Wat is inclusiviteit?

 

Inclusiviteit, ook wel inclusie genoemd, is letterlijk ‘insluiting’. Wanneer het gaat over een inclusieve organisatie, betekent dit dus een organisatie die insluit en niet uitsluit. Bij een inclusieve organisatie is iedereen welkom en wordt elke medewerker gewaardeerd om zijn of haar unieke kwaliteiten. Verschillen in afkomst, perspectief of inzicht worden niet veroordeeld maar juist gestimuleerd, want verscheidenheid maakt de organisatie sterker. Ook mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt krijgen in een inclusieve organisatie de kans zich te ontplooien. Om inclusiviteit op de werkvloer te vergroten, is het dus belangrijk dat iedere medewerker gewaardeerd wordt.

 

 

Verschil inclusiviteit en diversiteit

 

Inclusiviteit en diversiteit hebben veel met elkaar te maken, maar betekenen niet hetzelfde. De samenleving wordt steeds diverser. Waar diversiteit gaat over aantallen en percentages, gaat inclusie over gedrag, waarden en spelregels Deze diversiteit willen veel bedrijven logischerwijs ook terug laten komen op de werkvloer. Diversiteit kan zich uiten op zowel zichtbare als onzichtbare verschillen tussen mensen.

Zichtbaar zijn bijvoorbeeld geslacht en afkomst, onzichtbaar zijn kennis, ervaring, competenties enzovoort. Richt je je als werkgever op het vergroten van de diversiteit binnen je organisatie, dan zet je een belangrijke eerste stap. Inclusiviteit gaat nog een stap verder. Inclusiviteit op de werkvloer gaat niet alleen over het hebben van een divers team, maar ook over het volledig omarmen, accepteren en waarderen van deze diversiteit.

 

 

Waarom is inclusiviteit zo belangrijk?

 

Vanzelfsprekend is inclusiviteit op de werkvloer belangrijk vanwege het ethisch aspect. Ongeacht afkomst, kennis of ervaring: iedereen verdient gelijke kansen en waardering op de arbeidsmarkt. Een inclusieve organisatie is echter niet alleen van betekenis voor werknemers, maar ook voor de organisatie zelf. Verschillende perspectieven en inzichten zorgen, mits ze op een goede manier worden gestimuleerd en verbonden, voor een enorme boost aan creativiteit en productiviteit. Een inclusief team presteert beter en zorgt dus uiteindelijk ook voor een beter presterende organisatie.

Meer inclusiviteit op de werkvloer: 4 praktische tips

 

Wil je inclusiviteit op de werkvloer in je beleid opnemen, dan is het handig om wat concrete handvatten te hebben. Wij hebben er een aantal voor je verzameld:

 

1. Stimuleer een open werkcultuur

Het is belangrijk om werknemers het gevoel te geven dat alles bespreekbaar is en dat eigen inbreng gewaardeerd wordt. Stimuleer ze om hun mening te delen en ga samen in gesprek als je merkt dat er zaken spelen. Door een werkplek te creëren die vertrouwd en veilig voelt zullen medewerkers meer werkplezier ervaren en langer bij je blijven

 

2. Stel concrete doelen

Ga je voor een inclusiviteit op de werkvloer, zorg dan voor concrete doelen. Alleen zo blijft iedereen gemotiveerd en houd je grip op het hele proces. Doelen die gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld het verhogen van de diversiteit bij werving of het verbeteren van de vaardigheden van managers op het gebied van inclusiviteit.

3. Kies voor blind werven

Om tot inclusiviteit op de werkvloer te komen zul je ook moeten werken aan diversiteit. Wil je dat je team een eerlijke afspiegeling gaat vormen van de samenleving, dan zou je kunnen kiezen voor blind werven. Dit betekent dat je zaken als leeftijd, etniciteit, geslacht en andere persoonlijke kenmerken verwijdert uit CV’s en brieven voor de eerste selectie. Zo sluit je voor een groot deel aannames en (onbewuste) vooroordelen uit en werf je enkel nog mensen op basis van hun kennis en prestaties.

 

4. Laat medewerkers meedenken

Inclusiviteit op de werkvloer bereik je nooit alleen. Door enkel ‘van bovenaf’ instructies te geven over een inclusiviteitsbeleid krijg je je mensen niet mee. Betrek je team daarom altijd bij het proces. Laat ze hun mening geven door het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek, ga in gesprek en sta open voor feedback.

Gerelateerde artikelen

56.png

Blog

Het binden en boeien van medewerkers: zó doe je dat
Leestijd 5 min.

Van de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking tot de schaarste op de…

59.png

Blog

Het belang van digitale vaardigheden voor ICT-professionals
Leestijd 5 min.

De digitalisering van onze maatschappij neemt in een rap tempo toe. Nederland is…

beeld20230329_Tips.jpeg

Blog

Inzet zzp’er: waar moet je als opdrachtgever op letten?
Leestijd 5 min.

Ben je van plan om een zzp’er in te huren? Als opdrachtgever moet je goede…

51.png

Blog

De digitale kenniskloof op de arbeidsmarkt
Leestijd 5 min.

Steeds meer traditionele banen verdwijnen door de toenemende digitalisering.…

87.png

Blog

4 tips voor de ontwikkeling van je medewerkers
Leestijd 5 min.

Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben veel organisaties moeite om beschikbare…

45.png

Blog

Wat is campus recruitment?
Leestijd 5 min.

Binnen de verschillende hogescholen en universiteiten die Nederland rijk is…

53.png

Blog

5 tips om de vitaliteit van je werknemers te verhogen
Leestijd 5 min.

Voldoende beweging, gezond eten en drinken, ontspanning en motivatie. Het zijn…

58.png

Blog

Hoe zorg je voor een goede employer branding gericht op zzp’ers?
Leestijd 5 min.

Organisaties die hun werkgeversmerk versterken richten zich voornamelijk op…