Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die je met opdrachtgever afspreekt die bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden komen. De primaire arbeidsvoorwaarden zoals het salaris, de arbeidsduur en vakantiedagen worden altijd in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Dat zijn voorwaarden die voor iedere functie gelden. Secundaire arbeidvoorwaarden zijn de extraatjes die het werkgeluk verhogen en de werk-privébalans verbeteren. Vaak gaan ze ook het verloop bij het bedrijf tegen.

 

Er zijn een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden die de meeste bedrijven wel aanbieden zoals een dertiende maand, flexibele werktijden, speciaal verlof of een opleidingsbudget om je kennis en kunde te blijven ontwikkelen. Een werkgever is niet verplicht om je secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, maar vaak is er voldoende ruimte om te onderhandelen. 

Bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden weergeven de behoeften van professionals en kunnen buiten de gevestigde kaders vallen. Werkgevers bieden soms bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden aan. Waar kun je aan denken?

 

Betaalde dagen voor vrijwilligerswerk

Is maatschappelijke relevantie in je baan of opdracht belangrijk? Kijk dan naar de opties of je enkele dagen per jaar betaald vrijwilligerswerk kunt doen.

 

Kinderopvang op het werk

Kinderopvang wordt steeds duurder en het kan soms moeilijk zijn om je kinderen iedere dag onder te brengen bij een opvang. Kijk of een opdrachtgever deze dienst kan aanbieden, dan kan jij met een gerust hart door blijven werken.

 

Pensioenregeling

Dit blijft nog steeds een belangrijke voorwaarde, en niet alle bedrijven bieden professionals een pensioenregeling aan. Met alle maatschappelijke en technologische veranderingen biedt een pensioenregeling een mate van zekerheid.

Hoe kun je onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden?

 

Uit recent onderzoek blijkt dat in 73 procent van de gevallen secundaire arbeidsvoorwaarden de doorslag geven om wel of niet bij een bedrijf te (blijven) werken. Heb je een aanbod gekregen? Leg al je argumenten op tafel tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Hoe pak je dat aan?

 

Doe onderzoek

Check wat de gebruikelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in jouw branche en regio. Zo krijg je een beter beeld wat je kunt vragen.

 

Bedenk wat je wilt

Begin met jezelf af te vragen wat je graag wilt. Welke zaken zijn voor jou belangrijk? Dat kan een goede pensioenregeling zijn, ziektekostenverzekering, extra vakantiedagen of opleidingsmogelijkheden. Maar secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen ook zaken zijn zoals een leuke werksfeer of werken op een mooie locatie. Schrijf op welke arbeidsvoorwaarden je bespreekbaar wil maken.

 

Bereid jezelf goed voor

Denk na over goede argumenten waarom je vindt dat je recht hebt op bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden én welke voordelen dit voor de werkgever kan opleveren. Een opleiding kan misschien meer geld kosten dan het voorgestelde opleidingsbudget, maar jij kan de komende tijd die skills voor het bedrijf inzetten. Kom tijdens de onderhandelingen met een concreet plan.

 

Wees flexibel

Het onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden draait uiteindelijk om het vinden van een compromis. Bereid je goed voor om te onderhandelen over verschillende opties om tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen gunstig is. Drijf je zin niet te ver door en weet wanneer je moet stoppen.

Gerelateerde artikelen

34.png

Blog

Wat is een flexibele schil en wat zijn de voordelen ervan?
Leestijd 5 min.

Een flexibele schil bestaat uit arbeidskrachten die samen de buitenste ‘schil’…

61.png

Blog

Social Return on Investment: wat betekent het precies?
Leestijd 5 min.

Per 1 januari 2015 is de participatiewet in werking getreden. Het doel? Mensen…

De voordelen van job rotation-min.png

Blog

De voordelen van job rotation voor werknemer en werkgever
Leestijd 5 min.

Als werkgever is het belangrijk om je medewerkers te stimuleren om het beste uit…

15.png

Blog

Arbeidsmobiliteit: alle ins en outs
Leestijd 5 min.

Van een krappe arbeidsmarkt tot een veranderend personeelsbestand: werkgevers…

21.png

Blog

Employer branding strategie als matchmaker
Leestijd 5 min.

Een goede employer branding strategie is onmisbaar als bedrijf. Organisaties…

72.png

Blog

Vanaf welk bedrag moet je Europees aanbesteden in 2022?
Leestijd 5 min.

Een aanbesteding is een ander woord voor een inkoopopdracht van de overheid. De…

37.png

Blog

Bedrijfscultuur in kaart brengen: hoe doe je dat en waarom is het zinvol?
Leestijd 5 min.

Wil je graag je bedrijfscultuur in kaart brengen maar weet je niet hoe? De…

1.png

Blog

Een hoge medewerkersbetrokkenheid: wat levert dat op?
Leestijd 5 min.

Een gezonde werkplek is belangrijk. Niet alleen voor het welzijn van…