De 5 HR Trends

 

Als organisatie is het belangrijk om niet alleen de ontwikkelingen binnen het vakgebied te volgen, maar ook HR-trends. Deze globale HR-trends hebben namelijk invloed op de werkvloer. Tijdens het Paleissymposium over ‘De toekomst van werk’ besprak Lynda Gratton, professor Management Practice aan London Business School, de belangrijkste verschuivingen binnen de HR-sector. Het gaat om: de stijgende gemiddelde levensverwachting, de impact van technologie op ons werk en de opkomst van moderne families waarin beide ouders een carrière hebben. Om mee te kunnen komen met de veranderingen op de arbeidsmarkt in 2023 dien je ook rekening te houden met de volgende vijf trends:

Trend 1: Duurzame inzetbaarheid

 

Ook in 2023 is duurzame inzetbaarheid een must. Het is geen nieuwe trend want veel organisaties besteden al jaren aandacht aan duurzame inzetbaarheid. Immers: medewerkers met de juiste skills die voor langere tijd inzetbaar blijven vormen het belangrijkste kapitaal van je organisatie. In 2023 is het belangrijk voor organisaties om duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda te plaatsen. Meer over duurzame inzetbaarheid lees je in dit blog.

 

Trend 2: Ontwikkeling medewerkers

 

Om talent aan te trekken en te behouden is het belangrijk dat werkgevers de vaardigheden van hun werknemers verbeteren en ontwikkelen. Zet in op een leercultuur en scholing. In het artikel ‘De samenhang tussen leercultuur en scholingsdeelname bij organisaties’ in het Tijdschrift voor HRM komt naar voren dat wanneer werkgevers investeren in een positieve leercultuur en scholing, het de deelname onder de werknemers verhoogt. Lees onze vijf tips om de ontwikkeling van je medewerkers te stimuleren hier.

 

Trend 3: Talent aantrekken en behouden

 

Talent vinden en behouden is voor iedere organisatie een uitdaging. Dit was in 2018 al een belangrijk punt van zorg voor veel bedrijven, met het huidige tekort aan geschikt personeel is dat vraagstuk alleen maar urgenter geworden. Het is dus belangrijk om als organisatie bijvoorbeeld te werken aan je employer branding. Niet alleen om talent aan te trekken, maar ook om mensen langdurig binnenboord te houden. Meer lees je in onze whitepaper ‘Zes manieren om talent aan te trekken en te behouden’.

Trend 4: Aandacht voor het welzijn medewerkers

 

Bijna 90 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de inflatie. Daarnaast zijn 7 op de 10 mensen bezorgd dat hun salaris niet in overeenstemming is met de veranderingen in koopkracht. Daarom is het belangrijk om in te spelen op het welzijn van je werknemers. Door aandacht te schenken aan het werkgeluk, voorkom je dat medewerkers op hun tandvlees lopen. Check hier hoe je het werkgeluk kunt verhogen binnen je organisatie.

 

Trend 5: Digitalisering binnen HR

 

Datagedreven recruitment is een HR-trend die de aandacht trekt. HR-professionals en recruitment afdelingen gebruiken al langere tijd technologieën om het werk eenvoudig te maken, bijvoorbeeld om vast te stellen welke medewerker bij een functie past. Voor een eerlijk, transparant en efficiënt proces is het belangrijk dat HR verantwoordelijk is voor de algoritmen. Om zo te voorkomen dat bepaalde vooroordelen onderdeel worden van het recruitmentproces. We leggen in deze blog meer uit over datagedreven recruitment.

Gerelateerde artikelen

19.png

Blog

Hoe werkt talent management in de praktijk?
Leestijd 5 min.

Het succes van elke organisatie staat of valt met getalenteerde werknemers. Voor…

91.png

Blog

Hoe zet je een strategische personeelsplanning op?
Leestijd 5 min.

In een steeds veranderende wereld is het belangrijk om na te denken over wie je…

poolmanagement-min.png

Blog

Wat is poolmanagement en hoe zet je het effectief in?
Leestijd 5 min.

Poolmanagement is een handige manier om medewerkers in je organisatie in te…

56.png

Blog

Het binden en boeien van medewerkers: zó doe je dat
Leestijd 5 min.

Van de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking tot de schaarste op de…

84.png

Blog

3 tips voor het stimuleren van de werkethiek van medewerkers
Leestijd 5 min.

Medewerkers kijken op verschillende manieren tegen werk aan. De een is…

Welke organisatiestructuur kies jij.png

Blog

Welke organisatiestructuur kies jij?
Leestijd 5 min.

De zaken gaan goed! Je bedrijf groeit en er komt steeds meer personeel bij. Dan…

52.png

Blog

Zo bouw je een talentpool voor je organisatie
Leestijd 5 min.

Een talentpool is voor organisaties een handig hulpmiddel om geïnteresseerde…

58.png

Blog

Hoe zorg je voor een goede employer branding gericht op zzp’ers?
Leestijd 5 min.

Organisaties die hun werkgeversmerk versterken richten zich voornamelijk op…