Wat betekent flexibel inzetbaar?

 

Digitalisering, vergrijzing, ontwikkelingen in de markt; zomaar een aantal zaken waar je als ondernemer nu of in de toekomst ongetwijfeld mee te maken krijgt. Om je organisatie stabiel en toekomstbestendig te houden wordt van je verwacht dat je te allen tijde mee kunt bewegen met veranderingen. Dit kun je uiteraard niet alleen. Je hebt hier de ervaring, kennis en wil om te groeien van je personeel bij nodig. Flexibel inzetbaar betekent eigenlijk hetzelfde als employability: het bestaat uit gemotiveerde medewerkers met up-to-date vakkennis die duurzaam inzetbaar zijn op meerdere plekken.

Ook voor werknemers is flexibele inzetbaarheid belangrijk

 

Flexibele inzetbaarheid van personeel is een win-winsituatie. Het stelt jou in staat om je organisatie voor te bereiden op nieuwe kansen en uitdagingen in de toekomst. Maar het heeft natuurlijk ook voordelen voor je werknemers zelf. Zij krijgen de mogelijkheid zich te ontwikkelen, ambities waar te maken en daarmee hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

 

 

Focus op de inzetbaarheid van personeel: 5 actiepunten

 

Zowel werkgevers als werknemers hebben baat bij flexibel inzetbaar zijn. Je kunt dus niet verwachten dat de verantwoordelijkheid voor het ‘flexibel zijn’ enkel bij de werknemer ligt. Als ondernemer kun je veel doen om de employability van je medewerkers te verhogen. Wij geven je 5 actiepunten waar je direct mee aan de slag kunt:

 

1. Breng mogelijke veranderingen in beeld

Als je weet wat er qua technologische ontwikkelingen en veranderingen in functieprofielen gaat komen, dan kun je hier natuurlijk beter op inspelen. Komen er nieuwe machines, of nieuwe producten? Worden andere afzetmarkten aangeboord? Zijn je mensen hier klaar voor? Breng al dit soort zaken goed in beeld en kijk hierbij ook naar welke competenties op termijn belangrijk gaan zijn. Bespreek deze met medewerkers en neem ze ook in overweging bij het aannemen van nieuwe werknemers.

2. Investeer in opleidingen

Wanneer je in beeld hebt op welke gebieden het schort aan kennis en ervaring is het tijd voor een opleidingsplan. Het aanbieden van gerichte opleidingen, trainingen of coaching on the job geeft medewerkers handvatten om verder te groeien en de interne mobiliteit van je organisatie te vergroten.

 

3. Introduceer taak- en functieroulatie

In heel veel bedrijven werken teams op een soort van eilandjes. Afdelingen werken wel samen, maar wat de ander nu precies doet is niet duidelijk. Door taak- en functieroulatie in te zetten stimuleer je mensen om kennis te maken met verschillende plekken in de organisatie, waardoor ze uiteindelijk breder inzetbaar worden.

 

4. Stimuleer medewerkers tot groei

Je wilt niet alleen de inzetbaarheid van je personeel vergroten, je wilt ze natuurlijk ook graag binnenboord houden. Dit doe je niet door ze te beperken, maar juist te stimuleren tot groei. Hoe je dat doet lees je in het artikel 5 tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren.

 

5. Geef aandacht aan oudere medewerkers

Ook oudere medewerkers wil je inzetbaar houden in veranderende organisaties. Hiervoor is soms net wat extra aandacht nodig. Met leeftijdsbewust personeelsbeleid zorg je voor het welzijn van je oudere medewerkers. En probeer je de risico’s op fysieke en mentale klachten voor deze leeftijdsgroep zoveel mogelijk te beperken. Een voorbeeld hiervan is de inzet van hulpmiddelen die het werk lichter maken.

Gerelateerde artikelen

14.png

Blog

Strategische planning in 2021: de prominente rol van HR
Leestijd 7 min.

Hoewel we 2020 liever zo snel mogelijk vergeten, hebben we ook een aantal…

91.png

Blog

Hoe zet je een strategische personeelsplanning op?
Leestijd 5 min.

In een steeds veranderende wereld is het belangrijk om na te denken over wie je…

4.png

Blog

Werkervaring: overschat of onderschat?
Leestijd 5 min.

Is een social media-expert met tien jaar werkervaring geschikter voor een…

ZZP'er.png

Blog

3 tips voor zzp’ers om nieuwe freelance opdrachten te vinden
Leestijd 3 min.

Als zzp’er ben je constant bezig met het zoeken en binnenhalen van nieuwe…

11.png

Blog

Een optimale candidate experience voor de perfecte medewerker
Leestijd 5 min.

Je candidate experience moet op orde zijn. Zeker met een krappe arbeidsmarkt wil…

59.png

Blog

Het belang van digitale vaardigheden voor ICT-professionals
Leestijd 5 min.

De digitalisering van onze maatschappij neemt in een rap tempo toe. Nederland is…

66.png

Blog

Hoe kunnen werkgevers het werkgeluk verhogen binnen de organisatie?
Leestijd 5 min.

Wat is werkgeluk? De ene werknemer hecht waarde aan geld en aanzien, terwijl…

36.png

Blog

Een (on)gelijk speelveld: flexwerk op de Nederlandse arbeidsmarkt
Leestijd 5 min.

Op de Nederlandse arbeidsmarkt is het aantal flexwerkers in de laatste decennia…