Van vijf dagen naar vier dagen

 

In plaats van vijf dagen werken, maar vier dagen werken? Het is een scenario waar steeds meer werknemers aan denken. Toch blijft het een grote stap voor werkgevers om te maken. Wat zijn de voordelen van een vierdaagse werkweek?

 

Tussen 2015 en 2019 vond in IJsland een grootschalig experiment plaats, waarbij de werkweek van 2.500 werknemers werd ingekort met behoud van hun loon. Organisaties in verschillende sectoren namen deel aan het experiment, waaronder kleuterscholen, sociale dienstverleners en ziekenhuizen.

Het waren deelnemers met een traditionele kantoorbaan, maar ook werknemers met niet-traditionele ploegendiensten. Het resultaat? De productiviteit bleef op veel plekken gelijk of nam juist toe.

 

De bevindingen uit de IJslandse proef sluit aan op eerdere experimenten. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian stapte in 2018 definitief over op een vierdaagse werkweek, nadat hun eigen proef de productiviteit met 20 procent had zien toenemen. Bij Microsoft Japan steeg de productiviteit zelfs met 40 procent met een vierdaagse werkweek. Verschillende bedrijven experimenteren met de vierdaagse werkweek en het levert doorgaans gelukkigere, productievere werknemers op.

Een vierdaagse werkweek

 

De invoering van een vierdaagse werkweek biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers ontvangen van hun werkgever flexibiliteit en vrijheid met een kortere werkweek. Ze zijn immers vrij wat betreft de invulling van hun tijd. Daarbij krijgen werknemers ook de ruimte om af te wisselen binnen hun werkweken. Een werknemer kan de ene week meer uren werken en dan de andere week wat minder uren. Zo blijft tijd over om bijvoorbeeld op vrijdag op de kinderen te kunnen passen of tussendoor te sporten. Ook biedt het de kans voor werknemers om naast hun werk een opleiding te volgen of een dag vrijwilligerswerk te doen voor een organisatie die impact maakt op de maatschappij. Werkgevers hebben zo mensen in dienst die duurzaam inzetbaar zijn.

 

 

Autonomie

 

Werkgevers kunnen naast een vierdaagse werkweek andere opties aanbieden om het werkgeluk van hun werknemers te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan traineeships voor starters waarbij ze de verschillende facetten van het vakgebied leren kennen tot het aanbieden van een ontwikkelbudget. Of geef werknemers een budget die ze op eigen manier kunnen besteden. Geven ze het uit aan een studie of kiezen ze voor vrijwilligerswerk? Biedt werknemers in ieder geval de mogelijkheid om de regie te pakken over hun werkgeluk.

Thuiswerken

 

De vierdaagse werkweek is niet de enige manier om aan het werkgeluk van werknemers te werken. De coronamaatregelen zijn met ingang van 25 februari 2022 versoepeld. Dit betekent dat medewerkers weer vaker op kantoor mogen werken. Volgens het FD blijven veel bedrijven nog steeds inzetten op het hybride werken, waarbij medewerkers ruimte krijgen om enkele dagen thuis te blijven werken. FNV stelt dat 92 procent van de werknemers, meer zeggenschap wil over de werkplek. Het onderzoek van de vakbond werd gehouden onder bijna 5.400 werknemers, werkzaam binnen overheidssectoren, zorg en de financiële sector. Het thuiswerken draagt voor veel werknemers bij aan het werkplezier.

 

 

Duurzame inzetbaarheid

 

Een vierdaagse werkweek zorgt voor veel werknemers voor een goede werk-leefbalans. Dat is belangrijk want de juiste werk-leefbalans draagt bij dat werknemers duurzamer inzetbaar zijn. Mensen hebben zo meer tijd voor vrijwilligerswerk, sport, studie of andere vormen van zelfontwikkeling. Het verzuim daalt, doordat werknemers meer ruimte hebben om werk en privé beter te combineren.

Gerelateerde artikelen

ZZP'er.png

Blog

3 tips voor zzp’ers om nieuwe freelance opdrachten te vinden
Leestijd 3 min.

Als zzp’er ben je constant bezig met het zoeken en binnenhalen van nieuwe…

competenties voor professionals-min.png

Blog

Wat zijn de belangrijkste competenties voor professionals?
Leestijd 5 min.

Door de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt kunnen professionals makkelijker…

21.png

Blog

Employer branding strategie als matchmaker
Leestijd 5 min.

Een goede employer branding strategie is onmisbaar als bedrijf. Organisaties…

AOW'er in dienst.png

Blog

De 4 voordelen van een AOW’er in dienst
Leestijd 4 min.

Mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt brengen een berg aan…

11.png

Blog

Een optimale candidate experience voor de perfecte medewerker
Leestijd 5 min.

Je candidate experience moet op orde zijn. Zeker met een krappe arbeidsmarkt wil…

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023-min.png

Blog

De verplichte AOV voor zzp’ers: laat jezelf goed informeren!
Leestijd 5 min.

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt eraan voor zzp’ers.…

31.png

Blog

Een duurzaam personeelsbeleid: dit heb je nodig!
Leestijd 5 min.

Een duurzaam personeelsbeleid is belangrijk. Op personeel moet je zuinig zijn.…

poolmanagement-min.png

Blog

Wat is poolmanagement en hoe zet je het effectief in?
Leestijd 5 min.

Poolmanagement is een handige manier om medewerkers in je organisatie in te…