Herijking BsGW

 

BsGW is een zelfstandig opererend samenwerkingsverband van gemeenten en waterschappen voor heffing en inning van belastingen en WOZ-taxaties. Waar de 28 Limburgse gemeenten en het waterschap voorheen de heffing en inning van de belastingen zélf deden, besloten zij een aantal jaren terug om deze werkzaamheden samen te brengen bij BsGW. Het gevolg hiervan was dat medewerkers van de verschillende gemeenten een nieuwe werkgever kregen en soms zelfs een nieuwe functie, zonder daar om te hebben gevraagd. Dat zorgde in sommige gevallen voor een mismatch in functies.

 

BsGW koos ervoor om de organisatie te herijken en vroeg alle medewerkers om te solliciteren op twee functies binnen de organisatie. Met behulp van een drijfverenscan en coaching op maat zijn met succes de intrinsieke motivaties en persoonlijke kwaliteiten van medewerkers in beeld gebracht. Dat leidde soms tot verrassende inzichten.

 

 

Verdrievoudiging aantal medewerkers

 

”In drie jaar tijd is het aantal medewerkers van BsGW ongeveer verdrievoudigd”, zegt Rian Janssen. Als adviseur Ontwikkeling & Mobiliteit bij BsGW is zij nauw betrokken bij de begeleiding van de nieuwe medewerkers. “Omdat alle nieuwe medewerkers bij hun gemeenten min of meer hetzelfde werk deden, waren sommige functies binnen BsGW op een gegeven moment vervuld. Zeker voor medewerkers van gemeenten die zich als laatste bij ons aansloten, viel er steeds minder te kiezen. Daardoor zijn er medewerkers terecht gekomen op plekken waar niet per se hun voorkeur lag.”

 

"Omdat de wens was om niet alleen ICT-competenties te toetsen adviseerde Circle8 ons ook een drijfveren scan (inclusief Big Five Persoonlijkheidstest) uit te voeren. Zodat je niet alleen de hard skills, maar ook de soft skills van medewerkers in kaart brengt.”

 

"Vooral het coachingstraject dat ik heb gevolgd, heeft ertoe geleid dat ik steviger in mijn schoenen sta en beter weet waar mijn kracht ligt."

 

Rian Janssen, adviseur Ontwikkeling & Mobiliteit bij BsGW

De juiste mensen op de juiste plek

 

In die eerste jaren lag de focus op het verbeteren van de samenwerking. Daarna besloot BsGW de organisatie te herijken. Rian: “We wilden zo veel mogelijk mensen op de plek krijgen waar ze zich prettig voelen en zich kunnen ontwikkelen. We lieten alle medewerkers solliciteren op twee functies binnen onze organisatie, waarna ze hun keuze motiveerden voor een plaatsingscommissie. We zijn gestart met een pilot op de ICT-afdeling om uit te zoeken hoe de (her)plaatsingsprocedure eruit moest zien. We wilden de competenties van onze ICT-medewerkers toetsen op basis van het European Competence Framework standaard (e-CF) en zo zijn we bij Circle8 uitgekomen. Omdat de wens was om niet alleen ICT-competenties te toetsen adviseerde Circle8 ons ook een drijfveren scan (inclusief Big Five Persoonlijkheidstest) uit te voeren. Zodat je niet alleen de hard skills, maar ook de soft skills van medewerkers in kaart brengt.”

 

 

Waardevolle inzichten

 

“Ik was aangenaam verrast over de nauwkeurigheid van de resultaten van drijfverenscan”, vervolgt Rian. “Meteen wist ik: dit is zo waardevol, dit moeten we voor al onze medewerkers doen. Nadat we samen met Circle8 voor elke functierol een ideaalprofiel hadden opgesteld, hebben we de scan bedrijfsbreed uitgerold. De inzichten van deze scan hebben niet alleen geholpen om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen, het heeft ook veel medewerkers aan het denken gezet. Over wat ze nu écht leuk vinden en of de ambities die ze hebben wel passen bij hun karaktereigenschappen. Zo hebben ze meer zicht gekregen in hoe ze zich verder willen en kunnen ontwikkelen.”

 

“Ik sta nu heel anders in mijn werk”

 

Ook medewerkers van BsGW zelf waren enthousiast over de drijfverenscan. Als medewerker van de ICT-afdeling werd Marjan* als één van de eersten gescand en begeleid door één van de coaches van Circle8. “Ik ben een van de weinigen die twee plaatsingsprocedures heeft meegemaakt. Zowel op de oude afdeling als na twee jaar op de nieuwe afdeling. Op de oude afdeling heb ik – ook dankzij coaching – veel geleerd. Na twee jaar heb ik de drijfverenscan opnieuw gemaakt en kwam mijn Big Five duidelijk anders naar voren. Vooral het coachingstraject dat ik heb gevolgd, heeft ertoe geleid dat ik steviger in mijn schoenen sta en beter weet waar mijn kracht ligt. Dit is duidelijk terug te zien in de gewijzigde Big Five.”

”Meer waardering voor mijn werk en werkomgeving”

 

De meeste medewerkers van BsGW waren blij met de waardevolle inzichten die uit de drijfverenscan en persoonlijkheidstest naar voren kwamen. Voor een aantal medewerkers brachten de uitkomsten ook veel vragen met zich mee, waaronder Peter*.

 

“Uit mijn drijfverenscan bleek dat ik eigenlijk niet zo geschikt was voor de functie die ik ambieerde. Dat vond ik enorm teleurstellend en ik vroeg me oprecht af of ik nog wel op mijn plaats was bij BsGW. Mijn coach spoorde mij aan om op zoek te gaan naar een plek die beter bij mij zou passen. Ik heb rondgekeken en ook elders gesolliciteerd, maar ik voelde nergens echt een klik. Daardoor ben ik meer gaan waarderen wat ik bij BsGW heb opgebouwd. Inmiddels heb ik het ontzettend naar mijn zin in mijn nieuwe functie.”

 

* In verband met de privacy zijn de namen van de medewerkers gefingeerd.

Drijfverenscan

 

Een drijfverenscan brengt de persoonlijke drijfveren van medewerkers in beeld. Het geeft inzicht in de manier waarop mensen denken en waar zij hun energie en motivatie vandaan halen. De drijfverenscan die Circle8 uitvoerde voor BsGW bevatte ook de zogenaamde Big Five persoonlijkheidstest. Deze test, gebaseerd op wereldwijd psychologisch onderzoek, beschrijft iemands persoonlijkheid op basis van vijf karaktertrekken: extraversie, nieuwsgierigheid, emotionele stabiliteit, aanpassen en de mate van zorgvuldigheid.

Gerelateerde artikelen

57.png

Blog

Wat betekent detachering en waarom zou je ervoor kiezen?
Leestijd 5 min.

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt hebben werkgevers behoefte aan…

werken in de zomer.png

Blog

Is de zomer een handige tijd om een nieuwe baan of opdracht te vinden?
Leestijd 4 min.

De zomer kan een uitstekende periode zijn voor interim professionals en zzp’ers…

agile werken.png

Blog

Agile werken met zzp’ers en interim professionals
Leestijd 4 min.

Organisaties zijn voortdurend op zoek naar manieren om zich aan te passen aan…

24.png

Blog

Wat is offboarding en waarom is het net zo belangrijk als onboarding?
Leestijd 5 min.

Afscheid nemen van medewerkers is nooit leuk. Of het nu een gedwongen of…

8.png

Blog Interview

Talentontwikkeling: Effectiever werken vanuit talenten en rollen
Leestijd 5 min.

Organisaties zijn naarstig op zoek naar talent. De spoeling op de arbeidsmarkt…

19.png

Blog

Hoe werkt talent management in de praktijk?
Leestijd 5 min.

Het succes van elke organisatie staat of valt met getalenteerde werknemers. Voor…

Welke organisatiestructuur kies jij.png

Blog

Welke organisatiestructuur kies jij?
Leestijd 5 min.

De zaken gaan goed! Je bedrijf groeit en er komt steeds meer personeel bij. Dan…

21.png

Blog

Employer branding strategie als matchmaker
Leestijd 5 min.

Een goede employer branding strategie is onmisbaar als bedrijf. Organisaties…