Uit onderzoek van McKinsey & Company blijkt dat door de invloed van de coronapandemie er op werkplekken razendsnel een digitale transformatie plaatsvond. Deze digitalisering heeft een grote impact gehad op de manier waarop wij werken, en vraagt om digitale kennis en vaardigheden. Het is voor alle werkenden belangrijk om mee te kunnen komen in een veranderende werkomgeving.

 

 

De meerwaarde van een leven lang leren

 

Steeds meer werkgevers verlangen van medewerkers dat zij flexibel en wendbaar worden, om mee te kunnen gaan met deze toekomstige veranderingen en de concurrentie op de markt. Daarnaast zien werkgevers in dat er voordelen zijn om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren. Wanneer ze bijvoorbeeld een opleidingsbudget aanbieden levert het doorgaans meer betrokkenheid en een hogere arbeidsproductiviteit van medewerkers op. Dat ziet ook de overheid in. In 2022 werd er een nieuwe regeling ingevoerd: STAP (Stimulering Arbeidsmarktpositie). Iedereen die 18 jaar of ouder is kan subsidie aanvragen voor scholing gericht op eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

 

Door in te zetten op LLO kunnen werkgevers de skills van hun medewerkers up-to-date houden in een veranderende arbeidsmarkt. Daarnaast is het ook een manier om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt – bijvoorbeeld werklozen, werkenden van middelbare of oudere leeftijd of mensen zonder diploma – ondersteuning te bieden.

Een vaste mindset versus een groeimindset

 

LLO maakt mensen bewust hoe belangrijk het is om zich te blijven ontwikkelen in hun loopbaan. Overigens gaat LLO niet alleen om dat een medewerker om leert gaan met nieuwe technologie. Ook soft skills zijn belangrijk; aanpassingsvermogen en leren omgaan met onbekende situaties. Daarom is het slim om samen met je medewerkers te kijken hoe ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Waar ligt hun passie, wat willen ze leren en waar kunnen ze zichzelf nog ontwikkelen? Toch speelt ook een intrinsieke motivatie een belangrijke rol, zodat medewerkers uit zichzelf blijven leren en ontwikkelen.

 

De juiste houding om te blijven leren in een loopbaan wordt mede bepaald door de juiste  mindset. Men maakt onderscheid tussen een vaste mindset (een vaststaand denkpatroon) en een groeimindset (een denkpatroon gericht op groei). Medewerkers met een vaste mindset zijn overtuigd dat bepaalde zaken, denk hierbij aan intelligentie, talent en competenties onveranderbaar zijn. Nieuwe ontwikkelingen roepen vaak weerstand op. Daarentegen gaan medewerkers met een groeimindset juist de uitdaging aan, en staan ze meer open voor verandering en de mogelijkheid om continu te leren.

 

Investeer in skills

 

Om makkelijk inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt is het voor medewerkers belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. Daarbij levert het ook voor de werkgever voordelen op wanneer zij een (werk)omgeving aanbieden waar het personeel de gelegenheid krijgt om te leren. Het is voor alle werkenden belangrijk om zowel op persoonlijk als professioneel zichzelf continu te blijven ontwikkelen en uitdagen.

Gerelateerde artikelen

68.png

Blog

HR-analytics: wat is het en wat kun je ermee?
Leestijd 5 min.

Kennis is macht. HR-professionals kunnen aan de hand van data verschillende…

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023-min.png

Blog

De verplichte AOV voor zzp’ers: laat jezelf goed informeren!
Leestijd 5 min.

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt eraan voor zzp’ers.…

33.png

Blog

Wat betekent flexibel inzetbaar op de werkvloer?
Leestijd 5 min.

Je werknemers zijn je dierbaar. Je wilt een goede werkgever zijn maar zult ook…

56.png

Blog

Het binden en boeien van medewerkers: zó doe je dat
Leestijd 5 min.

Van de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking tot de schaarste op de…

70.png

Blog

Wat is de DBA wet?
Leestijd 5 min.

De DBA wet staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en vervangt de…

31.png

Blog

Een duurzaam personeelsbeleid: dit heb je nodig!
Leestijd 5 min.

Een duurzaam personeelsbeleid is belangrijk. Op personeel moet je zuinig zijn.…

acquisition versus recruitment-min.png

Blog

Dit moet je als zzp’er doen om werk te vinden tijdens de vakantieperiode
Leestijd 3 min.

Tijdens de zomermaanden neemt de stroom aan opdrachten voor veel zzp’ers af.…

1.png

Blog

Een hoge medewerkersbetrokkenheid: wat levert dat op?
Leestijd 5 min.

Een gezonde werkplek is belangrijk. Niet alleen voor het welzijn van…