Zelfstandig professionals
Jouw talent verdient onze opdrachten. Zodat jij kan blijven groeien, als professional én als mens.
Diensten
Leveranciers
Een plek om te kunnen groeien. Toegang tot de mooiste opdrachtgevers.
Opdrachtgevers
Groei met onze talenten mee. Keuze uit de beste professionals.
Over Circle8
Circle8 biedt een nieuwe kijk op human capital voor zelfstandig professionals, organisaties en leveranciers: Total Talent Flow.
Trending
Artikelen, interviews en whitepapers. Ons overzicht van alles wat trending is binnen de (flexibele) arbeidsmarkt.
Deel dit artikel
Blog
Employer branding betekent het creëren van voorkeurspositie in de mindset van potentiële medewerkers. De employer branding betekenis wordt vaak op andere manieren geïnterpreteerd. Employer branding wordt vaak geassocieerd met gelikte campagnes, goede recruitmentsites en veel zichtbaarheid op social media. Toch is dit niet per definitie de employer branding betekenis, maar kun je het eerder bruikbare middelen noemen om te communiceren met nieuw talent. In dit artikel bieden we je zes praktische tips voor je employer branding strategie.
Employer branding is het creëren van een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie om de juiste medewerkers aan te trekken én te behouden. Oftewel: het bedrijf onderscheiden van de rest en ervoor zorgen dat jouw bedrijf aantrekkelijker wordt gevonden dan andere bedrijven. Die aantrekkelijke werkplek, jouw aantrekkelijke employer brand, is niet alleen bedoeld voor het imago van het bedrijf of het werven van nieuwe medewerkers, maar net zo goed voor de huidige medewerkers.
Employer branding gaat dus om het behouden én vinden van de juiste talenten. We focussen in dít artikel even op dat laatste: het vinden van de juiste talenten met behulp van employer branding. En dat is altijd belangrijk, zelfs wanneer het personeelsaanbod groot is. Je wil immers alleen de allerbeste kandidaten, en die zijn nou eenmaal schaars. Om tot de juiste employer branding strategie te komen is het handig om rekening te houden met de volgende zes tips:
Roepen dat je bedrijf fantastisch, jong of vernieuwend is, terwijl dat niet overeenkomt met de praktijk heeft geen zin. Zo’n imago krijg je vooral door het te zijn en niet per se door het alsmaar te roepen. Oftewel: don’t act cool, be cool. Het is trouwens geen vereiste om als bedrijf cool of hip te zijn. Blijf trouw aan je bedrijfswaarden: wees bewust van het daadwerkelijke imago en schroef die zo nodig bij.
Wat onderscheidt jouw bedrijf van andere bedrijven of organisaties in dezelfde sector? Vraag dit na bij je werknemers. Wanneer je weet waar jouw ideale werknemer veel waarde aan hecht, is het makkelijker om de juiste pluspunten uit te lichten in je employer branding. Goede arbeidsvoorwaarden en een hoog salaris zijn natuurlijk altijd belangrijk, maar vergeet de secundaire pluspunten niet. Van gratis lunch tot goede koffie en van epische wintersportvakanties tot relatiekortingen. Allemaal zaken die jouw bedrijf nét wat aantrekkelijker maken.
Bedenk van tevoren goed wat jouw missie is op het gebied van recruitment: wie heb je nodig en voor welk doel? Schets de ideale kandidaat voor een betreffende functie, voor het bedrijf of voor een bepaald team én laat vooral weten hoe deze ideale kandidaat eruitziet qua skills en eigenschappen. Op die manier voelen alleen de juiste personen zich aangesproken en ben je al een stap verder in de selectie.
Social media is een belangrijke spil in het web van employer branding. Dit is niet alleen het sociale visitekaartje van het bedrijf, maar biedt mensen van buitenaf ook de mogelijkheid om een kijkje in de keuken van jouw bedrijf te nemen. Komt de prettige werksfeer, de goede koffie of het te gekke interieur duidelijk naar voren? Dan wordt jouw bedrijf ook aantrekkelijker voor potentiële kandidaten. Welk sociaal medium je inzet ligt overigens geheel aan de doelgroep van de klant én je potentiële nieuwe talenten, en niet per se aan jouw voorkeur.
Zorg dat de boodschap die je uitdraagt eenduidig is met de boodschap die bekend is onder de huidige werknemers. Beloof je nieuwe talenten mooie praatjes, terwijl de huidige werknemers zich daar niet in kunnen vinden? Dan krijg je scheve gezichten.
Tot slot is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan de manier van werven. Hoe je dit doet is afhankelijk van het doel, de wensen en het budget. Zo kun je kiezen voor een samenwerking met een recruitmentbureau, referral recruitment, het creëren of uitbreiden van een eigen recruitmentafdeling of het produceren van een mooie wervingscampagne op tv, YouTube, radio of printmedia. Het is belangrijk om te recruiten op het medium waar jouw ideale kandidaat zich bevindt.
Medewerkers kijken op verschillende manieren tegen werk aan. De een is…
Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt hebben werkgevers behoefte aan…
Inclusiviteit op de werkvloer wordt door steeds meer bedrijven hoog op de agenda…
Je candidate experience moet op orde zijn. Zeker met een krappe arbeidsmarkt wil…
Van een vijfjarenplan tot een droom om een eigen bedrijf te starten: het is…
Breng je huidige HR-cyclus in kaart. Van het eerste sollicitatiegesprek tot het…
Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer vacatures dan werklozen. Om de…
Talent kun je niet vroeg genoeg aan je organisatie binden. Met behulp van campus…