Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die je met opdrachtgever afspreekt die bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden komen. De primaire arbeidsvoorwaarden zoals het salaris, de arbeidsduur en vakantiedagen worden altijd in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Dat zijn voorwaarden die voor iedere functie gelden. Secundaire arbeidvoorwaarden zijn de extraatjes die het werkgeluk verhogen en de werk-privébalans verbeteren. Vaak gaan ze ook het verloop bij het bedrijf tegen.

 

Er zijn een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden die de meeste bedrijven wel aanbieden zoals een dertiende maand, flexibele werktijden, speciaal verlof of een opleidingsbudget om je kennis en kunde te blijven ontwikkelen. Een werkgever is niet verplicht om je secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, maar vaak is er voldoende ruimte om te onderhandelen. 

Bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden weergeven de behoeften van professionals en kunnen buiten de gevestigde kaders vallen. Werkgevers bieden soms bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden aan. Waar kun je aan denken?

 

Betaalde dagen voor vrijwilligerswerk

Is maatschappelijke relevantie in je baan of opdracht belangrijk? Kijk dan naar de opties of je enkele dagen per jaar betaald vrijwilligerswerk kunt doen.

 

Kinderopvang op het werk

Kinderopvang wordt steeds duurder en het kan soms moeilijk zijn om je kinderen iedere dag onder te brengen bij een opvang. Kijk of een opdrachtgever deze dienst kan aanbieden, dan kan jij met een gerust hart door blijven werken.

 

Pensioenregeling

Dit blijft nog steeds een belangrijke voorwaarde, en niet alle bedrijven bieden professionals een pensioenregeling aan. Met alle maatschappelijke en technologische veranderingen biedt een pensioenregeling een mate van zekerheid.

Hoe kun je onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden?

 

Uit recent onderzoek blijkt dat in 73 procent van de gevallen secundaire arbeidsvoorwaarden de doorslag geven om wel of niet bij een bedrijf te (blijven) werken. Heb je een aanbod gekregen? Leg al je argumenten op tafel tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Hoe pak je dat aan?

 

Doe onderzoek

Check wat de gebruikelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in jouw branche en regio. Zo krijg je een beter beeld wat je kunt vragen.

 

Bedenk wat je wilt

Begin met jezelf af te vragen wat je graag wilt. Welke zaken zijn voor jou belangrijk? Dat kan een goede pensioenregeling zijn, ziektekostenverzekering, extra vakantiedagen of opleidingsmogelijkheden. Maar secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen ook zaken zijn zoals een leuke werksfeer of werken op een mooie locatie. Schrijf op welke arbeidsvoorwaarden je bespreekbaar wil maken.

 

Bereid jezelf goed voor

Denk na over goede argumenten waarom je vindt dat je recht hebt op bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden én welke voordelen dit voor de werkgever kan opleveren. Een opleiding kan misschien meer geld kosten dan het voorgestelde opleidingsbudget, maar jij kan de komende tijd die skills voor het bedrijf inzetten. Kom tijdens de onderhandelingen met een concreet plan.

 

Wees flexibel

Het onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden draait uiteindelijk om het vinden van een compromis. Bereid je goed voor om te onderhandelen over verschillende opties om tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen gunstig is. Drijf je zin niet te ver door en weet wanneer je moet stoppen.

Gerelateerde artikelen

82.png

Blog

Wat is quiet quitting? En wat kun je er als werkgever tegen doen?
Leestijd 5 min.

Het is ogenschijnlijk een nieuwe trend op de arbeidsmarkt: quiet quitting. Bij…

8.png

Blog Interview

Talentontwikkeling: Effectiever werken vanuit talenten en rollen
Leestijd 5 min.

Organisaties zijn naarstig op zoek naar talent. De spoeling op de arbeidsmarkt…

48.png

Blog

Wat betekent het nieuwe werken?
Leestijd 5 min.

Het nieuwe werken betekent: geen gesprekken bij het koffieapparaat maar via…

81.png

Blog

Hoe kunnen medewerkers op afstand het beste samenwerken?
Leestijd 5 min.

Werken op afstand is een blijvertje. Steeds meer werkgevers ontkomen er niet aan…

37.png

Blog

Bedrijfscultuur in kaart brengen: hoe doe je dat en waarom is het zinvol?
Leestijd 5 min.

Wil je graag je bedrijfscultuur in kaart brengen maar weet je niet hoe? De…

71.png

Blog

Zorgt een vrouwenquotum voor een gelijk speelveld op de werkvloer?
Leestijd 5 min.

Binnen de top van het Nederlandse bedrijfsleven is er nog steeds een scheve…

62.png

Blog

Wat is een HRM-scan?
Leestijd 5 min.

Door de schaarste op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat HR zich richt op…

89.png

Blog

Onderhandelen over een salarisverhoging: hoe doe je dat?
Leestijd 5 min.

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt nog steeds met een krapte. Werkgevers zijn…