Wat betekent flexibel inzetbaar?

 

Digitalisering, vergrijzing, ontwikkelingen in de markt; zomaar een aantal zaken waar je als ondernemer nu of in de toekomst ongetwijfeld mee te maken krijgt. Om je organisatie stabiel en toekomstbestendig te houden wordt van je verwacht dat je te allen tijde mee kunt bewegen met veranderingen. Dit kun je uiteraard niet alleen. Je hebt hier de ervaring, kennis en wil om te groeien van je personeel bij nodig. Flexibel inzetbaar betekent eigenlijk hetzelfde als employability: het bestaat uit gemotiveerde medewerkers met up-to-date vakkennis die duurzaam inzetbaar zijn op meerdere plekken.

Ook voor werknemers is flexibele inzetbaarheid belangrijk

 

Flexibele inzetbaarheid van personeel is een win-winsituatie. Het stelt jou in staat om je organisatie voor te bereiden op nieuwe kansen en uitdagingen in de toekomst. Maar het heeft natuurlijk ook voordelen voor je werknemers zelf. Zij krijgen de mogelijkheid zich te ontwikkelen, ambities waar te maken en daarmee hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

 

 

Focus op de inzetbaarheid van personeel: 5 actiepunten

 

Zowel werkgevers als werknemers hebben baat bij flexibel inzetbaar zijn. Je kunt dus niet verwachten dat de verantwoordelijkheid voor het ‘flexibel zijn’ enkel bij de werknemer ligt. Als ondernemer kun je veel doen om de employability van je medewerkers te verhogen. Wij geven je 5 actiepunten waar je direct mee aan de slag kunt:

 

1. Breng mogelijke veranderingen in beeld

Als je weet wat er qua technologische ontwikkelingen en veranderingen in functieprofielen gaat komen, dan kun je hier natuurlijk beter op inspelen. Komen er nieuwe machines, of nieuwe producten? Worden andere afzetmarkten aangeboord? Zijn je mensen hier klaar voor? Breng al dit soort zaken goed in beeld en kijk hierbij ook naar welke competenties op termijn belangrijk gaan zijn. Bespreek deze met medewerkers en neem ze ook in overweging bij het aannemen van nieuwe werknemers.

2. Investeer in opleidingen

Wanneer je in beeld hebt op welke gebieden het schort aan kennis en ervaring is het tijd voor een opleidingsplan. Het aanbieden van gerichte opleidingen, trainingen of coaching on the job geeft medewerkers handvatten om verder te groeien en de interne mobiliteit van je organisatie te vergroten.

 

3. Introduceer taak- en functieroulatie

In heel veel bedrijven werken teams op een soort van eilandjes. Afdelingen werken wel samen, maar wat de ander nu precies doet is niet duidelijk. Door taak- en functieroulatie in te zetten stimuleer je mensen om kennis te maken met verschillende plekken in de organisatie, waardoor ze uiteindelijk breder inzetbaar worden.

 

4. Stimuleer medewerkers tot groei

Je wilt niet alleen de inzetbaarheid van je personeel vergroten, je wilt ze natuurlijk ook graag binnenboord houden. Dit doe je niet door ze te beperken, maar juist te stimuleren tot groei. Hoe je dat doet lees je in het artikel 5 tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren.

 

5. Geef aandacht aan oudere medewerkers

Ook oudere medewerkers wil je inzetbaar houden in veranderende organisaties. Hiervoor is soms net wat extra aandacht nodig. Met leeftijdsbewust personeelsbeleid zorg je voor het welzijn van je oudere medewerkers. En probeer je de risico’s op fysieke en mentale klachten voor deze leeftijdsgroep zoveel mogelijk te beperken. Een voorbeeld hiervan is de inzet van hulpmiddelen die het werk lichter maken.

Gerelateerde artikelen

do's en dont's.png

Blog

De belangrijkste do’s en don’ts voor interim professionals
Leestijd 3 min.

Als interim professional speel je een belangrijke rol in verschillende…

22.png

Blog

5 tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren
Leestijd 5 min.

Alles is veranderlijk en in beweging: zo ook de werkgever, de werknemer én de…

35.png

Blog

Tien acties om schaarste op de arbeidsmarkt op te lossen
Leestijd 5 min.

Als talent niet meer voorradig is, heeft het geen zin om klassieke werving en…

75.png

Blog

Wat is strategische personeelsplanning?
Leestijd 5 min.

Strategische personeelsplanning (SPP) is een strategie die ontwikkeld wordt door…

17.png

Blog

Interne mobiliteit stimuleren: 5 tips
Leestijd 5 min.

Wij nemen je mee in de wereld van interne mobiliteit. Wil je jouw organisatie…

MSP.png

Blog

Een overzicht van alle MSP-begrippen
Leestijd 5 min.

Wil je samenwerken met een MSP? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent…

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023-min.png

Blog

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023
Leestijd 5 min.

De arbeidsmarktwetgeving is voortdurend aan verandering onderhevig. Ook in 2023…

40.png

Blog

Wat is medewerkerstevredenheid en hoe verhoog je deze?
Leestijd 5 min.

Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten. Inzetten op een hoge…