blog
#groeien
15.10.2021
Leestijd 2 minuten

5 Tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren

Alles is veranderlijk en in beweging: zo ook de werkgever, de werknemer én de huidige arbeidsmarkt. Niet meer dan logisch dus om als werkgever oog te hebben voor beide: ontwikkelingen in de markt en ontwikkeling van je medewerkers. Ontwikkeling van personeel is ‘key’. We geven je 5 tips waarna je begrijpt waarom je je medewerkers moet stimuleren om hun talenten te ontwikkelen.

5 Tips voor de ontwikkeling van je medewerker

 

1. Talent ontwikkelen

Iedere medewerker heeft talenten, maar om met Einstein te spreken: “Als je een vis beoordeelt op zijn mogelijkheden om een boom te beklimmen, zal het zijn hele leven denken dat het stom is.” Stimuleer dus je medewerkers om zich te ontwikkelen en zet ze in waar hun capaciteit groot is en competenties benut worden.

2. Carrière uitstippelen

Probeer geen doorgeefluik van talent te zijn, maar geef werknemers de mogelijkheid om een carrière uit te stippelen binnen het bedrijf. Wellicht zijn er medewerkers die het niet direct van hun talent moeten hebben, maar wél strategisch kunnen denken en op die manier een sleutelpositie ambiëren? Denk als werkgever hierin mee, moedig medewerkers aan om zichzelf te ontwikkelen door middel van persoonlijke doelen.

3. Bewust communiceren

Stem het geheel af in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Hoe zorg je ervoor dat een medewerker maximaal presteert, zodat de medewerker het aanwezige talent volledig benut? Pas je talent management toe, dan communiceer je bewust en staat de dialoog altijd open.

4. Competenties en bedrijfsdoelen gaan samen op

Probeer de competentie van je medewerkers te ontwikkelen binnen een teamsfeer die samensmelt met de doelen en visie van het bedrijf. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of je medewerkers genoeg toegang tot informatie geeft. Niet voor niets bestaat de term ’teamspirit’!

5. Wederzijdse aantrekkelijk

Bedrijven die succesvol opereren, zijn vaak ook bedrijven waarvoor je wíl werken. Dit gaat veel verder dan het bieden van een goed salaris en het doseren van werkdruk. Het gaat bovenal om het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling, het beetje extra dat je (potentiële) medewerkers kan bieden. De wet van aantrekkingskracht, zou je kunnen zeggen.

Het ontwikkelen van personeel is 'key'. Begin bij de talenten, laat personeel hun carrièrepad uitstippelen, communiceer bewust, ontwikkel competenties en wees aantrekkelijk.

Benieuwd naar onze opdrachten?