blog
#groeien #vinden
25.07.2023
Leestijd 3 minuten

De 5 HR-trends voor 2023

De coronacrisis is voorbij en de arbeidsmarkt is weer volop in beweging. In 2022 waren werkgevers naarstig op zoek naar nieuwe personeelsleden. De crisis heeft de relatie tussen werknemer en werkgever blijvend veranderd. Ook 2023 brengt nieuwe HR-trends met zich mee.

De 5 HR Trends

Als organisatie is het belangrijk om niet alleen de ontwikkelingen binnen het vakgebied te volgen, maar ook HR-trends. Deze globale HR-trends hebben namelijk invloed op de werkvloer. Tijdens het Paleissymposium over ‘De toekomst van werk’ besprak Lynda Gratton, professor Management Practice aan London Business School, de belangrijkste verschuivingen binnen de HR-sector. Het gaat om: de stijgende gemiddelde levensverwachting, de impact van technologie op ons werk en de opkomst van moderne families waarin beide ouders een carrière hebben. Om mee te kunnen komen met de veranderingen op de arbeidsmarkt in 2023 dien je ook rekening te houden met de volgende vijf trends:

Trend 1: Duurzame inzetbaarheid

Ook in 2023 is duurzame inzetbaarheid een must. Het is geen nieuwe trend want veel organisaties besteden al jaren aandacht aan duurzame inzetbaarheid. Immers: medewerkers met de juiste skills die voor langere tijd inzetbaar blijven vormen het belangrijkste kapitaal van je organisatie. In 2023 is het belangrijk voor organisaties om duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda te plaatsen. Meer over duurzame inzetbaarheid lees je in dit blog.

Trend 2: Ontwikkeling medewerkers

Om talent aan te trekken en te behouden is het belangrijk dat werkgevers de vaardigheden van hun werknemers verbeteren en ontwikkelen. Zet in op een leercultuur en scholing. In het artikel ‘De samenhang tussen leercultuur en scholingsdeelname bij organisaties’ in het Tijdschrift voor HRM komt naar voren dat wanneer werkgevers investeren in een positieve leercultuur en scholing, het de deelname onder de werknemers verhoogt. Lees onze vijf tips om de ontwikkeling van je medewerkers te stimuleren hier.

 

Trend 3: Talent aantrekken en behouden

 Talent vinden en behouden is voor iedere organisatie een uitdaging. Dit was in 2018 al een belangrijk punt van zorg voor veel bedrijven, met het huidige tekort aan geschikt personeel is dat vraagstuk alleen maar urgenter geworden. Het is dus belangrijk om als organisatie bijvoorbeeld te werken aan je employer branding. Niet alleen om talent aan te trekken, maar ook om mensen langdurig binnenboord te houden. Meer lees je in onze whitepaper ‘Zes manieren om talent aan te trekken en te behouden’.

Trend 4: Aandacht voor het welzijn medewerkers

 Bijna 90 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de inflatie. Daarnaast zijn 7 op de 10 mensen bezorgd dat hun salaris niet in overeenstemming is met de veranderingen in koopkracht. Daarom is het belangrijk om in te spelen op het welzijn van je werknemers. Door aandacht te schenken aan het werkgeluk, voorkom je dat medewerkers op hun tandvlees lopen. Check hier hoe je het werkgeluk kunt verhogen binnen je organisatie.

Trend 5: Digitalisering binnen HR

Datagedreven recruitment is een HR-trend die de aandacht trekt. HR-professionals en recruitment afdelingen gebruiken al langere tijd technologieën om het werk eenvoudig te maken, bijvoorbeeld om vast te stellen welke medewerker bij een functie past. Voor een eerlijk, transparant en efficiënt proces is het belangrijk dat HR verantwoordelijk is voor de algoritmen. Om zo te voorkomen dat bepaalde vooroordelen onderdeel worden van het recruitmentproces. We leggen in deze blog meer uit over datagedreven recruitment.

Benieuwd naar onze opdrachten?