Hoe weet je zeker dat je meer salaris kunt vragen?

 

Om een salarisverhoging aan te vragen moet je sterke argumenten achter de hand hebben. Denk goed na over je werkzaamheden. Als je hard werkt en uitstekende resultaten boekt, mag daar ook iets tegenover staan. Wanneer je weet wat je waard bent, is het makkelijker om het gesprek aan te gaan. Een aantal argumenten:

 

●     Je boekt duidelijke resultaten.

●     Je hebt nieuwe werkzaamheden en verantwoordelijkheden gekregen.

●     Je hebt voor een langere periode taken van een zieke of afwezige collega overgenomen.

●     Je hebt jezelf ontwikkeld door een cursus of training te volgen.

Wie niet vraagt wordt overgeslagen. Veel werkenden vinden het ongemakkelijk om te vragen om een salarisverhoging of überhaupt te onderhandelen over hun salaris. Maar daarom krijgen ze ‘niets’. Velen zijn bang dat ze worden gezien als opdringerig als ze om meer geld vragen, of maken zich zorgen over het creëren van een ongemakkelijke sfeer op de werkvloer. Het maakt niet uit welk verhaal je jezelf voorhoudt: er zijn genoeg stappen die je kunt zetten voor je salarisonderhandeling.

Hoe onderhandel je over je salaris?

 

Onderhandelen over je salaris is een belangrijk element van het arbeidsproces. Met de juiste vragen kun je met een gerust hart het onderhandelingsproces ingaan én de resultaten krijgen die je wilt.

 

Aan de hand van de volgende vijf aandachtspunten ben je volledig voorbereid op een salarisonderhandeling.

 

De juiste timing

 

Natuurlijk had je liever vandaag al een hoger salaris, maar dat is niet altijd realistisch. Als je voor een bedrijf werkt dat momenteel een moeilijke periode doormaakt of net in het afgelopen kwartaal grote investeringen heeft gedaan, is het niet het juiste moment om te onderhandelen. Wacht even af tot het tij keert. Mocht je een sollicitatieprocedure doorlopen bij een nieuwe werkgever, dan is het slim om niet te vroeg te beginnen over het salaris. Verkoop jezelf en laat zien dat je goed bij het bedrijf past. Indien mogelijk wacht totdat ze je een aanbod doen.

 

Doe onderzoek

 

Ben je op de hoogte van de geschiedenis van je werkgever? Probeer de geschiedenis van je huidige of toekomstige werkgever te achterhalen. Kijk hoeveel de organisatie je collega’s of mensen in een vergelijkbare functie betaalt. Je kunt hierbij gebruikmaken van websites zoals Indeed, Glassdoor of Loonwijzer. Knoop eventueel het gesprek aan met collega’s in hogere functies door het tactvol te vragen.

Denk ook aan extraatjes

 

Verkijk je niet op het financiële aspect van een salarisonderhandeling. Het is verleidelijk, maar er zijn vele extraatjes waar je ook gebruik van kunt maken. Wanneer een bedrijf niet toe wil geven op je salaris, zijn ze misschien wel bereid om andere voordelen te veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfsaandelen, auto van de zaak, opleidingsbudget, kinderopvang of een sportschoolabonnement.

 

Zoek niet naar een compromis

 

Het doel van een salarisonderhandeling is niet het vinden van een compromis. Je kunt ofwel doorgaan om te krijgen wat je wilt, of weglopen. Laat in ieder geval zien dat je je inleeft in een werkgever, hun behoeften begrijpt én samen wilt werken om een goede oplossing te vinden. Maar: als een bedrijf niet bereid is je het salaris te geven dat je verdient, moet je ook bereid zijn om weg te lopen.

 

Vertrouw op jezelf

 

Als je geen vertrouwen hebt in je vaardigheden of capaciteiten, is het heel moeilijk om iemand anders te overtuigen. Laat je niet tegenhouden door een ongemakkelijk moment tijdens het onderhandelen over een beter salaris.

 

Bereid jezelf goed voor en aan de hand van bovenstaande aandachtspunten vergroot je je kansen. Wanneer je salarisverhoging krijgt, is het slim om deze mondelinge afspraak zwart op wit vast te leggen.

Gerelateerde artikelen

ZZP'er.png

Blog

3 tips voor zzp’ers om nieuwe freelance opdrachten te vinden
Leestijd 3 min.

Als zzp’er ben je constant bezig met het zoeken en binnenhalen van nieuwe…

24.png

Blog

Wat is offboarding en waarom is het net zo belangrijk als onboarding?
Leestijd 5 min.

Afscheid nemen van medewerkers is nooit leuk. Of het nu een gedwongen of…

81.png

Blog

Hoe kunnen medewerkers op afstand het beste samenwerken?
Leestijd 5 min.

Werken op afstand is een blijvertje. Steeds meer werkgevers ontkomen er niet aan…

43.png

Blog

De 4 HR-trends voor 2022
Leestijd 5 min.

Tijdens de coronacrisis hebben werkgevers en werknemers zich volledig aangepast…

10 tips over werkcultuur.jpeg

Blog

De 10 beste vragen om erachter te komen hoe de werkcultuur is bij een opdrachtgever
Leestijd 4 min.

Bestaat de perfecte opdrachtgever? Nee, die bestaat niet. Toch is het als zzp’er…

agile werken.png

Blog

Agile werken met zzp’ers en interim professionals
Leestijd 4 min.

Organisaties zijn voortdurend op zoek naar manieren om zich aan te passen aan…

Wat is outplacement-min.png

Blog

Wat is outplacement en hoe werkt het?
Leestijd 5 min.

Bedrijfsovernames, verplaatsingen van banen naar andere locaties of een…

14.png

Blog

Strategische planning in 2021: de prominente rol van HR
Leestijd 7 min.

Hoewel we 2020 liever zo snel mogelijk vergeten, hebben we ook een aantal…