Vitaliteit op de werkvloer

 

Voldoende beweging, gezond eten en drinken, ontspanning en motivatie. Het zijn belangrijke aandachtspunten voor vitale werknemers. Vitale medewerkers zijn meer geïnspireerd en betrokken bij je organisatie dan niet-vitale medewerkers. Het gaat om de mentale en fysieke gesteldheid van je mensen, waarbij je een goede werk-privébalans ook niet uit het oog mag verliezen Bij veel organisaties zou vitaliteit op de werkvloer – en de thuiswerkplek – hoog op de agenda moeten staan. Maar hoe maak je jouw organisatie vitaler? Hieronder geven we je vijf tips, zodat je de vitaliteit van je werknemers kunt bevorderen. Zo wordt het werk voor je mensen beter, maar ook leuker!

 

1. Stimuleer vitaal werken

Wanneer werknemers een steuntje in de rug krijgen, zullen ze eerder werken aan hun vitaliteit. Je hoeft geen uitgebreide plannen op te stellen, maar kijk goed naar de behoeften van je mensen. Maakt je medewerker een bewuste keuze om een gezondere levensstijl erop na te houden?

Biedt dan de mogelijkheid aan om sportieve activiteiten te declareren. Maakt hij of zij actieve keuzes om gezonder te eten en te drinken? Biedt een abonnement aan voor bijvoorbeeld HelloFresh, zodat het makkelijker wordt om gezond te blíjven eten. Medewerkers die zich continu bezighouden met een gezondere levensstijl kun je de kans geven om een presentatie te geven over het belang van vitaliteit op de werkvloer.

 

2. Ontspanning en beweging

Het vele thuiswerken levert voor veel werknemers gemak op, maar de keerzijde dat mensen minder bewegen. Uit onderzoek blijkt dat te lang zitten slecht is voor de gezondheid, wat kan leiden tot hart- en vaatproblemen. Een te lange zithouding en een gebrek aan beweging zijn de boosdoeners. Om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren kunnen mensen staand werken. Of las meerdere kortere pauzes in op kantoor. Zo kunnen mensen het werk even van zich afschudden en krijgen ze weer inspiratie voor het werk. Stimuleer ook het gebruik van het OV in plaats van dat je mensen met de auto naar het werk komen. Medewerkers krijgen dan een kans om extra te bewegen.

3. Een rustige werkplek

Medewerkers kunnen hun werk met plezier en naar behoren uitvoeren met een rustige en ergonomisch verantwoorde werkplek. Dit is zeker belangrijk bij het hybride werkmodel. Niet al je mensen beschikken thuis over een rustige werkplek. Controleer in overleg hoe hun thuiskantoor eruitziet. Het is belangrijk dat de omgeving voldoet aan de arbonormen voor een goede thuiswerkplek.

 

4. Sociaal contact

Hoewel vitaliteit betrekking heeft op de fysieke gezondheid, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het mentale welbevinden van je mensen. Vitaliteit is belangrijk voor zowel het sociale als emotionele functioneren van je werknemers. Het is belangrijk dat mensen genoeg contact hebben met collega’s over wat ze bezighoudt.

Ook binnen functioneringsgesprekken kun je ruimte inplannen om privézaken aan te kaarten. Het is niet de taak van de werkgever om het op te lossen, maar wanneer je weet wat er speelt kun je er rekening mee houden of tijdig professionele hulp inroepen.

 

5. Persoonlijke groei en ontwikkeling

Ook groei en ontwikkeling draagt bij aan de vitaliteit van werknemers. Wanneer een medewerker te lang hetzelfde takenpakket uitvoert, kan dit een negatieve invloed hebben op zijn werkhouding en vitaliteit. Scholing is zowel op persoonlijk vlak een voordeel als professioneel, wat leidt tot een hogere mate van geluk. Maak het op een laagdrempelige manier bespreekbaar wat hun dromen en doelen zijn. Van workshops tot lezingen: er zijn verschillende manier waarmee medewerkers hun doelen kunnen bereiken en vitaliteit kunnen verhogen.

Gerelateerde artikelen

76.png

Blog

De belangrijkste punten uit de Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Leestijd 5 min.

Het arbeidscontract is in de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. Het…

Mentaal vastlopen.png

Blog

Wat kan je als werkgever doen als een medewerker mentaal vastloopt?
Leestijd 4 min.

Het is belangrijk voor medewerkers om een goede werk-privébalans te bewaken.…

80.png

Blog

Wat is persoonlijk eigenaarschap en hoe kun je het stimuleren binnen je organisatie?
Leestijd 5 min.

Dagelijks worden organisaties geconfronteerd met veranderingen in de markt: van…

45.png

Blog

Wat is campus recruitment?
Leestijd 5 min.

Binnen de verschillende hogescholen en universiteiten die Nederland rijk is…

Total Talent Flow.png

Blog

5 tips voor een intakegesprek voor interim professionals
Leestijd 5 min.

Als interim professional moet je telkens nieuwe opdrachten verwerven. Een…

Functioneringsgesprek naar ontwikkelingsgesprek_-min.png

Blog

Het nieuwe beoordelen: van functioneringsgesprek naar ontwikkelgesprek
Leestijd 5 min.

Van marktontwikkelingen tot interne verschuivingen: organisaties zijn doorlopend…

49.png

Blog

De voordelen van een vierdaagse werkweek: een betere werk- en leefbalans voor werknemers?
Leestijd 5 min.

In plaats van vijf dagen werken, maar vier dagen werken? Het is een scenario…

95.png

Blog

Wat is loopbaanontwikkeling en waarom is het belangrijk?
Leestijd 5 min.

Van een vijfjarenplan tot een droom om een eigen bedrijf te starten: het is…