1. Automatisering van recruitmentprocessen

Het recruitmentproces is een tijdrovend en arbeidsintensief proces. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) wordt het mogelijk om processen te optimaliseren. Onderzoek toont aan dat recruitmenttools steeds belangrijker worden voor HR-professionals: 45 procent van hen beschouwt recruitmenttools als een invloedrijk hulpmiddel voor zijn of haar werkzaamheden.

 

Dit begint bij het vinden van kandidaten, waar systemen automatisch social media accounts, vacaturebanken en databases doorspitten om potentieel talent te ontdekken, gevolgd door het beoordelen van cv’s. Technologie vereenvoudigt ook de andere stappen in het sollicitatieproces: van het plannen van interviews met kandidaten tot automatische updates over het sollicitatieproces.

 

Bovendien leidt de inzet van AI tot meer efficiëntie binnen de organisatie en een korter inhuurproces, wat resulteert in kostenbesparingen. Het grootste voordeel voor HR-professionals is dat zij nu tools zoals ChatGPT en op AI-gebaseerde chatbots kunnen inzetten voor arbeidsintensieve en repetitieve taken, zoals het schrijven van vacatureteksten of 

standaard e-mails. Dit stelt hen in staat om meer tijd te besteden aan de menselijke aspecten van hun werk, zoals het opbouwen van relaties met kandidaten.

 

2. Diversiteit en inclusie

Dat diversiteit en inclusie voordelen met zich meebrengen, is inmiddels algemeen bekend. Een diverser en inclusiever personeelsbestand bevordert diverse perspectieven en inzichten en levert tegelijkertijd economische voordelen op voor de organisatie.

 

Diversiteit en inclusie hebben betrekking op meer dan alleen gender en etniciteit, ook bijvoorbeeld korte en flexibele dienstverbanden spelen een rol. Generatie Z – oftewel starters op de arbeidsmarkt – heeft namelijk geen behoefte aan de traditionele 40-urige werkweek. Zij kiezen vaker voor parttime werk, detachering of gaan aan de slag als zzp’er.

 

Investeren in diversiteit versterkt niet alleen het werkgeversmerk, maar het vermindert ook personeelsverloop, doordat medewerkers zich comfortabel en veilig voelen. Een inclusieve werkomgeving is niet alleen moreel juist, maar biedt ook strategische voordelen.

3. Softskills

Een competente werknemer bezit niet alleen de juiste kennis, maar heeft ook goede sociale vaardigheden. Vaardigheden kunnen worden onderverdeeld in harde en zachte skills.

 

Harde skills zijn relevant voor de specifieke branche of functie, bijvoorbeeld data-analyse of copywriting. Zachte skills hebben betrekking op sociale vaardigheden en zijn de afgelopen jaren alleen maar belangrijker geworden . Dit komt omdat digitalisering, automatisering en robotisering een drastische invloed hebben op de aard van het werk. Routinetaken worden geautomatiseerd waardoor het belangrijk wordt om op de juiste manier te analyseren en communiceren.

 

Om adequaat op veranderingen in te spelen, is het belangrijk dat werknemers tijdig nieuwe skills aanleren en bestaande verbeteren. Hoe meer kennis en skills zij bezitten, hoe breder inzetbaar ze zijn. Daarnaast kan een organisatie ook inzetten op talentontwikkeling om de verschuiving van functies en taken door uitval van werknemers of overbelasting op te vangen. Stakeholders in de markt pleiten nu voor een skillspaspoort om werkenden, werkzoekenden en studenten

 te helpen bij hun loopbaanontwikkeling. Het is een digitaal overzicht van bestaande en gewenste skills van een werknemer, en kan HR-professionals helpen bij de werving, selectie en scholing van personeel.

 

4. Werk- en privébalans

Door de coronapandemie heeft er sinds 2020 wereldwijd een verschuiving plaatsgevonden in de werkcultuur die vaak wordt aangeduid als de ‘onzichtbare revolutie’. Werkgevers worden gedwongen om flexibiliteit in werk op een andere manier te benaderen. HR-professionals doen er verstandig aan vooruitstrevende HR-strategieën te hanteren, waarin een goede werk-privébalans centraal staat.

 

Een goede balans tussen werk en privé is niet langer een extraatje voor werknemers, maar een fundamentele norm voor alle generaties werkenden. Werkgevers dienen dit te erkennen en te integreren in hun bedrijfscultuur om welzijn en tevredenheid te waarborgen.

​​​​

Gerelateerde artikelen

33.png

Blog

Wat betekent flexibel inzetbaar op de werkvloer?
Leestijd 5 min.

Je werknemers zijn je dierbaar. Je wilt een goede werkgever zijn maar zult ook…

92.png

Blog

Het belang van een inclusieve cultuur binnen een organisatie
Leestijd 5 min.

Succesvolle organisaties hebben een divers en inclusief personeelsbestand. Juist…

21.png

Blog

Employer branding strategie als matchmaker
Leestijd 5 min.

Een goede employer branding strategie is onmisbaar als bedrijf. Organisaties…

ondersteuningsbehoefte_-min.png

Blog

Hoe kun je mensen met een ondersteuningsbehoefte inzetten binnen je organisatie?
Leestijd 5 min.

Ondanks de vele openstaande vacatures vinden mensen met een…

59.png

Blog

Het belang van digitale vaardigheden voor ICT-professionals
Leestijd 5 min.

De digitalisering van onze maatschappij neemt in een rap tempo toe. Nederland is…

levenlanglerenkrediet.png

Blog

Een leven lang ontwikkelen: de voorwaarden van een levenlanglerenkrediet
Leestijd 5 min.

Je bent nooit uitgeleerd. Het biedt zowel persoonlijke als professionele…

2.png

Blog

Big Five persoonlijkheidstest
Leestijd 5 min.

Maak kennis met de Big Five persoonlijkheidstest. Als we het over ‘the big five’…

75.png

Blog

Wat is strategische personeelsplanning?
Leestijd 5 min.

Strategische personeelsplanning (SPP) is een strategie die ontwikkeld wordt door…