Het is geen verrassend nieuws: werkgevers hebben op de huidige arbeidsmarkt moeite om werknemers aan zich te binden. De aanhoudende hoge inflatie draagt eraan bij dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan.

 

Een hoger loon is een belangrijke drijfveer. Onderzoek van wervingsbureau Robert Half toont aan dat Nederlandse werkgevers er alles aan doen om hun huidige werknemers te behouden en nieuw talent aan te trekken. In 2024 voert driekwart van de werkgevers salarisverhogingen door. Ongeveer een derde doet dit via een vast percentage en andere werkgevers kiezen ervoor om de inflatie te compenseren.

 

Ook verhogen meerdere werkgevers hun secundaire arbeidsvoorwaarden, zodat medewerkers kunnen thuiswerken of van een fietsplan gebruik kunnen maken, om van hun bedrijf een aantrekkelijke werkplek te maken.

 

Hoe kun je werknemers aan de organisatie binden?

Er zijn verschillende manieren om nieuwe en interim medewerkers aan de organisatie te binden. Met de

 

onderstaande drie aandachtspunten kun jij meteen aan de slag:

 

1. Bied een hoger loon of tarief aan

Een hoger loon is voor veel werknemers belangrijk. Neem de interne structuur in de organisatie onder de loep. Maakt de organisatie gebruik van een intern salarishuis? Kijk goed naar welke vaardigheden de medewerker met zich meebrengt of hoe hij of zij zich binnen de organisatie kan doorontwikkelen. Zo kun je de werknemer inschalen binnen de juiste schaal.

 

Denk goed na over hoeveel salaris je op de lange termijn wilt aanbieden. Het loon moet op redelijke wijze vergelijkbaar zijn met andere collega’s en werkgevers in de branche. Daarnaast is een te grote discrepantie in loon oneerlijk.

 

Werk je vaak met interim medewerkers of zzp’ers? Kijk dan naar de actuele situatie op de markt. Een incidentele beloning of immateriële zaken aanbieden is ook een oplossing om tegemoet te komen aan de wensen van nieuwe en interim medewerkers of zzp’ers.

 

2. Benadruk goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Hoewel veel werknemers graag loonsverhoging zien, staan zij ook positief tegenover goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Er zijn verschillende manieren om het leven van medewerkers makkelijker te maken. De een heeft behoefte aan kinderopvang of een persoonlijk fietsplan, terwijl een ander meer waarde hecht aan extra vrije dagen. Door in te zetten op secundaire arbeidsvoorwaarden torn je niet aan het salarishuis, maar kun je de medewerker incidenteel tegemoetkomen.
 

3. Versterk je werkgeversimago

Werknemers willen voor een organisatie werken waar ze kunnen doorgroeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Als werkgever moet je aandacht besteden aan de

 

 

individuele wensen voor ontwikkeling van medewerkers. Bied werknemers meer budget aan voor training en opleiding. Zo werken ze aan hun kennis en vaardigheden. Op de lange termijn kan dit gunstig zijn voor de organisatie.

 

Naast ontwikkeling is het ook belangrijk dat er ruimte is voor medewerkers om hun werk zelf in te vullen of thuis te werken.

Kortom, het is als werkgever belangrijk om vinger aan de pols te houden. Blijf alert op de behoeften van je medewerkers, pas waar nodig strategieën aan en creëer een werkcultuur en omgeving waarin talent gedijt.

 

Gerelateerde artikelen

44.png

Blog

Work from anywhere’ is de trend die blijft
Leestijd 5 min.

In de maanden dat corona hard toesloeg in New York, gaven een aantal daar…

74.png

Blog

Wat betekent Open Hiring en wat zijn de voor- en nadelen?
Leestijd 5 min.

Tekort aan horecapersoneel, schoonmakers tot NS-medewerkers: de Nederlandse…

2.png

Blog

Big Five persoonlijkheidstest
Leestijd 5 min.

Maak kennis met de Big Five persoonlijkheidstest. Als we het over ‘the big five’…

23.png

Blog

Het belang van purpose voor je organisatie
Leestijd 5 min.

Op de krappe arbeidsmarkt hechten potentiële kandidaten en medewerkers waarde…

41.png

Blog

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2022
Leestijd 5 min.

Het kabinet-Rutte IV is net beëdigd. Vanwege de lange formatieperiode werden…

AOW'er in dienst.png

Blog

De 4 voordelen van een AOW’er in dienst
Leestijd 4 min.

Mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt brengen een berg aan…

85.png

Blog

Uitbreiden van de arbeidsmarkt infrastructuur: wat houdt het in?
Leestijd 5 min.

Er zijn meer openstaande vacatures dan ooit, terwijl 382.000 werkzoekenden in…

87.png

Blog

4 tips voor de ontwikkeling van je medewerkers
Leestijd 5 min.

Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben veel organisaties moeite om beschikbare…