blog
#groeien
02.01.2023
Leestijd 3 minuten

5 tips voor het verhogen van duurzame inzetbaarheid op de werkvloer

Van vergrijzing tot krapte op de arbeidsmarkt: duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema voor werkgevers. Binnen de strategische personeelsplanning of HR-beleidsdoelstellingen is er steeds meer aandacht voor de gezondheid van medewerkers en het op peil houden van hun capaciteiten, zodat ze langer inzetbaar zijn. Organisaties kunnen samen met medewerkers werken aan duurzame inzetbaarheid om ook in de nabije toekomst succesvol te zijn. Hoe kun je duurzame inzetbaarheid verhogen binnen je organisatie?

Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?

Van een saladebar in de kantine, gratis yogalessen tot een budget voor ontspanning. Steeds meer bedrijven investeren in verschillende initiatieven om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen de organisatie te vergroten. Deze beweging wordt deels gevoed door de vergrijzing en de toegenomen concurrentie in het bedrijfsleven.

Duurzame inzetbaarheid heeft een meerwaarde wanneer werkgevers en medewerkers op alle niveaus samenwerken. Hierbij spelen vitaliteit en kennis een belangrijke rol. Medewerkers die zich betrokken voelen, een zinvolle bijdrage kunnen leveren of zich thuis voelen in de organisatie hebben een hogere duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is het belangrijk dat werkgevers zich inzetten om het werkklimaat te bevorderen dat ze faciliteren.


Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er zes factoren zijn die een bewezen invloed hebben op duurzame inzetbaarheid van zowel werkgevers als medewerkers. Het gaat om: werkdruk, samenhang, steun van het management, organizational citizenship behavior, carrièremogelijkheden en betrokkenheid. Duurzame inzetbaarheid gaat in de kern om een gezamenlijke aanpak om medewerkers voortdurend met goede energie te laten werken, leren en presteren.

Hoe kun je de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verhogen?

Verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is belangrijk om doelgericht te werken aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in je organisatie. Aan de hand van de volgende aandachtspunten kun je zelf aan de slag:

 

Denk aan de lange termijn

Stel een strategie op die is afgestemd op de fysieke en mentale behoeften van je medewerkers. Houd er rekening mee dat ieders gezondheid anders is. Factoren die van invloed zijn, zijn onder meer genen, persoonlijke levensstijl en de thuis- en werkomgeving. Beter omgaan met bijvoorbeeld werkdruk vergroot de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

 

Kies voor een gezondheidsbudget

 Op de lange termijn zie je de voordelen wanneer je als organisatie investeert in gezondheidsprogramma’s. Besteed een deel van je totale HR-budget aan een standaard aanbod voor gezondheid en welzijn van je medewerkers. Het kan gaan om een budget voor mindfulness of een abonnement voor een sportschool naar keuze.


Stimuleer open communicatie

 Wanneer je kiest voor een nieuwe aanpak voor het welzijn van je medewerkers is het belangrijk om open te communiceren over de beweegredenen. Stimuleer interactie binnen teams en breng medewerkers bij elkaar. Een goede cohesie en interactie maakt medewerkers duurzaam inzetbaar. Kies bijvoorbeeld voor een (online) teambuilding of een trainingsactiviteit voor je medewerkers.

Bied loopbaankansen aan

Zorg dat je voldoende leermogelijkheden biedt aan je medewerkers. Het juiste loopbaanperspectief met bijvoorbeeld promoties, is niet alleen belangrijk voor duurzame inzetbaarheid, maar het geeft de medewerkers ook het gevoel dat ze beter kunnen worden in hun werk. Maatwerk is hierbij nodig. Jongere medewerkers willen zich meestal vrij snel ontwikkelen, terwijl oudgedienden misschien een kleine push nodig hebben om nieuwe dingen te leren. Kijk naar de persoonlijke groeimogelijkheden. De een heeft behoefte aan een cursus persoonlijk leiderschap en een ander heeft bijscholing nodig op vakinhoudelijk gebied. Vraag wat je medewerkers nodig hebben!


Meten, meten, meten

Ongeacht welke aanpak je kiest blijft het belangrijk om de fysieke en mentale status van je medewerkers te volgen. Als iedereen weet wat er gemeten wordt, en het ook wordt opgevolgd, kun je verbetering bewerkstelligen.

Benieuwd naar onze opdrachten?