blog
#groeien
01.07.2022
Leestijd 2 minuten

Aanbestedingsgrens: vanaf welk bedrag moet je Europees aanbesteden in 2022?

Een aanbesteding is een ander woord voor een inkoopopdracht van de overheid. De regels rond aanbesteden staan in de Aanbestedingswet. Maar vanaf welk bedrag moet je Europees aanbesteden? Iedere twee jaar wordt de Europese aanbestedingsnorm aangepast. Bij opdrachten boven die aanbestedingsdrempel is Europees aanbesteden verplicht. In dit artikel lees je welke drempelwaardes Europese aanbesteding gelden in 2022 en 2023.

Voor wie geldt de Europese aanbestedingsgrens?

Naast de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen, gelden de aanbestedingsregels ook voor publiekrechtelijke instellingen en speciale-sectorbedrijven. Hierbij kun je denken aan universiteiten, scholen, energiebedrijven en vervoersbedrijven zoals de NS. Zij kopen in op verschillende markten. Van textiel (voor bedrijfskleding) tot ICT en van energie tot verzekeringen. Maar ze hebben ook vaak behoefte aan (flexibele) arbeidskrachten. Hier komt de detacheringsmarkt en de uitzendbranche om de hoek kijken. Een opdracht loopt verplicht via een Europese aanbestedingsprocedure als die hoger is dan de Europese drempelwaarden. Hierdoor maken bedrijven meer kans op internationale opdrachten. Nederlandse bedrijven kunnen meedoen met een aanbesteding in andere EU-lidstaten. Andersom geldt dat ook.

Huidige drempelwaardes

Europese aanbesteding De nieuwe drempelwaardes zijn niet voor iedere opdracht en opdrachtgever hetzelfde. We zetten de belangrijkste drempelwaardes voor Europees aanbesteden op een rij. Deze Europese aanbestedingsgrens geldt tot en met 31 december 2023. Kijk voor een volledig overzicht van de geldende aanbestedingsgrenzen op Pianoo, Expertisecentrum Aanbesteden.

Concessieopdrachten:

5.382.000 euro

Klassieke overheid:

  • Leveringen en diensten voor centrale overheid: 140.000 euro

  • Leveringen en diensten voor decentrale overheid: 215.000 euro

  • Overheidsopdrachten voor sociale en andere specifieke diensten: 750.000 euro

 Speciale sectorbedrijven:

  • Leveringen en diensten: 431.000 euro

  • Opdrachten voor sociale en andere specifieke diensten: 1.000.000


Eerlijke kans door aanbestedingsregels

 De aanbestedingsgrenzen bepalen dus wanneer Europees aanbesteden op jouw organisatie van toepassing is. Het doel van aanbestedingen is dat overheden integer inkopen en ondernemers door de regels een eerlijke kans krijgen om aan de overheid hun producten of diensten te leveren. De EU bepaalt de nieuwe drempelbedragen iedere twee jaar op basis van een verdrag binnen de Wereldhandelsorganisatie: de Government Procurement Agreement.

Benieuwd naar onze opdrachten?