Wat is referral recruitment?

 

Referral recruitment is een moderne wervingsstrategie die werkgevers gebruiken om de juiste kandidaten te vinden. HR-professionals bieden doorgaans extraatjes aan medewerkers aan zodat ze nieuwe werknemers aanbevelen voor openstaande functies. De medewerkers zijn dan de ambassadeurs van de organisatie. Meestal promoten ze de organisatie bij een vriend, familielid of iemand anders uit hun netwerk. Door in te zetten op referral recruitment verlicht je de werkdruk van de HR-afdeling.

 

 

Wat zijn de voordelen van een referral strategie?

 

Met een referral strategie kun je getalenteerde werknemers binnenhalen. Doordat je gebruikmaakt van het netwerk van je medewerkers zullen zij doorgaans andere mensen aanbevelen met dezelfde eigenschappen. De kans is dan groot dat de nieuwe kandidaat net zo goed bij het bedrijf past als de huidige werknemer. Uit arbeidsmarktdata van de Intelligence Group blijkt dat de werving van een nieuwe medewerker gemiddeld 4.494 euro kost. Een referral strategie verlaagt deze kosten aanzienlijk. De andere voordelen zijn:

Hogere kwaliteit nieuwe medewerkers

 

Je huidige medewerkers begrijpen de missie, waarden en cultuur van het bedrijf. Zo kunnen ze in hun netwerk rondkijken naar mensen die aansluiten bij de cultuur van het bedrijf en de skills hebben die nodig zijn voor de baan. Er is een grotere kans dat de referral-kandidaat bij het bedrijf past en goed presteert.

 

Bespaar tijd en geld

 

Door een referral strategie te hanteren geef je minder  geld uit tijdens het wervings- en inwerkproces. Je krijgt sneller informatie over de potentiële kandidaten, wat minder kosten met zich meebrengt voor het uitzetten van vacatures. Met een kortere aanwervingstijd besteed je minder geld aan het aantrekken van talent en verbeter je de productiviteit van je wervingsstrategie.

 

Employee branding

 

Met een referral strategie kun je de reputatie van je bedrijf verbeteren. Tijdens hun zoektocht kijken werkzoekenden bijvoorbeeld naar bedrijfsbeoordelingen voordat ze op de openstaande vacature solliciteren. Doordat je huidige medewerkers je bedrijf aanbevelen binnen hun netwerk kun je sneller talent aantrekken voor openstaande en toekomstige functies.

Hoe zet je een referral programma op?

 

Referral recruitment is een handig middel om je wervingsproces te verbeteren. Houd de volgende aandachtspunten in je achterhoofd bij het opstellen van een referral recruitment strategie voor je organisatie:

 

Kies de juiste strategie

 

Je referral programma slaagt niet zonder een gedegen basis. Het is belangrijk om een actieplan op te stellen. Zo kun je gericht aan de slag om de juiste kandidaat aan je organisatie te binden.

 

Denk na over een aantrekkelijk aanbod

 

Om je huidige medewerkers te porren om op zoek te gaan naar de juiste kandidaat, is het belangrijk dat je er iets tegenover staat. What’s in it for me? Het aanbod moet aantrekkelijk genoeg zijn dat je medewerkers de organisatie willen aanbevelen binnen hun netwerk. Denk bijvoorbeeld aan een financiële bonus.

Stel richtlijnen op

 

Transparantie is een must. Om verwarring bij je medewerkers te voorkomen, is het slim om richtlijnen op te stellen met betrekking tot je referral strategie. Zo weet iedereen wat de voordelen, maar ook voorwaarden én regels zijn van je referral strategie.

 

Houd je medewerkers op de hoogte

 

Zorg ervoor dat je medewerkers op de hoogte zijn wat je referral strategie inhoudt. Biedt ruimte zodat ze vragen kunnen stellen. Als een medewerker een kandidaat aandraagt, is het belangrijk dat je hem of haar op de hoogte houdt van de voortgang van het sollicitatieproces. Wanneer ze niets meer horen dan zullen ze minder snel nog een keer een kandidaat aandragen voor de organisatie.

 

Meten is weten

 

Nadat je de strategie hebt uitgestippeld, is het belangrijk om een manier te vinden om de voortgang te meten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen aan de hand van een tool. De juiste software kan je helpen om de data te analyseren en zien wat wel of niet werkt.

Gerelateerde artikelen

ondersteuningsbehoefte_-min.png

Blog

Hoe kun je mensen met een ondersteuningsbehoefte inzetten binnen je organisatie?
Leestijd 5 min.

Ondanks de vele openstaande vacatures vinden mensen met een…

Total Talent Flow.png

Blog

Thuiswerkvergoeding: wat is er mogelijk?
Leestijd 4 min.

Goede arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor werknemers wanneer ze kiezen voor…

79.png

Blog

Circle8 kiest voor Total Talent Flow
Leestijd 5 min.

Circle8 kiest voor ‘Total Talent Flow’ (TTF). | ZiPconomy Werf& – Webinarweek…

56.png

Blog

Het binden en boeien van medewerkers: zó doe je dat
Leestijd 5 min.

Van de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking tot de schaarste op de…

69.png

Blog

Dit zijn de 5 belangrijkste HR-instrumenten voor je organisatie
Leestijd 5 min.

HR zit als een spin in het web tussen alle afdelingen binnen een organisatie.…

27.png

Blog

Wat is een HR-cyclus en hoe zet je deze effectief in?
Leestijd 5 min.

Breng je huidige HR-cyclus in kaart. Van het eerste sollicitatiegesprek tot het…

Invloed krimp op recruitmentsector-min.png

Blog

De invloed van een krimpende arbeidsmarkt op de recruitmentsector
Leestijd 5 min.

Massaontslagen bij Twitter, Amazon en Facebook moederbedrijf Meta. In de…

De voordelen van job rotation-min.png

Blog

Stimuleer verandering op de werkvloer: 4 tips
Leestijd 5 min.

De start van het nieuwe jaar is een kans voor groei! In het eerste kwartaal van…