blog
#vinden
06.02.2022
Leestijd 3 minuten

‘Work from anywhere’ is de trend die blijft

In de maanden dat corona hard toesloeg in New York, gaven een aantal daar gevestigde multinationals een verrassende signaal af. Als hun mensen elders wilden werken, al was het aan de westkust van het land, dan was dat prima. Sinds corona zijn over de wereld zwervende éénpitters niet meer de enige digitale nomaden, bijna iedere werknemer komt nu in aanmerking voor een werkplek naar eigen inrichting.

Spotify is een van die bedrijven in New York. Personeel mag thuiswerken, of verhuizen naar een plek die wellicht betaalbaarder is, of beter aansluit op de wensen van de werknemer. Daardoor kon het muziekbedrijf 16 etages in het World Trade Center opzeggen. En Spotify is niet de enige. Overal in de wereld passen ondernemingen hun kantoren aan op het hybride werken.


Compleet nieuwe industrie

Work from anywhere heeft door corona een enorme impuls gekregen. Ondernemers en werknemers komen erachter dat werken op kantoor of vanuit huis niet de enige mogelijkheid is. Als het voorheen over digitale nomaden ging, dan betrof het veelal backpackende éénpitters, die op social media lieten zien hoe goed zij hun zaakjes voor elkaar hadden; voeten in het zand, laptop op schoot en een cocktail dichtbij.

Nu stimuleert het nomadische werkbestaan een compleet nieuwe industrie. De startup Remote helpt bedrijven met het aannemen van werknemers op afstand, en haalde al bijna 200 miljoen dollar investeringsgeld op. Het bedrijf opgericht door een Nederlander en een Portugees, is overigens niet alleen. Concurrenten als Deel, Papaya Global, Lattice, Factorial en Turing stimuleren ook de trend van werken op afstand en allemaal haalden ze tientallen miljoenen aan financiering op.


Madeira of IJsland?

Naast bedrijven roeren ook regio’s zich in de strijd om de werkende mens. De afgelopen jaren prezen Italië en Spanje al krimpregio’s aan, waar buitenlanders soms zelfs gratis woonruimte konden krijgen. Zo hoopten de overheden nieuw leven in deze regio’s te pompen.

Het Portugese Madeira pakt het groot aan. Het eiland trekt inmiddels al meer dan 10.000 werkenden uit heel Europa. Sinds het uitbreken van de coronapandemie proberen plekken als bijvoorbeeld Zadar (Kroatië), Boekarest (Roemenië), Kreta Catania (Italië), Malta en IJsland digitale nomaden te lokken met ruimhartige visa, belastingvoordelen tot 70 procent, kortingen op accommodaties, restaurants en werkplekken. Traditionele nomadenbestemmingen als Bali en Costa Rica waren door reisbeperkingen onbereikbaar, maar zien nu ook weer een groei in de digitale workforce. Mede dankzij telewerkers meldt verhuurplatform Airbnb sinds de coronapandemie een verdubbeling van het aantal langetermijncontracten.


Voor iedereen?

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders sinds corona zijn gaan telewerken in het buitenland. Het CBS zegt dat 41 procent van de werkzame bevolking in 2020 thuis werkte en dat 66 procent van de bedrijven waar thuiswerken mogelijk is, verwacht dat hybride werken de toekomst heeft. Uit onderzoek van MBO Partners uit 2021 blijkt dat 10,5 miljoen Amerikanen zichzelf inmiddels omschrijven als digital nomad, een toename van 42 procent. Een jaar eerder was die stijging zelfs 112 procent.

De trend blijft dus bestaan, ook na corona. De wens om in het buitenland te werken sluit naadloos aan op de eisen die met name jongere werknemers stellen. Ook werkgevers die in staat zijn om mensen veel vrijheid te geven, kunnen profiteren. Dat ziet ook Sytse Sijbrandij, de Nederlandse CEO van Gitlab. “Je kunt zo beter talent aantrekken op meer plekken in de wereld. En die mensen kunnen vaak veel zelfstandiger werken”, zei hij tegen Business Insider. “Minder woon-werkverkeer levert meer vrije tijd op en scheelt ook nog eens CO2-uitstoot.”

Benieuwd naar onze opdrachten?