Wat is loopbaanontwikkeling?

 

In de kern is loopbaanontwikkeling de reis die een medewerker gedurende zijn werkende leven aflegt. Het is het langetermijnproces van het leren van nieuwe vaardigheden, het vinden van een werkdoel en het maken van sprongen in een loopbaan. Kortgezegd, loopbaanontwikkeling is de weg die een medewerker aflegt op weg naar zijn of haar hoogste professionele doelen.

 

 

Waarom is een goede loopbaanontwikkeling belangrijk?

 

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zichzelf niet uitdagen op de lange termijn minder gelukkig zijn in hun loopbaan. Jezelf een haalbaar doel stellen kan je gelukkiger maken. Loopbaanontwikkeling levert medewerkers doorgaans het volgende op:

Financieel welzijn

 

Carrièregroei zal leiden tot salarisverhogingen wat hun financiële welzijn kan bevorderen.

 

Benutten volledig potentieel

 

Door te groeien bereikt een medewerker zijn of haar volledige potentieel. Door nieuwe kansen te benutten, niet lang op dezelfde werkplek te blijven, bereiken medewerkers meer in hun loopbaan.

 

Daarnaast heeft iedere organisatie profijt van goed geschoolde medewerkers. Uit onderzoek van IBM blijkt dat er een verband is tussen de kennis en vaardigheden van medewerkers en de prestaties van de organisatie. Het onderzoek toont aan dat bedrijven die het slechtst presteren medewerkers niet de juiste training aanbieden. Loopbaanontwikkeling is dus een manier om het beste uit medewerkers te halen, wat vervolgens weer voordelen oplevert voor werkgevers.

De voordelen van loopbaanontwikkeling

 

Wat levert loopbaanontwikkeling concreet op?

 

Voordelen medewerker

 

Passie vinden

 

Het is belangrijk om een baan te vinden waarin je je senang voelt. Loopbaanverkenning vormt een belangrijk onderdeel in het proces. Houd hierbij rekening mee dat een loopbaan nooit lineair hoeft te zijn. Je kunt altijd een stapje zijwaarts maken, zolang je maar dichter bij je doel komt en het werk doet dat je echt leuk vindt.

 

Ontwikkelen van vaardigheden

 

Voor iedere functie heb je bepaalde vaardigheden nodig om verder te komen in je loopbaan. Stel, je bent een marketingmanager maar je hebt interesse in sales. Mogelijk weet je genoeg over de diensten van je bedrijf, maar moet je je verkoopkennis vergroten. Het is dan slim om jezelf te ontwikkelen en zo de vaardigheden te verwerven die je nodig hebt om te slagen en promotie te maken.

 

Een hoger niveau bereiken

 

Door continu bezig te zijn met je loopbaanontwikkeling bereik je vanzelf een hoger niveau. Denk na over je algemene doelen: wat wil je bereiken op zowel lange als op korte termijn? Denk bijvoorbeeld eens aan vrijwillig grotere projecten oppakken of zoek een mentor die op de plek is waar jij uiteindelijk wilt zijn. Ook kun je kiezen om samen te werken met een loopbaancoach. Meerdere wegen leiden naar Rome!

Voordelen werkgever

 

Beperken verloop

 

Schenk aandacht aan de loopbaanontwikkeling van je medewerkers. Verloop kost namelijk ontzettend veel geld. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat organisaties die de ontwikkelbehoeften van hun medewerkers terzijde schuiven talent verliezen.

 

Lagere kosten werving & selectie

 

Nieuwe medewerkers werven kost tijd en geld. Door je te richten op loopbaanontwikkeling kun je openstaande vacatures invullen met je huidige medewerkers, en dat is een stuk goedkoper dan het wervingsproces uit te rollen. Volgens onderzoek van The Intelligence Group is de gemiddelde cost per hire €3.818.

 

Ontdek verborgen talent

 

Wanneer je het gesprek aangaat met je medewerkers over hun loopbaanontwikkeling kom je erachter wat hun wensen zijn. Zo kunnen zij hun ambities uitspreken of komt naar voren dat ze bepaalde kennis of vaardigheden hebben die de organisatie goed kan gebruiken.

Gerelateerde artikelen

81.png

Blog

Hoe kunnen medewerkers op afstand het beste samenwerken?
Leestijd 5 min.

Werken op afstand is een blijvertje. Steeds meer werkgevers ontkomen er niet aan…

89.png

Blog

Onderhandelen over een salarisverhoging: hoe doe je dat?
Leestijd 5 min.

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt nog steeds met een krapte. Werkgevers zijn…

Chat GPT voor recruitment.png

Blog

Welke kansen biedt AI voor recruitment?
Leestijd 5 min.

Anno 2023 kan je niet meer om Artificial Intelligence (AI) heen. Digitalisering…

competenties voor professionals-min.png

Blog

Wat zijn de belangrijkste competenties voor professionals?
Leestijd 5 min.

Door de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt kunnen professionals makkelijker…

50.png

Blog

Het tekort aan IT-professionals: mogelijke oplossingen
Leestijd 5 min.

Digitalisering drukt een stempel op de maatschappij. Burgers, bedrijven en…

63.png

Blog

Hebben werknemers recht op onbereikbaarheid buiten werktijd?
Leestijd 5 min.

Onder werktijd een uurtje sporten? Buiten de deur lunchen of je kinderen van…

14.png

Blog

Strategische planning in 2021: de prominente rol van HR
Leestijd 7 min.

Hoewel we 2020 liever zo snel mogelijk vergeten, hebben we ook een aantal…

service management-min.png

Blog

Hoe kun je jouw field service management verbeteren?
Leestijd 5 min.

Of je nu al jaren werkt met field service management of daar net mee bent…