Wat is onboarding?

 

Onboarding is het proces voor een succesvolle integratie van nieuwe medewerkers in de organisatie. Onboarding gaat veel verder dan de standaard eerste dag van een nieuwe medewerker. Het gaat over elke actie die nieuwe medewerkers helpt begrijpen hoe dingen werken in de nieuwe werkomgeving, laat kennismaken met de bedrijfsfilosofie en -cultuur. Het is belangrijk dat nieuwe medewerkers zich welkom en gewaardeerd voelen in het team waar zij deel van uitmaken.

 

Onboarding verwijst naar elke actie die nieuwe medewerkers helpt begrijpen hoe dingen werken in de nieuwe werkomgeving, laat kennismaken met de bedrijfsfilosofie en bedrijfscultuur.

Onboarding op afstand

 

Met behulp van onboarding zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel in de organisatie ‘landen’. Maar nu, als gevolg van corona, thuiswerken een grote vlucht heeft genomen, is goede onboarding zelfs nóg belangrijker. Op afstand vertrouwd raken met de bedrijfscultuur en de sfeer binnen een organisatie vormt een extra uitdaging.

Waarom onboarding belangrijk is

 

Waarom onboarding belangrijk is? Door de krapte op de arbeidsmarkt, zien bedrijven zich gedwongen om steeds meer tijd en energie te steken in het aantrekken van nieuw talent. Waarom onboarding zo belangrijk is, is omdat je veel moeite moet doen om de juiste talenten te vinden en binnen te halen. Dan is het zaak dat deze mensen zich zo snel mogelijk snel welkom en gewaardeerd voelen.

 

De eerste drie maanden op een nieuwe werkplek zijn cruciaal. Als de goodwill in deze periode wordt verspeeld is de kans groot dat een medewerker weer vertrekt. Dan moet je als bedrijf weer op zoek naar een vervanger en begint het wervingsproces van voren af aan. Dat kost veel tijd, energie en geld. Met een effectief onboardingprogramma kun  je deze snelle uitstroom van nieuwe medewerkers grotendeels voorkomen.

Met onboarding sneller productief

 

Een ander voordeel van een goed onboardingprogramma is dat nieuwe medewerker zich niet alleen betrokken voelt maar ook gemotiveerd is om het beste uit zichzelf te halen. Met een goed ontwikkeld inwerkproces, voelt de nieuwe collega zich sneller thuis in zijn nieuwe rol en zal hij sneller productief zijn. In deze tijden waarin mensen vaker op afstand moeten samenwerken is onboarding belangrijker dan ooit, juist om de betrokkenheid van nieuwe medewerkers bij hun werkgever te vergroten.

Gerelateerde artikelen

24.png

Blog

Wat is offboarding en waarom is het net zo belangrijk als onboarding?
Leestijd 5 min.

Afscheid nemen van medewerkers is nooit leuk. Of het nu een gedwongen of…

70.png

Blog

Wat is de DBA wet?
Leestijd 5 min.

De DBA wet staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en vervangt de…

Werkgeluk.png

Blog

Hoe draag je als opdrachtgever bij aan werkgeluk?
Leestijd 4 min.

Weet jij waar je tijdelijke krachten waarde aan hechten? Als opdrachtgever heb…

45.png

Blog

Wat is campus recruitment?
Leestijd 5 min.

Binnen de verschillende hogescholen en universiteiten die Nederland rijk is…

ZZP'er.png

Blog

Hoe ga je om met vakanties als zzp’er?
Leestijd 3 min.

Vakanties zijn niet alleen bedoeld voor werknemers in loondienst. Ook als zzp’er…

58.png

Blog

Hoe zorg je voor een goede employer branding gericht op zzp’ers?
Leestijd 5 min.

Organisaties die hun werkgeversmerk versterken richten zich voornamelijk op…

34.png

Blog

Wat is een flexibele schil en wat zijn de voordelen ervan?
Leestijd 5 min.

Een flexibele schil bestaat uit arbeidskrachten die samen de buitenste ‘schil’…

83.png

Blog

Statushouders in dienst nemen: dit moet je weten
Leestijd 5 min.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer vacatures dan werklozen. Om de…