Geen betere prestatie

 

Opvallend, zo stellen de onderzoekers, want er bestaat geen significante correlatie tussen (jaren) werkervaring en prestatie. In een meta-analyse gebaseerd op 81 onderzoeken vonden ze dat zelfs als mensen een baan hadden gehad die relevant was voor de nieuwe functie, het zich niet vertaalde in een betere prestatie. Conclusie: ervaring kan niet worden gebruikt om het succes van een sollicitant in te schatten. Wat dan wel? Deze onderdelen maken een cv anno 2021 waardevol.

 

1. Kennis

Anders gezegd: alles wat je weet dat je helpt bij het doen van je werk en dat je vergaard hebt dóór het doen van je werk. Dit is branche- of productspecifiek of gerelateerd aan het uitoefenen van een functie. Heb jij je als jurist verdiept in de consumentenwetgeving? Noem dit dan, want met deze opgedane kennis kun je je onderscheiden. Wees specifiek bij het noemen van kennis op je cv. Houd de beoogde functie in gedachten en leg ook kort uit op welke manier je deze kennis hebt opgedaan en/of toegepast.

 

2. Skills

Het vermogen om je kennis en educatie concreet toe te passen. Skills zijn onder te verdelen in hard en zacht. Harde skills zijn vaardigheden die relevant zijn voor de baan of de industrie. Je doet ze op tijdens een opleiding of training of door werkervaring. Denk hierbij aan copywriting, data-analyse, HTML/CSS, etc. Zachte skills zijn sociale vaardigheden die in elk soort baan van pas kunnen komen. Ze zijn onderdeel van je persoonlijkheid (zie volgende punt) en versterken de harde skills.

3. Persoonlijkheid

Welke persoonlijke eigenschappen vormen hoe je in je werk (en in het leven) staat en hoe je je verhoudt tot anderen? Ben je een goede luisteraar, kan je kritisch denken of heb je een sterk probleemoplossend vermogen? Zorg ervoor dat de eigenschappen (of soft skills) die je noemt, aansluiten bij de betreffende functie. Ook door het noemen van één of meerdere hobby’s kun je je persoonlijkheid illustreren. In een sollicitatiegesprek licht je ze toe aan de hand van voorbeelden.

 

4. Prestaties

Wat iemand professioneel heeft bereikt, zegt veel over waartoe deze persoon in de toekomst in staat is. Cv-expert Marc Cenedella (2) pleit voor het ‘high-score cv’: gebruik cijfers om je succes in een functie uit te drukken. Met hoeveel procent is de omzet toegenomen toen jij sales manager was? Hoeveel euro heb je weten te besparen als operations manager? En met hoeveel procent is het aantal storingen afgenomen dankzij de nieuwe code die jij als developer hebt geschreven? Hoe specifieker, hoe beter.

 

5. Persoonlijke ontwikkeling

In een snel veranderende wereld is het niet genoeg om ooit een keer een cursus te hebben gevolgd of jaren geleden gewerkt te hebben met een bepaald programma. Stilstand is steeds vaker achteruitgang. Welke relevante seminars heb je recentelijk gevolgd, welke certificaten staan sinds kort op jouw naam en wat heb je verder gedaan om je kennis up-to-date te houden? Het is waardevolle informatie op je cv. Daarnaast is brede ontwikkeling relevanter dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan een cursus psychologie om collega’s en klanten beter te begrijpen.

Toekomstgericht

 

Circle8 heeft niet alleen op het gebied van cv’s een toekomstgerichte blik. Wij zetten een stap verder op zoek naar de perfecte match en bekijken samen met organisaties welke kennis, skills, persoonlijkheid, prestaties en persoonlijke ontwikkeling een kandidaat bij uitstek geschikt maken voor een functie. En ben jij benieuwd hoe deze moderne kwalificaties zich vertalen naar jouw cv? Neem dan zeker contact met ons op, we helpen je graag bij het in kaart brengen van jouw unieke kwaliteiten.

 

(1) Alison Beard: Alison Beard: Experience Doesn’t Predict a New Hire’s Success, Harvard Business Review, september-oktober 2019

(2) Marc Cenedella: ‘The High Score Resume format: How to write a resume for 2021’, theladders.com, 3 december 2020

Gerelateerde artikelen

83.png

Blog

Welke 3 verzekeringen heb je als zzp’er nodig?
Leestijd 5 min.

Als zzp’er is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen verschillende…

52.png

Blog

Zo bouw je een talentpool voor je organisatie
Leestijd 5 min.

Een talentpool is voor organisaties een handig hulpmiddel om geïnteresseerde…

42.png

Blog

De ins en outs van datagedreven recruitment
Leestijd 5 min.

De coronapandemie heeft bij veel organisaties geleid tot een versnelde…

18.png

Blog

De talentcoach: dé ondersteuning bij het ontwikkelen van talent
Leestijd 5 min.

Een organisatie staat of valt met de juiste werknemers. Werkgevers besteden…

service management-min.png

Blog

Zo onderhandel je over secundaire arbeidsvoorwaarden
Leestijd 5 min.

Betaalde vrije dagen voor vrijwilligerswerk, sporten of een elektrische auto van…

83.png

Blog

Statushouders in dienst nemen: dit moet je weten
Leestijd 5 min.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer vacatures dan werklozen. Om de…

poolmanagement-min.png

Blog

Wat is poolmanagement en hoe zet je het effectief in?
Leestijd 5 min.

Poolmanagement is een handige manier om medewerkers in je organisatie in te…

17.png

Blog

Interne mobiliteit stimuleren: 5 tips
Leestijd 5 min.

Wij nemen je mee in de wereld van interne mobiliteit. Wil je jouw organisatie…