blog
#vinden
13.04.2022
Leestijd 4 minuten

Hoe kunnen organisaties meer vrouwen naar de IT-sector trekken? Total Talent Flow.

Het heersende mediabeeld dat de IT-sector een mannenwereld is, klopt niet meer. Steeds meer organisaties werken in diverse en multidisciplinaire teams. Maar terwijl bedrijven hard op zoek zijn naar personeelsleden worden vrouwen toch nog over het hoofd gezien. Terwijl meer vrouwen in de IT het enorme personeelstekort kan oplossen én zorgen voor betere producten. Hoe kunnen bedrijven vrouwen warm maken voor een baan in tech?

De IT-sector schreeuwt om mensen. De versnelde digitalisering van de samenleving heeft het duidelijk gemaakt dat goede digitale vaardigheden belangrijk zijn. In de afgelopen twee jaar zijn zelfs meer ICT-banen ontstaan dan voor de crisis. HeCA-ICTmeldt dat in 2020 er ongeveer 100.000 vrouwen waren met een IT-baan. En in 2021 steeg het aantal vrouwen in de ICT-sector met ruim 6,5 procent. Ondanks de enorme groei vormen vrouwen een minderheid binnen de sector. Mannen maken nog steeds 84 procent van de werkende ICT’ers in Nederland uit. Binnen Europa staat Nederland op de27ste plekwat betreft het aantal vrouwen dat in de ICT afstudeert. Het is een erg lage notering: het onderzoek werd in 32 landen uitgevoerd.

Om de ongelijkheidskloof tussen mannen en vrouwen te dichten is het belangrijk dat meer vrouwen aan de slag gaan binnen de IT-sector. Diversiteit op de werkvloer is niet alleen een manier om het dringende tekort op de werkvloer op te lossen. Het is ook eenstimulansvoor de sfeer en productiviteit. Onderzoektoontdat met een diverse groep van ICT’ers betere producten worden gemaakt, creëer je een betere werkomgeving en blijven werknemers langer bij de organisatie.

Verschillende organisaties in Nederland maken zich hard om de genderongelijkheid in de sector te verkleinen. Doordat het aantal vrouwen in de sector zo laag is wordt er een enorm potentieel aan nieuwe medewerkers gemist. Daarom schoolt deTechionista Academyvrouwen in korte tijd om voor een baan in de techsector. Het gaat om functies zoals data engineer, data analist en business intelligence professional. Het Nederlandse IT-bedrijf Avanada betaalt alle kosten voor de verschillende opleidingen.

In Amsterdam geeftIronhack, aanbieder van IT-onderwijs, bijna vier ton weg aan studiebeurzen voor vrouwen die in de IT-sector willen werken. Vrouwen kunnen aan verschillende bootcamps deelnemen waar ze in 9 of 24 weken worden klaargestoomd voor banen in Cybersecurity, Data Analytics en UX/UI Design.

Inmiddels zijn veel bedrijven bewust van de voordelen van diverse IT-teams met meer vrouwen. Hoe kunnen bedrijven hun talentpool verbreden met vrouwelijke IT-professionals?

Het heersende mediabeeld van de IT-sector moet worden aangepast. Laat zien dat vrouwen binnen bestuursfuncties en andere zichtbare plekken in je organisatie werken. Vrouwelijke werknemers kunnen via lezingen of open dagen hun verhaal delen om de jongere generatie te enthousiasmeren voor een baan in de IT.

Bij de term ICT komt al snel het beeld van de programmeur of systeembeheerder naar voren. Maar ICT is een breed vakgebied. De interactie tussen gebruiker en automatisering vraagt bijvoorbeeld om mensen die de vertaalslag kunnen maken om IT toegankelijk te maken voor de ‘normale gebruiker’: soft skills zijn dus belangrijk. Richt je bij de werving op deze vaardigheden.

Met inclusieve vacatureteksten kun je meer vrouwen aantrekken. Vaak worden titels gebruikt zoals ‘rockstar’ of ‘ninja’ en dit spreekt vrouwen over het algemeen niet aan. Om een functietitel inclusief te maken kun je bijvoorbeeld (m/v/x) achter de functietitel zetten. Ook worden woorden zoals ‘ambitieus’ en ‘resultaatgericht’ als mannelijk ervaren. Het softwarebedrijf Atlassian heeft door hetaanpassenvan de woordkeuze in vacatureteksten 80 procent meer vrouwen aangetrokken.

Omscholing is een structurele oplossing voor het tekort aan ICT-personeel. Biedt vrouwelijke kandidaten de mogelijkheid aan om zich om te scholen naar een baan in de tech sector. Organisaties zoals het Groningse Femture bieden vrouwen de mogelijkheid om deel te nemen aan een vierweekse bootcamp.

Er zijn verschillende mogelijkheden om eeninclusieve werkcultuurte creëren waar vrouwen zich op hun gemak voelen. Allereerst, beoordeel mannelijke en vrouwelijke werknemers aan de hand van dezelfde criteria. Ook kun je een mentorprogramma ontwikkelen waarbij oudgedienden jongere, vrouwelijke werknemers ondersteunen. Maak daarnaast gebruik van je netwerk en nodig vrouwen actief uit om te solliciteren. En tot slot, veel vrouwen in Nederland werken nog steeds in deeltijd. Het aanbieden van flexibele werktijden maakt de IT-sector aantrekkelijker voor vrouwen.