Wat is de betekenis van een flexibele schil?

 

Een flexibele schil betekent het aantal medewerkers dat binnen de organisatie flexibel inzetbaar is. Vrijwel elke organisatie met personeel heeft een vaste kern met een flexibele schil.

 

De vaste kern bestaat uit mensen met een rechtstreeks dienstverband bij de organisatie voor onbepaalde tijd. De flexibele schil is anders en diverser opgebouwd dan de vaste kern. Wat alle arbeidskrachten in een flexibele schil gemeen hebben is dat ze op tijdelijke basis werken. Het kan gaan om mensen met een tijdelijk dienstverband, uitzendkrachten, oproepkrachten, freelancers of mensen met een nul-uren contract.

Interne flexibiliteit vs. extern flexibel personeel

 

Een flexibele schil van personeel kan opgedeeld worden in interne flexibiliteit en externe flexibiliteit. Interne flexibiliteit bestaat uit werknemers met een vaste (juridische) arbeidsrelatie met een werkgever.

 

Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een tijdelijk, oproep- of nul-urencontract. Extern flexibel personeel heeft deze arbeidsrelatie met de werkgever niet. Hieronder vallen onder andere freelancers, interimmers, zzp’ers en tijdelijk ingehuurde specialisten.

Voordelen flexibele schil

 

Er zijn verschillende voordelen van een flexibele schil. Het hebben van een flexibele schil geeft je als ondernemer letterlijk meer flexibiliteit. Met een aantal tijdelijke krachten achter de hand kun je beter inspelen op een fluctuerende markt en veranderingen in de organisatie. In drukke tijden schaal je op, in mindere tijden weer af. Zonder dat je ergens aan vast zit. Een flexibele schil maakt je organisatie stuurbaar en verkleint de risico’s die je loopt.

 

Je zou verwachten dat een flexibele schil alleen voordelen biedt voor werkgevers. Maar ook steeds meer werknemers kiezen bewust voor een flexibel contract. Dit biedt minder zekerheid, maar meer afwisseling, autonomie en mogelijkheden tot zelfontplooiing.

 

 

De flexibele schil en de huidige arbeidsmarkt

 

We zien de laatste jaren een duidelijke stijging in het aantal flexwerkers. In 2003 werkten 1,8 miljoen mensen flexibel, in 2020 was dit aantal gestegen naar 2,9 miljoen (Bron: CBS). Deze stijging heeft meerdere oorzaken. Allereerst is er natuurlijk de onzekerheid over de alsmaar fluctuerende economie.

Veel werkgevers zijn hierdoor wat huiverig geworden voor vaste contracten. Daarnaast is een groot deel van de oudere generatie inmiddels met pensioen. De young professionals die hen opvolgen hechten meer waarde aan een goede balans tussen werk en privé, vrijheid en flexibiliteit.

 

 

Uitdagingen van flexibilisering

 

De voordelen van het creëren van een flexibele schil zijn evident. Maar we zien de laatste tijd dat deze flexibele schil veel vaker vast personeel vervangt in plaats van aanvult. Door deze trend gaat ook een deel aan kennis, ervaring en continuïteit verloren. Alleen inzetten op makkelijk kunnen op- en afschalen is niet genoeg. Je verliest hiermee als organisatie ook een deel van je identiteit.

 

Daarnaast moet je als werkgever ook rekening houden met wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans. Balans is hier dan ook key. Alleen met een goede verhouding tussen vast en flexibel personeel maak je je organisatie toekomstbestendig.

Gerelateerde artikelen

poolmanagement-min.png

Blog

Wat is poolmanagement en hoe zet je het effectief in?
Leestijd 5 min.

Poolmanagement is een handige manier om medewerkers in je organisatie in te…

Trends voor 2023-min.png

Blog

De 5 HR-trends voor 2023
Leestijd 5 min.

De coronacrisis is voorbij en de arbeidsmarkt is weer volop in beweging. In 2022…

27.png

Blog

Wat is een HR-cyclus en hoe zet je deze effectief in?
Leestijd 5 min.

Breng je huidige HR-cyclus in kaart. Van het eerste sollicitatiegesprek tot het…

35.png

Blog

Tien acties om schaarste op de arbeidsmarkt op te lossen
Leestijd 5 min.

Als talent niet meer voorradig is, heeft het geen zin om klassieke werving en…

42.png

Blog

De ins en outs van datagedreven recruitment
Leestijd 5 min.

De coronapandemie heeft bij veel organisaties geleid tot een versnelde…

2.png

Blog

Big Five persoonlijkheidstest
Leestijd 5 min.

Maak kennis met de Big Five persoonlijkheidstest. Als we het over ‘the big five’…

95.png

Blog

Wat is loopbaanontwikkeling en waarom is het belangrijk?
Leestijd 5 min.

Van een vijfjarenplan tot een droom om een eigen bedrijf te starten: het is…

83.png

Blog

Statushouders in dienst nemen: dit moet je weten
Leestijd 5 min.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer vacatures dan werklozen. Om de…