Wat is werkgeluk?

 

Arbeidsvoldoening oftewel werkgeluk draagt bij aan de groei en financiële gezondheid van de organisatie. Veel onderzoeken geven hetzelfde beeld: gelukkige werknemers zijn productiever, minder vaak ziek en zorgen beter voor hun klanten. Werkgevers hebben baat om het werkgeluk voor hun werknemers te verhogen.

 

Werkgeluk is volgens oud-Google-medewerker Mo Gawdat te vatten in een formule. Geluk = jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven oftewel jouw verwachtingen in het leven. Dat klinkt logisch. Maar met het toepassen van deze formule ontstaat nog geen werkgeluk. Daarvoor spelen volgens Gawdat drie andere factoren ook een belangrijke rol: purpose, transparantie en compassie.

Bij purpose draait het erom dat je werktaken passen bij je persoonlijke waarden. Terwijl je transparant kunt zijn over wat er in je leven afspeelt. En compassie draait om vriendelijkheid tussen collega’s.

 

Om het werkgeluk binnen de organisatie te vergroten is het dus belangrijk om niet alleen de focus te richten op werkzaamheden of functie van de werknemer. Ook zaken als de sfeer op kantoor en de werk-privébalans spelen een belangrijk rol. Daarnaast kunnen werkgevers kijken naar de werkervaring van iedere personeelslid. Een starter wil het liefst zoveel mogelijk uitgedaagd worden binnen zijn baan. Wanneer dit ontbreekt dan vormt dat een rem op zijn of haar werkgeluk en uiteindelijk in de productiviteit. Terwijl een ervaren medewerker wellicht meer behoefte heeft om tijd te besteden aan het gezin. Het is voor iedere werknemer persoonlijk wat hij of zij belangrijk vindt in het werk.

Hoe kun je het werkgeluk binnen de organisatie praktisch vergroten?

 

Wat is de eerste stap om het werkgeluk te bepalen binnen je organisatie? Ga in ieder geval het gesprek aan met je werknemers. Kijk of er overeenkomsten zijn tussen de organisatiedoelstellingen en de persoonlijke doelen van werknemers. Het voeren van een open dialoog is belangrijk voordat je de werksituatie hierop aan kunt passen. Aan de hand van de volgende drie aandachtspunten kun je de slag om het werkgeluk binnen de organisatie verhogen:

 

1. Bepaal je doel

 

Het is belangrijk om vanaf het begin je visie vast te leggen wat werkgeluk betekent voor jouw organisatie. Wat wil je met werkgeluk van je werknemers bereiken? En welke problemen wil je oplossen?

Immers: met gelukkige medewerkers krijg je gelukkige klanten, wat leidt tot een financieel gezonde organisatie. Kijk welke werknemers in je organisatie het werkgeluk binnen de onderneming verder kunnen vergroten.

 

2. Creëer tastbare verandering voor werknemers

 

Met een plan van aanpak kun je het werkgeluk bij werknemers meteen verbeteren. Denk aan praktische acties zoals workshops rondom werkgeluk voor medewerkers, maar ook activiteiten die door de medewerkers zelf zijn bedacht en kunnen worden uitgevoerd.

 

3. Zorg voor betrokkenheid binnen de organisatie

 

Nadat je de voorbereidende fase hebt afgerond blijft het belangrijk dat werkgeluk onderdeel wordt van bedrijfsvoering. Je kunt het toepassen binnen verschillende processen: van onboarding tot learning en development. Door dit continu toe te passen binnen de organisatie creëer je meer werkgeluk en een betere medewerkersbeleving. Faciliteer dit eventueel in een variabel beloningsmodel.

Gerelateerde artikelen

7.png

Blog

Waarom is onboarding belangrijk?
Leestijd 5 min.

Met behulp van onboarding zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel en soepel…

36.png

Blog

Een (on)gelijk speelveld: flexwerk op de Nederlandse arbeidsmarkt
Leestijd 5 min.

Op de Nederlandse arbeidsmarkt is het aantal flexwerkers in de laatste decennia…

35.png

Blog

Tien acties om schaarste op de arbeidsmarkt op te lossen
Leestijd 5 min.

Als talent niet meer voorradig is, heeft het geen zin om klassieke werving en…

92.png

Blog

Het belang van een inclusieve cultuur binnen een organisatie
Leestijd 5 min.

Succesvolle organisaties hebben een divers en inclusief personeelsbestand. Juist…

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023-min.png

Blog

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023
Leestijd 5 min.

De arbeidsmarktwetgeving is voortdurend aan verandering onderhevig. Ook in 2023…

Trends voor 2023-min.png

Blog

De 5 HR-trends voor 2023
Leestijd 5 min.

De coronacrisis is voorbij en de arbeidsmarkt is weer volop in beweging. In 2022…

46.png

Blog

Privacy en thuiswerken: hoe gaat dat samen?
Leestijd 5 min.

Werkend Nederland heeft inmiddels een ijzeren discipline opgebouwd wanneer het…

58.png

Blog

Hoe kunnen organisaties meer vrouwen naar de IT-sector trekken?
Leestijd 5 min.

Het heersende mediabeeld dat de IT-sector een mannenwereld is, klopt niet meer.…