blog
#vinden #groeien
03.05.2023
Leestijd 4 minuten

Inzet zzp’er: waar moet je als opdrachtgever op letten?

De huidige dynamiek op de arbeidsmarkt dwingt opdrachtgevers om creatief invulling te geven aan de zoektocht naar geschikte kandidaten om openstaande vacatures te vullen. De juiste kandidaat komt helaas niet aanwaaien. De oplossing? De inhuur van een zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Wanneer je een zzp’er inhuurt kun je inspelen op veranderingen binnen je organisatie en de maatschappij. Waar moet je opletten bij de inzet van een zzp’er binnen je organisatie?

Om klanten goed te kunnen blijven bedienen, is het als organisatie belangrijk dat je beschikt over de juiste mensen met specialistische kennis. Maar dat is lastig, zeker met de krapte op de arbeidsmarkt. De inhuur van een zzp’er kan de oplossing zijn wanneer je extra expertise kunt gebruiken vanwege bijvoorbeeld zwangerschapsverlof.

Wat zijn de voordelen van de inhuur van een zzp’er?

* Specialistische kennis. Je voegt een specialist toe aan je team. Een zzp’er kan andere medewerkers ondersteunen en motiveren. Zo kun je het team, maar ook de organisatie, laten groeien.

* Korte termijn. Soms heb je alleen een paar extra handjes nodig. Met de inhuur van een zzp’er, hoef je geen andere mensen aan te nemen. De zzp’er draagt bij aan de flexibiliteit: hij of zij voert het werk uit en vertrekt weer als de opdracht voorbij is.

* Financiële voordelen. Hoewel zzp’ers soms hoge tarieven hanteren is het toch voordeliger. Als opdrachtgever betaal je alleen de uren waarvoor iemand ook daadwerkelijk werkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

* Minder administratie. Je hoeft alleen de factuur te betalen. Ook hoef je je geen zorgen te maken over bepaalde sociale premies, ziektekosten, loonbelasting of werknemersverzekeringen.

Waar moet je als opdrachtgever op letten?

 De inhuur van zzp’ers is mensenwerk. Het is belangrijk dat je een zzp’er vindt die past binnen het team en de organisatie. Alleen zo kan hij of zij een waardevolle bijdrage leveren. We geven je een aantal praktische tips voor een succesvolle inzet van een zzp’er.

1. Check zelfstandigheid. Het is belangrijk dat je altijd controleert wie je inhuurt. Gaat het echt om een zelfstandig ondernemer? Als je achteraf gezien geen zzp’er hebt ingehuurd, maar iemand die gezien kan worden als jouw werknemer, dan kun je flinke naheffingen van sociale premies krijgen, maar ook boetes van de Belastingdienst en loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte en vakantie. Controleer of de zzp’er ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer heeft. En check of er voldoende belastingen en premies worden afgedragen.

2. Gebruik een modelovereenkomst voor zzp’ers. Sinds 2016 geldt de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA) bij de inhuur van zzp’ers. Onder de Wet DBA zijn opdrachtgever- en nemer beiden verantwoordelijk om afspraken te maken over de arbeidsrelatie. Het is dus belangrijk om vast te stellen dat er sprake is van een arbeidsrelatie met een zzp’er, en niet van een dienstverband. Je hoeft zelf niet een modelovereenkomst op te stellen. Je kunt een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst gebruiken met contractuele voorwaarden zodat er geen sprake is van een arbeidsrelatie. Leg alle afspraken goed vast. Dit voorkomt misverstanden en discussies achteraf.  

3. Aansprakelijkheid. Bij het inhuren van een zzp’er blijf jij als opdrachtgever aansprakelijk voor de kwaliteit van het werk en eventuele schade die daaruit voortvloeit. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over de aansprakelijkheid en bijbehorende verzekeringen.

4. Werkzaamheden. Zorg ervoor dat de werkzaamheden die de zzp’er uitvoert goed zijn omschreven in de overeenkomst, en dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de inhoud, duur en het tarief van het werk. Heeft de zzp’er toegang tot vertrouwelijke informatie van je bedrijf? Het is dan handig om goede afspraken te maken over geheimhouding en het gebruik van deze informatie.

5. Samenwerking. Communicatie is het belangrijkste element binnen de samenwerking met een zzp’er. Je huurt een zzp’er in voor zijn of haar expertise. Laat weten wat de verwachtingen zijn, formuleer heldere doelen. Maak duidelijke afspraken over de communicatie én de manier waarop jullie samenwerken. Werk samen vanuit een gelijkwaardig partnerschap.

6. Feedback. Geef tijdig feedback op het werk van de zzp’er. Zo kan hij of zij meteen bijsturen. Ook weet je zeker dat het werk aan je wensen en verwachtingen voldoet. Geef ook blijk van waardering voor het geleverde werk. 

Benieuwd naar onze opdrachten?