt dit het dagelijkse werk aangenaam en voor de werkgever komt dit ten goede aan de resultaten en het succes van het bedrijf. Tenslotte levert duurzame inzetbaarheid ook nog eens minder verzuim op.

Het doel van duurzame inzetbaarheid

 

Het doel van duurzame inzetbaarheid is om zo veel mogelijk rekening te houden met de specifieke omstandigheden en wensen van de medewerkers in alle fasen van hun loopbaan. Voornamelijk op het gebied van hun carrière, maar tot op zekere hoogte ook in hun privésituatie. Met als voornaamste doel dat er langer gezond, productief én plezierig gewerkt kan worden.

 

Bij duurzame inzetbaarheid wordt er dus zo veel mogelijk rekening gehouden met de specifieke omstandigheden en wensen van de medewerkers in alle fasen van hun loopbaan.

Schijf van vijf duurzame inzetbaarheid

 

De schijf van vijf van duurzame inzetbaarheid helpt je om van duurzame inzetbaarheid een succes te maken. De schijf van vijf van duurzame inzetbaarheid bestaat uit:

 

1. Motivatie en betrokkenheid

 

Dit zijn de belangrijkste drijfveren van een werknemer. Zolang het werk als boeiend, uitdagend of zinvol wordt beschouwd is de werknemer gemotiveerd. Hierbij is de samenwerking en verstandhouding met andere werknemers en managers wel van groot belang. En ook enige controle en invloed op de ontwikkeling en resultaten is noodzakelijk.

 

2. Balans tussen werk en privé

 

Het lijkt tegenwoordig een steeds lastigere opgave te worden om de juiste balans tussen het werkleven en het privéleven te vinden. De scheiding tussen werk en privé vervaagt meer, onder andere doordat we tegenwoordig bijna 24/7 bereikbaar zijn. Hierdoor worden de verwachtingen (vaak ongemerkt) bijgesteld, met onder andere als gevolg dat steeds meer jonge mensen kampen met burnouts. Wanneer die balans tussen werk en privé wél juist is zal ook dit voor minder verzuim en meer tevredenheid zorgen.

3. Ontwikkeling van vakkennis en vaardigheden

 

Ontwikkeling is het derde onderdeel van de schijf van vijf van duurzame inzetbaarheid. Niet alleen de huidige kennis en vaardigheden van je werknemers zijn van belang, ook is het essentieel dat zij zich hier nog verder in kunnen ontwikkelen. Niet alleen zodat ze hun functie beter kunnen vervullen, maar ook om ervoor te zorgen dat zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Dit moet namelijk een continu proces zijn.

 

4. Gezondheid en vitaliteit

 

Dit thema draait om de mate waarin een werknemer in staat is zijn werk te doen. Niet alleen fysiek, maar ook zeker psychisch en sociaal gezien. Belangrijk hierbij is dat er niet alleen naar de huidige status wordt gekeken, maar vooral ook naar de toekomst.

 

5. Periodieke ‘APK’ check

 

Om zeker te weten hoe het is gesteld met de duurzame inzetbaarheid van je werknemers is het belangrijk hier regelmatig onderzoek naar te doen. Ga in gesprek over de motivatie, de wensen, veranderingen, hun gezondheid en hun ontwikkeling. De schijf van vijf van duurzame inzetbaarheid kan je dus helpen bij een optimaal beleid voor duurzame inzetbaarheid.

Gerelateerde artikelen

51.png

Blog

De digitale kenniskloof op de arbeidsmarkt
Leestijd 5 min.

Steeds meer traditionele banen verdwijnen door de toenemende digitalisering.…

6.png

Blog

10 tips voor een onboarding programma voor nieuwe medewerkers
Leestijd 5 min.

Er zijn vele manieren om een onboarding programma voor nieuwe medewerkers tot…

92.png

Blog

Het belang van een inclusieve cultuur binnen een organisatie
Leestijd 5 min.

Succesvolle organisaties hebben een divers en inclusief personeelsbestand. Juist…

13.png

Blog Interview

Innovatie HRM: hoe stimuleer je dat binnen een organisatie?
Leestijd 7 min.

Innovatie HRM: het is misschien niet de meest voordehandliggende woordgroep,…

Wetgeving-min.png

Blog

Zo stimuleer je een leven lang ontwikkelen op de werkvloer
Leestijd 4 min.

Het is belangrijk voor zowel werknemers in loondienst als zzp’ers om continu te…

3.png

Blog Interview

Samen verder in een nieuwe organisatie
Leestijd 7 min.

Wanneer werkzaamheden van de ene organisatie worden ondergebracht bij een andere…

64.png

Blog

HR en AI: hoe zet je artificial intelligence in binnen HR?
Leestijd 5 min.

Digitalisering heeft een steeds grotere invloed binnen recruitment. Het vinden…

beeld20230329_Tips.jpeg

Blog

Inzet zzp’er: waar moet je als opdrachtgever op letten?
Leestijd 5 min.

Ben je van plan om een zzp’er in te huren? Als opdrachtgever moet je goede…