Om de banden tussen collega’s te versterken, is het aan te raden om jaarlijks enkele teamactiviteiten te organiseren. Als werkgever kun je van werknemers verwachten dat ze deelnemen aan sociale activiteiten, zelfs buiten reguliere werktijden.

Echter, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je de aanwezigheid bij een teamactiviteit verplicht stelt. Sommige werknemers hebben bijvoorbeeld religieuze overtuigingen die hen verbieden een activiteit of evenement bij te wonen dat op een religieuze feestdag valt of waar alcohol wordt geschonken. In deze gevallen kun je een werknemer niet verplichten om deel te nemen.
 

Wij beschrijven enkele factoren waar je als werkgever rekening mee moet houden of aan kunt denken.

 

 

Aard van de teamactiviteit

Is het een informele activiteit, zoals een dagje kanoën met aansluitend een picknick, of gaat het om een teamactiviteit die bijdraagt aan de professionele ontwikkeling? Dit is een wezenlijk verschil. Bij activiteiten die de professionele ontwikkeling en bedrijfsdoelen bevorderen, is het mogelijk om als werkgever deelname te verplichten.
 

Werktijden

Valt de activiteit onder reguliere werktijden of erbuiten? Het is makkelijker om als werkgever deelname te verplichten tijdens werktijd. Het teamuitje wordt dan beschouwd als een verlengstuk van de dagelijkse werkzaamheden. Maar als het uitje voor de gezelligheid is georganiseerd en buiten reguliere werktijden valt, dan kan een medewerker zelf beslissen om al dan niet deel te nemen.

 

 

 

Sfeer

Een terughoudendheid om een activiteit bij te wonen kan wijzen op een mogelijk probleem op het gebied van arbeidsverhoudingen of cultuur binnen het bedrijf. Als je werknemers verplicht om aanwezig te zijn of ‘straft’ voor het niet bijwonen van een evenement kun je het moraal van werknemers schaden. Terwijl een teamactiviteit juist bedoeld is om gemeenschapszin en collegialiteit te bevorderen.


Sta open voor dialoog

Houd rekening met de wensen en behoeften van je medewerkers. Luister naar hun wensen. Een open gesprek over deelname aan teamactiviteiten kan oplossingen bieden waar iedereen tevreden mee is.
 

Leg het beleid vast

Het beleid moet duidelijk zijn over het doel en de verschillende activiteiten waarop het betrekking heeft. Denk bijvoorbeeld aan een zomerpicknick, jaarlijkse barbecue of  kerstdiner. Over

 

het algemeen moet deelname vrijgesteld worden als werknemers redelijke bezwaren hebben.
 

Houd rekening met werkgeversaansprakelijkheid

Als werkgever moet je zorgen voor een veilige en respectvolle omgeving tijdens een teamactiviteit. Als er alcohol wordt geschonken tijdens het evenement, kan het bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor verwondingen of ongevallen die worden veroorzaakt door een werknemer die alcohol heeft genuttigd tijdens de activiteit.
 

Kortom, het stimuleren van een hechte band tussen collega's via teamactiviteiten is waardevol voor een gezonde werkomgeving. Echter, het verplicht stellen van deelname als werkgever vereist zorgvuldige afwegingen. Om die reden zijn respect voor individuele overtuigingen, open communicatie en het waarborgen van een veilige omgeving belangrijk voor succesvolle teamactiviteiten.

Gerelateerde artikelen

73.png

Blog

Hoe kunnen werkgevers Generatie Z aantrekken?
Leestijd 5 min.

De machtsverhouding op de werkvloer tussen werknemers en werkgevers is aan…

33.png

Blog

Wat betekent flexibel inzetbaar op de werkvloer?
Leestijd 5 min.

Je werknemers zijn je dierbaar. Je wilt een goede werkgever zijn maar zult ook…

Baan ZZP ernaast.png

Blog

Aan de slag als zzp’er naast je vaste baan? Vier tips
Leestijd 5 min.

Vrijheid en flexibiliteit zijn voor veel mensen belangrijke factoren om aan de…

72.png

Blog

Vanaf welk bedrag moet je Europees aanbesteden in 2022?
Leestijd 5 min.

Een aanbesteding is een ander woord voor een inkoopopdracht van de overheid. De…

service management-min.png

Blog

Hoe kun je jouw field service management verbeteren?
Leestijd 5 min.

Of je nu al jaren werkt met field service management of daar net mee bent…

34.png

Blog

Wat is een flexibele schil en wat zijn de voordelen ervan?
Leestijd 5 min.

Een flexibele schil bestaat uit arbeidskrachten die samen de buitenste ‘schil’…

86.png

Blog

De meerwaarde van leiderschaps-ontwikkeling voor managers
Leestijd 5 min.

Gelet op de huidige krapte van de arbeidsmarkt, is het voor veel organisaties…

45.png

Blog

Wat is campus recruitment?
Leestijd 5 min.

Binnen de verschillende hogescholen en universiteiten die Nederland rijk is…