Door in te zetten op persoonlijke en professionele ontwikkeling kunnen mensen hun kennis en vaardigheden uitbreiden, waardoor ze de snel veranderende arbeidsmarkt makkelijker kunnen bijbenen. Een leven lang leren dus.

 

In januari 2024 riep de Sociaal- Economische Raad (SER) het kabinet op om meer aandacht te schenken aan LLO. Ze pleitten onder andere voor wettelijke erkenning van levenslang ontwikkelen in het publieke onderwijs, leerrechten voor elke Nederlander voor bij-, om- en opscholing, toegankelijke ondersteuning en advies voor professionals, en meer aandacht voor vaardigheden en loopbaanmogelijkheden.

 

Een leven lang leren (LLO)

Flexibiliteit en wendbaarheid zijn belangrijk voor professionals om langdurig inzetbaar te zijn. Wij geven je vier tips om een leven lang leren op de werkvloer te stimuleren:

 

Toegang tot informatie

Een van de eerste stappen om een leercultuur binnen de organisatie te bevorderen, is om ervoor te zorgen dat zowel vaste medewerkers als zzp’ers toegang hebben tot relevante informatiebronnen.

Het is aan te raden om een digitale leeromgeving te creëren waarin werknemers cursussen, webinars en andere educatieve materialen kunnen vinden die aansluiten bij hun behoeften en doelen. Bied hoogwaardige leermiddelen aan, zodat vaste en flex medewerkers zelfstandig hun kennis en vaardigheden kunnen uitbreiden.

 

Informele kennisdeling

Iedereen leert anders, en kennis kan op verschillende manieren worden overgedragen. Informeel leren, ofwel kennis uitwisselen tussen collega’s, is net zo waardevol. Moedig een cultuur van kennisdeling aan door zowel offline als online

 

 

 

bijeenkomsten te organiseren. Plan momenten in waar vaste én tijdelijke medewerkers ideeën en ervaringen kunnen delen, waardoor een omgeving ontstaat waarin zij van elkaar kunnen leren en persoonlijke en professionele groei wordt gestimuleerd.
 

Tip: Geef ruimte aan zzp’ers om hun kennis te delen. Doordat zij vaak aan meerdere projecten werken zijn zij gewend om snel te schakelen. Dat maakt het mogelijk om hun specialistische kennis op een snelle én goede manier over te dragen aan andere medewerkers, waardoor de leercurve wordt verkort.
 

Op maat gemaakte scholing

Binnen een organisatie werken verschillende typen medewerkers: vast, parttime en zzp’ers. Zij hebben hun eigen sterke punten, interesses en ontwikkelingsbehoeften. Stel  gezamenlijk leerdoelen op voor zowel de korte als de lange

 

 

​​​​

 

termijn. Kijk welke vaardigheden mensen nodig hebben om deze doelen te bereiken. Door aandacht te besteden aan de individuele behoeften, toon je als werkgever waardering voor de groei van je medewerkers en bied je ondersteuning.
 

Beloon werkgedrag

Erken en beloon leergedrag van vaste en tijdelijke medewerkers. Overweeg de mogelijkheden van een beloningssysteem dat actieve deelname aan educatieve activiteiten stimuleert. Denk hierbij aan publieke vermelding van prestaties, extra vakantiedagen of opleidingsbudgetten. Door leergedrag te waarderen, creëer je een positieve flow waarin mensen gemotiveerd blijven om te leren en groeien.

 

Tot slot

Talentontwikkeling is ook een belangrijk onderdeel van de TotalTalentFlow van Circle8. Bezoek onze speciale webpagina over dit onderwerp voor meer informatie.

 

 

Gerelateerde artikelen

8.png

Blog Interview

Talentontwikkeling: Effectiever werken vanuit talenten en rollen
Leestijd 5 min.

Organisaties zijn naarstig op zoek naar talent. De spoeling op de arbeidsmarkt…

17.png

Blog

Interne mobiliteit stimuleren: 5 tips
Leestijd 5 min.

Wij nemen je mee in de wereld van interne mobiliteit. Wil je jouw organisatie…

46.png

Blog

Privacy en thuiswerken: hoe gaat dat samen?
Leestijd 5 min.

Werkend Nederland heeft inmiddels een ijzeren discipline opgebouwd wanneer het…

1.png

Blog

Een hoge medewerkersbetrokkenheid: wat levert dat op?
Leestijd 5 min.

Een gezonde werkplek is belangrijk. Niet alleen voor het welzijn van…

interim-opdrachten.png

Blog

Is een interimopdracht de volgende stap in jouw carrière? 5 redenen om deze stap samen met Circle8 te nemen
Leestijd 3 min.

De juiste keuzes maken is belangrijk om je carrière vorm te geven. Lees verder…

54.png

Blog

Managed Service Provider: wat is het?
Leestijd 5 min.

Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt worstelen werkgevers met het…

44.png

Blog

Work from anywhere’ is de trend die blijft
Leestijd 5 min.

In de maanden dat corona hard toesloeg in New York, gaven een aantal daar…

11.png

Blog

Een optimale candidate experience voor de perfecte medewerker
Leestijd 5 min.

Je candidate experience moet op orde zijn. Zeker met een krappe arbeidsmarkt wil…