De juiste externe werknemers vinden

 

Het vinden en beheren van de juiste externe werknemers is een uitdaging voor veel organisaties. De HR-afdeling moet rekening houden met meerdere financiële en juridische factoren bij het inzetten van flexibel personeel. Organisaties die hun personeelsbestand zelf beheren krijgen onder andere te maken met behoorlijke administratieve uitdagingen. Met vendor management kunnen organisaties hun gehele inhuurproces vastleggen in een VMS-systeem (Vendor Management Systeem). Het digitaal faciliteren van het inhuurproces levert voor velen de nodige kostenbesparing op – vanwege het verminderen van risico’s en het foutloos factureren.

Digitalisering HR-processen

 

Het digitaliseren van administratieve HR-processen is overigens niets nieuws. Veel organisaties zijn al overgestapt naar een digitaal systeem, waar onder andere het salaris wordt bijgehouden, maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden, opleiding en de laatste beoordelingen van personeelsleden. Alleen wordt in dit (digitale) HR-proces vaak niet de externe inhuur meegenomen.

 

De externe inhuur is bij het overgrote merendeel van organisaties versnipperd. Dit komt mede doordat afdelingen vaak ieder afzonderlijk werken met hun eigen netwerk met partijen die de juiste professionals aanbieden. Kort gezegd, HR richt zich op de vaste medewerkers terwijl het de taak is van inkoop om het proces voor de inhuur van derden of externen te faciliteren.

 

Wanneer je vendor management inzet voor externe inhuur, krijg je een totaaloverzicht wat externe medewerkers binnen de organisatie doen. Met het dataoverzicht kun je meteen de start en einddatum zien, de rol, het tarief en de succesgraad. Zo kun je het externe inhuurproces beter analyseren en bijsturen. Vendor management maakt het mogelijk om makkelijker binnen een krappe arbeidsmarkt te navigeren én de juiste kwalitatieve werknemers te vinden voor je organisatie.

MSP bewaakt het overzicht

 

Om grip te krijgen op het inhuurproces kunnen organisaties een Managed Service Provider (MSP) inhuren. Door samen te werken met een MSP krijgt de HR-afdeling inzicht in de kwaliteit van de kandidaat, compliance van de leverancier, de inhuurperiode en de kosten. Door een samenwerking aan te gaan met een MSP kunnen organisaties doelgericht aan de slag gaan om hun doel te bereiken; snel en efficiënt externe medewerkers inzetten binnen de organisatie.

 

Voorbeeld van een MSP dat met een Vendor Management Systeem werkt is Circle8. Volgens projectmanager Kasper Kropman zet Circle8 de juiste strategie uit afhankelijk van de vraag en de positie van de klant. “Wij bepalen de strategie afhankelijk van de wens van onze klant. Zo kan een passieve of actieve strategie worden ingezet, met veel of juist weinig betrokkenheid van de recruiter of MSP-consultant.”

 

 

Kostenbesparing met MSP

 

Op de krappe arbeidsmarkt is niet alleen het lage tarief belangrijk, maar juist het optimaliseren van de inhuur. Met behulp van een MSP krijgen organisaties grip op de externe inhuur en zorgen ze voor een grotere kostenbeheersing voor de organisatie. In de kern draait het erom dat de leverancier de klant en zijn netwerk serieus neemt. Het uiteindelijke doel is dat de juiste kandidaten in de talentpool belanden, zodat de leverancier het juiste talent voor de juiste functie in kan zetten.

Gerelateerde artikelen

63.png

Blog

Hebben werknemers recht op onbereikbaarheid buiten werktijd?
Leestijd 5 min.

Onder werktijd een uurtje sporten? Buiten de deur lunchen of je kinderen van…

10 tips over werkcultuur.jpeg

Blog

De 10 beste vragen om erachter te komen hoe de werkcultuur is bij een opdrachtgever
Leestijd 4 min.

Bestaat de perfecte opdrachtgever? Nee, die bestaat niet. Toch is het als zzp’er…

43.png

Blog

De 4 HR-trends voor 2022
Leestijd 5 min.

Tijdens de coronacrisis hebben werkgevers en werknemers zich volledig aangepast…

57.png

Blog

Wat betekent detachering en waarom zou je ervoor kiezen?
Leestijd 5 min.

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt hebben werkgevers behoefte aan…

31.png

Blog

Een duurzaam personeelsbeleid: dit heb je nodig!
Leestijd 5 min.

Een duurzaam personeelsbeleid is belangrijk. Op personeel moet je zuinig zijn.…

poolmanagement-min.png

Blog

Wat is poolmanagement en hoe zet je het effectief in?
Leestijd 5 min.

Poolmanagement is een handige manier om medewerkers in je organisatie in te…

74.png

Blog

Wat betekent Open Hiring en wat zijn de voor- en nadelen?
Leestijd 5 min.

Tekort aan horecapersoneel, schoonmakers tot NS-medewerkers: de Nederlandse…

37.png

Blog

Bedrijfscultuur in kaart brengen: hoe doe je dat en waarom is het zinvol?
Leestijd 5 min.

Wil je graag je bedrijfscultuur in kaart brengen maar weet je niet hoe? De…