blog
#vinden
28.11.2021
Leestijd 4 minuten

Hoe vind je talent tijdens de krapte op de arbeidsmarkt?

De kranten kopten er recent nog over: de krapte op de arbeidsmarkt is groot en neemt nog altijd toe. Veel banen, weinig werklozen: steeds meer ondernemers weten niet meer hoe ze de gaten in de roosters op moeten vullen. Hoe komen we uit deze impasse? En hoe vind je toch talent op een krappe arbeidsmarkt? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van krapte op de arbeidsmarkt en de oorzaken ervan. Maar vooral kijken we naar oplossingen. We geven een aantal best practices en tips waar je als ondernemer of HR-afdeling direct mee verder kunt bij krapte op de arbeidsmarkt.

Download hier de whitepaper

Wat is een krappe arbeidsmarkt?

Op een krappe arbeidsmarkt is er meer vraag naar werknemers dan dat er goede krachten beschikbaar zijn. Bedrijven kampen met personeelskrapte en vacatures zijn lastig in te vullen. Een krappe arbeidsmarkt geldt meestal niet voor alle beroepen. Een krappe en ruime arbeidsmarkt kunnen dus best naast elkaar bestaan. Zo zien we nu krapte in sommige sectoren, terwijl andere sectoren wel nog vrij makkelijk aan personeel kunnen komen.

De krappe arbeidsmarkt in 2021: de cijfers

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) publiceerde onlangs actuele cijfers over de krappe arbeidsmarkt in Nederland. Deze cijfers laten zien dat de verhouding tussen vacatures en werklozen steeds verder scheef loopt. Tegenover elke 100 werklozen stonden in het derde kwartaal 126 vacatures (in het tweede kwartaal stond dit getal nog op 106). Er komen dus steeds meer vacatures bij, zonder dat er mensen beschikbaar zijn om deze in te vullen.

Oorzaken en gevolgen van de krappe arbeidsmarkt

 Er zijn verschillende oorzaken en gevolgen verbonden aan een krappe arbeidsmarkt. De coronacrisis is nog niet ten einde. Maar toch gaat het economisch wel weer beter voor veel bedrijven. Direct gevolg is dat het totaal aantal vacatures is gestegen. Daarnaast zijn er nog een aantal oorzaken van de krappe arbeidsmarkt. Vergrijzing is bijvoorbeeld een hele belangrijke. Steeds meer mensen bereiken de pensioenleeftijd en stappen dus uit de arbeidsmarkt. De aanwas van jong talent is daarentegen een stuk kleiner. Bovendien zijn deze young professionals kritisch en hebben een flink eisenpakket voor wat betreft banen en bedrijven waarvoor ze willen werken.

 Ook is er een grote mismatch tussen mensen die hun baan verloren en de opleiding en werkervaring die gevraagd wordt voor openstaande vacatures. Niet iedereen kan natuurlijk zomaar solliciteren op alle functies. Deze mismatch wordt nog eens versterkt door corona, waarbij sommige sectoren hard geraakt zijn en andere juist enorm gegroeid. De vraag naar personeel in de handel, zakelijke dienstverlening, zorg en onderwijs is op het moment het grootst, terwijl de reis- horeca- en evenementensector achterblijven. Het gevolg van een krappe arbeidsmarkt is niet alleen voelbaar voor bedrijven, maar ook voor de consument.

 Het kan zomaar voorkomen dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat en kinderen niet meer naar de opvang kunnen. Bovendien zal bij een stijgende vraag en een dalend aanbod arbeid – en daarmee eigenlijk alles – duurder worden. Dit heeft een stijgende inflatie tot gevolg. En dat voelen we allemaal in onze portemonnee.

Personeelskrapte oplossen: 4 tips

 Genoeg over de misère. Tijd om te kijken naar oplossingen tijdens personeelskrapte. Want ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zijn er ook kansen. Je moet ze alleen weten te benutten. Om toch talent te vinden in de huidige realiteit zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

1. Focus op maatschappelijk belang

Wat kun jij echt bijdragen aan de wereld? Wat is jouw missie? Door dit uit te dragen trek je de jongere generatie die op zoek is naar zinvol werk. En die graag bijdraagt aan een betere wereld.

2. Bied een opleidingstraject aan

Je bent op zoek naar medewerkers met bepaalde skills, maar die zijn moeilijk te vinden. Door te investeren in een interne opleiding met baangarantie los je de huidige mismatch in personeel op en zorg je voor een toekomstbestendig personeelsbestand.

3. Ga op zoek naar familieleden in plaats van werknemers

Werknemers worden gelukkig van een fijne bedrijfscultuur. Door hen te zien als familie creëer je een hechte community met ambassadeurs die dit ook uitdragen naar de buitenwereld.

4. Bied stageplekken aan

Ook voor mensen zonder de juiste opleiding en/of ervaring. Het kost je nu misschien meer tijd en energie, maar zonder personeel komen te zitten levert nog veel meer ellende op. Investeer nu, dan pluk je hier later de vruchten van.

Benieuwd naar onze opdrachten?