Hoe weet je zeker dat je meer salaris kunt vragen?

 

Om een salarisverhoging aan te vragen moet je sterke argumenten achter de hand hebben. Denk goed na over je werkzaamheden. Als je hard werkt en uitstekende resultaten boekt, mag daar ook iets tegenover staan. Wanneer je weet wat je waard bent, is het makkelijker om het gesprek aan te gaan. Een aantal argumenten:

 

●     Je boekt duidelijke resultaten.

●     Je hebt nieuwe werkzaamheden en verantwoordelijkheden gekregen.

●     Je hebt voor een langere periode taken van een zieke of afwezige collega overgenomen.

●     Je hebt jezelf ontwikkeld door een cursus of training te volgen.

Wie niet vraagt wordt overgeslagen. Veel werkenden vinden het ongemakkelijk om te vragen om een salarisverhoging of überhaupt te onderhandelen over hun salaris. Maar daarom krijgen ze ‘niets’. Velen zijn bang dat ze worden gezien als opdringerig als ze om meer geld vragen, of maken zich zorgen over het creëren van een ongemakkelijke sfeer op de werkvloer. Het maakt niet uit welk verhaal je jezelf voorhoudt: er zijn genoeg stappen die je kunt zetten voor je salarisonderhandeling.

Hoe onderhandel je over je salaris?

 

Onderhandelen over je salaris is een belangrijk element van het arbeidsproces. Met de juiste vragen kun je met een gerust hart het onderhandelingsproces ingaan én de resultaten krijgen die je wilt.

 

Aan de hand van de volgende vijf aandachtspunten ben je volledig voorbereid op een salarisonderhandeling.

 

De juiste timing

 

Natuurlijk had je liever vandaag al een hoger salaris, maar dat is niet altijd realistisch. Als je voor een bedrijf werkt dat momenteel een moeilijke periode doormaakt of net in het afgelopen kwartaal grote investeringen heeft gedaan, is het niet het juiste moment om te onderhandelen. Wacht even af tot het tij keert. Mocht je een sollicitatieprocedure doorlopen bij een nieuwe werkgever, dan is het slim om niet te vroeg te beginnen over het salaris. Verkoop jezelf en laat zien dat je goed bij het bedrijf past. Indien mogelijk wacht totdat ze je een aanbod doen.

 

Doe onderzoek

 

Ben je op de hoogte van de geschiedenis van je werkgever? Probeer de geschiedenis van je huidige of toekomstige werkgever te achterhalen. Kijk hoeveel de organisatie je collega’s of mensen in een vergelijkbare functie betaalt. Je kunt hierbij gebruikmaken van websites zoals Indeed, Glassdoor of Loonwijzer. Knoop eventueel het gesprek aan met collega’s in hogere functies door het tactvol te vragen.

Denk ook aan extraatjes

 

Verkijk je niet op het financiële aspect van een salarisonderhandeling. Het is verleidelijk, maar er zijn vele extraatjes waar je ook gebruik van kunt maken. Wanneer een bedrijf niet toe wil geven op je salaris, zijn ze misschien wel bereid om andere voordelen te veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfsaandelen, auto van de zaak, opleidingsbudget, kinderopvang of een sportschoolabonnement.

 

Zoek niet naar een compromis

 

Het doel van een salarisonderhandeling is niet het vinden van een compromis. Je kunt ofwel doorgaan om te krijgen wat je wilt, of weglopen. Laat in ieder geval zien dat je je inleeft in een werkgever, hun behoeften begrijpt én samen wilt werken om een goede oplossing te vinden. Maar: als een bedrijf niet bereid is je het salaris te geven dat je verdient, moet je ook bereid zijn om weg te lopen.

 

Vertrouw op jezelf

 

Als je geen vertrouwen hebt in je vaardigheden of capaciteiten, is het heel moeilijk om iemand anders te overtuigen. Laat je niet tegenhouden door een ongemakkelijk moment tijdens het onderhandelen over een beter salaris.

 

Bereid jezelf goed voor en aan de hand van bovenstaande aandachtspunten vergroot je je kansen. Wanneer je salarisverhoging krijgt, is het slim om deze mondelinge afspraak zwart op wit vast te leggen.

Gerelateerde artikelen

interim-opdrachten.png

Blog

Is een interimopdracht de volgende stap in jouw carrière? 5 redenen om deze stap samen met Circle8 te nemen
Leestijd 3 min.

De juiste keuzes maken is belangrijk om je carrière vorm te geven. Lees verder…

95.png

Blog

Wat is loopbaanontwikkeling en waarom is het belangrijk?
Leestijd 5 min.

Van een vijfjarenplan tot een droom om een eigen bedrijf te starten: het is…

59.png

Blog

Het belang van digitale vaardigheden voor ICT-professionals
Leestijd 5 min.

De digitalisering van onze maatschappij neemt in een rap tempo toe. Nederland is…

89.png

Blog

Onderhandelen over een salarisverhoging: hoe doe je dat?
Leestijd 5 min.

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt nog steeds met een krapte. Werkgevers zijn…

51.png

Blog

De digitale kenniskloof op de arbeidsmarkt
Leestijd 5 min.

Steeds meer traditionele banen verdwijnen door de toenemende digitalisering.…

ZZP'er.png

Blog

Hoe ga je om met vakanties als zzp’er?
Leestijd 3 min.

Vakanties zijn niet alleen bedoeld voor werknemers in loondienst. Ook als zzp’er…

45.png

Blog

Wat is campus recruitment?
Leestijd 5 min.

Binnen de verschillende hogescholen en universiteiten die Nederland rijk is…

23.png

Blog

Het belang van purpose voor je organisatie
Leestijd 5 min.

Op de krappe arbeidsmarkt hechten potentiële kandidaten en medewerkers waarde…