blog
#groeien
19.02.2024
Leestijd 3 minuten

Ontdek hoe je als werkgever een leven lang ontwikkelen (LLO) kunt stimuleren op de werkvloer.

De arbeidsmarkt ondergaat doorlopend veranderingen, van vergrijzing en digitalisering tot globalisering. Professionals, zowel werknemers in loondienst als zzp’ers, hebben baat bij het continu bijspijkeren van hun kennis en vaardigheden om een waardevolle bijdrage te leveren op de werkvloer. De overheid moedigt professionals aan om zicheen leven lang te ontwikkelen(LLO), zodat ze goed inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt en kunnen meebewegen met marktontwikkelingen. Maar hoe kun je als werkgever een leven lang leren op de werkvloer stimuleren? Wij delen in deze blog vier handige tips om een leercultuur op de werkvloer te bevorderen.

Door in te zetten op persoonlijke en professionele ontwikkeling kunnen mensen hun kennis en vaardigheden uitbreiden, waardoor ze de snel veranderende arbeidsmarkt makkelijker kunnen bijbenen. Een leven lang leren dus.

 In januari 2024 riep de Sociaal- Economische Raad (SER) het kabinet op om meer aandacht te schenken aan LLO. Ze pleitten onder andere voor wettelijke erkenning van levenslang ontwikkelen in het publieke onderwijs, leerrechten voor elke Nederlander voor bij-, om- en opscholing, toegankelijke ondersteuning en advies voor professionals, en meer aandacht voor vaardigheden en loopbaanmogelijkheden. 

Een leven lang leren (LLO)

Flexibiliteit en wendbaarheid zijn belangrijk voor professionals om langdurig inzetbaar te zijn. Wij geven je vier tips om een leven lang leren op de werkvloer te stimuleren:

Toegang tot informatie

Een van de eerste stappen om een leercultuur binnen de organisatie te bevorderen, is om ervoor te zorgen dat zowel vaste medewerkers als zzp’ers toegang hebben tot relevante informatiebronnen.

Het is aan te raden om een digitale leeromgeving te creëren waarin werknemers cursussen, webinars en andere educatieve materialen kunnen vinden die aansluiten bij hun behoeften en doelen. Bied hoogwaardige leermiddelen aan, zodat vaste en flex medewerkers zelfstandig hun kennis en vaardigheden kunnen uitbreiden.

Informele kennisdeling

Iedereen leert anders, en kennis kan op verschillende manieren worden overgedragen. Informeel leren, ofwel kennis uitwisselen tussen collega’s, is net zo waardevol. Moedig een cultuur van kennisdeling aan door zowel offline als onlinebijeenkomsten te organiseren. Plan momenten in waar vaste én tijdelijke medewerkers ideeën en ervaringen kunnen delen, waardoor een omgeving ontstaat waarin zij van elkaar kunnen leren en persoonlijke en professionele groei wordt gestimuleerd.
 

Tip: Geef ruimte aan zzp’ers om hun kennis te delen. Doordat zij vaak aan meerdere projecten werken zijn zij gewend om snel te schakelen. Dat maakt het mogelijk om hun specialistische kennis op een snelle én goede manier over te dragen aan andere medewerkers, waardoor de leercurve wordt verkort.

Op maat gemaakte scholing

Binnen een organisatie werken verschillende typen medewerkers: vast, parttime en zzp’ers. Zij hebben hun eigen sterke punten, interesses en ontwikkelingsbehoeften. Stel  gezamenlijk leerdoelen op voor zowel de korte als de lange termijn. Kijk welke vaardigheden mensen nodig hebben om deze doelen te bereiken. Door aandacht te besteden aan de individuele behoeften, toon je als werkgever waardering voor de groei van je medewerkers en bied je ondersteuning.

Beloon werkgedrag

Erken en beloon leergedrag van vaste en tijdelijke medewerkers. Overweeg de mogelijkheden van een beloningssysteem dat actieve deelname aan educatieve activiteiten stimuleert. Denk hierbij aan publieke vermelding van prestaties, extra vakantiedagen of opleidingsbudgetten. Door leergedrag te waarderen, creëer je een positieve flow waarin mensen gemotiveerd blijven om te leren en groeien.

Tot slot

Talentontwikkeling is ook een belangrijk onderdeel van de TotalTalentFlow van Circle8. Bezoek onze speciale webpagina over dit onderwerp voor meer informatie.