Hoe creëer je een succesvolle campus recruitment strategie?

 

Een campus recruitment strategie is een handige manier voor werkgevers om hun naamsbekendheid op te bouwen. Pas afgestudeerden kiezen namelijk eerder voor een bekende naam of een organisatie waar ze goede verhalen over horen. Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je als werkgever goed voor ogen hebt wat je doelen zijn binnen de organisatie. Heb je tijdelijk iemand nodig voor een startersfunctie of wil je enkele keren per jaar studenten en starters werven?

 

Bepaal je doel en baken je doelgroep af.

Campus recruitment strategie tips

 

De campus recruitment strategie bestond voor de pandemie vaak uit kennismakingen op evenementen zoals een bedrijvendag of inhousedagen. Nu kun je als werkgever een digitale sessie inplannen. Het blijft belangrijk dat je ook in deze tijd als organisatie zichtbaar bent en dat je als werkgever potentiële kandidaten weet te boeien en binden aan je organisatie. Dit kan je doen aan de hand van de volgende stappen:

 

Stap 1: Naamsbekendheid

Een student zal zich tijdens zijn of haar oriëntatie richten op bedrijven met klinkende namen. Je campus recruitment strategie begint bij het creëren van bekendheid oftewel employer branding. Jonge kandidaten kijken vaak met een kritische blik naar trage of verouderde websites en apps. Zij kiezen eerder voor bedrijven met mobielvriendelijke websites óf organisaties die een hoge aanwezigheid hebben op social media. Zorg ervoor dat al je content aantrekkelijk maar ook interessant is om te delen, zo zal ook de naamsbekendheid stijgen.

 

Stap 2: Contact

Persoonlijk contact met studenten is de volgende stap die bijdraagt aan je bekendheid en je werving vereenvoudigt. Zo heb je de kans om de relatie te verdiepen omdat de student vragen kan stellen en jij de kans krijgt om een indruk te krijgen van de student. De kennismaking met studenten moet wel bij de organisatie passen, denk aan je doelstellingen en budget.

Je kan bijvoorbeeld online een kennismakingstour of een hackathon organiseren. Zo creëer je al in een vroeg stadium een band door studenten een kijkje te geven in de organisatie en laat je een blijvende indruk achter.

 

Stap 3: Werving

Effectieve werving is ook een belangrijk onderdeel van een succesvolle campus recruitment strategie. Het aanbieden van stageplaatsen en traineeships maakt het mogelijk dat studenten vertrouwd raken met de werkzaamheden en processen binnen jouw organisatie. Een stage of traineeship zorgt ervoor dat de student zich kan ontwikkelen binnen de organisatie. Het is voor werkgevers een goede manier om kennis te maken met een potentiële nieuwe werknemer. De student of trainee kan daarnaast de naamsbekendheid vergroten binnen zijn of haar netwerk.

 

Stap 4: Relatiebeheer

Het is belangrijk om de band te onderhouden nadat studenten geproefd hebben van de sfeer en de werkzaamheden binnen de organisatie. Onderhoudt je geen relatie, dan raak je het talent kwijt. Zorg ervoor dat je top of mind blijft. Je kunt dit doen door studenten uit te nodigen om de organisatie te volgen via sociale media of ze op de hoogte te houden van alle interne ontwikkelingen via een nieuwsbrief. Ook kan je kortere uitzendopdrachten delen binnen dit netwerk – denk hierbij aan documenten filen, de archiefruimte opruimen of drankjes uitdelen bij een event. Daarnaast biedt je met een talentpool studenten meerwaarde en laat je zien dat je ze belangrijk vindt. Actief de relatie onderhouden levert een hoop op: gemotiveerde jonge kandidaten en vacatures met een korte doorlooptijd.

Aan de slag met een campus recruitment strategie?

 

Wil je aan de slag met een campus recruitment strategie? Of heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

beeld20230329_Tips.jpeg

Blog

Inzet zzp’er: waar moet je als opdrachtgever op letten?
Leestijd 5 min.

Ben je van plan om een zzp’er in te huren? Als opdrachtgever moet je goede…

acquisition versus recruitment-min.png

Blog

Dit moet je als zzp’er doen om werk te vinden tijdens de vakantieperiode
Leestijd 3 min.

Tijdens de zomermaanden neemt de stroom aan opdrachten voor veel zzp’ers af.…

95.png

Blog

Wat is loopbaanontwikkeling en waarom is het belangrijk?
Leestijd 5 min.

Van een vijfjarenplan tot een droom om een eigen bedrijf te starten: het is…

competenties voor professionals-min.png

Blog

Wat zijn de belangrijkste competenties voor professionals?
Leestijd 5 min.

Door de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt kunnen professionals makkelijker…

51.png

Blog

De digitale kenniskloof op de arbeidsmarkt
Leestijd 5 min.

Steeds meer traditionele banen verdwijnen door de toenemende digitalisering.…

88.png

Blog

De 3 voordelen van een managed service provider (MSP) voor een gestroomlijnd HR-proces
Leestijd 5 min.

De ‘war on talent’ zindert door. Om openstaande vacatures in te vullen én het…

ZZP'er.png

Blog

3 tips voor zzp’ers om nieuwe freelance opdrachten te vinden
Leestijd 3 min.

Als zzp’er ben je constant bezig met het zoeken en binnenhalen van nieuwe…

Goed opdrachtgeverschap_-min.png

Blog

Goed opdrachtgeverschap: hoe werkt dat?
Leestijd 5 min.

Als werkgever is het belangrijk dat je de juiste voorwaarden creëert voor je…