Ongelijkheidskloof

 

De IT-sector schreeuwt om mensen. De versnelde digitalisering van de samenleving heeft het duidelijk gemaakt dat goede digitale vaardigheden belangrijk zijn. In de afgelopen twee jaar zijn zelfs meer ICT-banen ontstaan dan voor de crisis. He CA-ICT meldt dat in 2020 er ongeveer 100.000 vrouwen waren met een IT-baan. En in 2021 steeg het aantal vrouwen in de ICT-sector met ruim 6,5 procent. Ondanks de enorme groei vormen vrouwen een minderheid binnen de sector. Mannen maken nog steeds 84 procent van de werkende ICT’ers in Nederland uit. Binnen Europa staat Nederland op de 27ste plek wat betreft het aantal vrouwen dat in de ICT afstudeert. Het is een erg lage notering: het onderzoek werd in 32 landen uitgevoerd.

 

Om de ongelijkheidskloof tussen mannen en vrouwen te dichten is het belangrijk dat meer vrouwen aan de slag gaan binnen de IT-sector. Diversiteit op de werkvloer is niet alleen een manier om het dringende tekort op de werkvloer op te lossen. Het is ook een stimulans voor de sfeer en productiviteit. Onderzoek toont dat met een diverse groep van ICT’ers betere producten worden gemaakt, creëer je een betere werkomgeving en blijven werknemers langer bij de organisatie.

Nederlandse initiatieven

 

Verschillende organisaties in Nederland maken zich hard om de genderongelijkheid in de sector te verkleinen. Doordat het aantal vrouwen in de sector zo laag is wordt er een enorm potentieel aan nieuwe medewerkers gemist. Daarom schoolt de Techionista Academy vrouwen in korte tijd om voor een baan in de techsector. Het gaat om functies zoals data engineer, data analist en business intelligence professional. Het Nederlandse IT-bedrijf Avanada betaalt alle kosten voor de verschillende opleidingen.

 

In Amsterdam geeft Ironhack, aanbieder van IT-onderwijs, bijna vier ton weg aan studiebeurzen voor vrouwen die in de IT-sector willen werken. Vrouwen kunnen aan verschillende bootcamps deelnemen waar ze in 9 of 24 weken worden klaargestoomd voor banen in Cybersecurity, Data Analytics en UX/UI Design.

 

 

De praktijk

 

Inmiddels zijn veel bedrijven bewust van de voordelen van diverse IT-teams met meer vrouwen. Hoe kunnen bedrijven hun talentpool verbreden met vrouwelijke IT-professionals?

 

1. Rolmodellen

 

Het heersende mediabeeld van de IT-sector moet worden aangepast. Laat zien dat vrouwen binnen bestuursfuncties en andere zichtbare plekken in je organisatie werken. Vrouwelijke werknemers kunnen via lezingen of open dagen hun verhaal delen om de jongere generatie te enthousiasmeren voor een baan in de IT.

2. Denk breder dan IT

 

Bij de term ICT komt al snel het beeld van de programmeur of systeembeheerder naar voren. Maar ICT is een breed vakgebied. De interactie tussen gebruiker en automatisering vraagt bijvoorbeeld om mensen die de vertaalslag kunnen maken om IT toegankelijk te maken voor de ‘normale gebruiker’: soft skills zijn dus belangrijk. Richt je bij de werving op deze vaardigheden.

 

3. Vacatureteksten

 

Met inclusieve vacatureteksten kun je meer vrouwen aantrekken. Vaak worden titels gebruikt zoals ‘rockstar’ of ‘ninja’ en dit spreekt vrouwen over het algemeen niet aan. Om een functietitel inclusief te maken kun je bijvoorbeeld (m/v/x) achter de functietitel zetten. Ook worden woorden zoals ‘ambitieus’ en ‘resultaatgericht’ als mannelijk ervaren. Het softwarebedrijf Atlassian heeft door het aanpassen van de woordkeuze in vacatureteksten 80 procent meer vrouwen aangetrokken.

 

4. Bootcamps

 

Omscholing is een structurele oplossing voor het tekort aan ICT-personeel. Biedt vrouwelijke kandidaten de mogelijkheid aan om zich om te scholen naar een baan in de tech sector. Organisaties zoals het Groningse Femture bieden vrouwen de mogelijkheid om deel te nemen aan een vierweekse bootcamp.

 

5. Inclusieve werkcultuur

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om een inclusieve werkcultuur te creëren waar vrouwen zich op hun gemak voelen. Allereerst, beoordeel mannelijke en vrouwelijke werknemers aan de hand van dezelfde criteria. Ook kun je een mentorprogramma ontwikkelen waarbij oudgedienden jongere, vrouwelijke werknemers ondersteunen. Maak daarnaast gebruik van je netwerk en nodig vrouwen actief uit om te solliciteren. En tot slot, veel vrouwen in Nederland werken nog steeds in deeltijd. Het aanbieden van flexibele werktijden maakt de IT-sector aantrekkelijker voor vrouwen.

Gerelateerde artikelen

24.png

Blog

Wat is offboarding en waarom is het net zo belangrijk als onboarding?
Leestijd 5 min.

Afscheid nemen van medewerkers is nooit leuk. Of het nu een gedwongen of…

Total Talent Flow.png

Blog

Thuiswerkvergoeding: wat is er mogelijk?
Leestijd 4 min.

Goede arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor werknemers wanneer ze kiezen voor…

5 HR tips.png

Blog

De 5 belangrijkste HR-trends van 2024
Leestijd 5 min.

Welke HR-trends kunnen organisaties in 2024 verwachten? In dit artikel zetten we…

7.png

Blog

Waarom is onboarding belangrijk?
Leestijd 5 min.

Met behulp van onboarding zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel en soepel…

29.png

Blog

Zo maak je een employee journey map
Leestijd 5 min.

Om de employee journey in jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen heb…

Functioneringsgesprek naar ontwikkelingsgesprek_-min.png

Blog

Goed opdrachtgeverschap: tips voor feedback aan zzp’ers en interimmers
Leestijd 3 min.

Met goed opdrachtgeverschap zorg je ervoor dat de samenwerking met tijdelijk…

60.png

Blog

Strategisch gebruikmaken van subsidies voor talentontwikkeling
Leestijd 5 min.

Werkgevers die een actieve leercultuur creëren binnen een organisatie plukken…

Welke organisatiestructuur kies jij.png

Blog

Welke organisatiestructuur kies jij?
Leestijd 5 min.

De zaken gaan goed! Je bedrijf groeit en er komt steeds meer personeel bij. Dan…