blog
#binden
01.12.2021
Leestijd 2 minuten

Een duurzaam personeelsbeleid: dit heb je nodig!

Een duurzaam personeelsbeleid is belangrijk. Op personeel moet je zuinig zijn. Daar ben je je als werkgever natuurlijk van bewust! Maar hoe geef je dat ‘zuinig zijn’ vorm? Je houden aan een arbeidsovereenkomst alleen is echt niet meer voldoende. Om je werknemers ook op lange termijn gezond en gelukkig te houden, zul je moeten investeren. Dit doe je door te focussen op een duurzaam personeelsbeleid. Maar wat is dat eigenlijk precies? En hoe geef je het concreet vorm?

Wat is de definitie van duurzaam personeelsbeleid?

Met een duurzaam personeelsbeleid verklein je de kans op uitval van personeel. Er kan van alles gebeuren met werknemers. En dit heeft direct invloed jouw bedrijfsdoelstellingen. Iemand kan (langdurig) ziek worden, of plots besluiten om weg te gaan. Je kunt de kosten hiervan natuurlijk deels opvangen door deze te verzekeren. Desondanks zorgen dit soort gebeurtenissen altijd voor hoofdbrekens en stress.

Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid van medewerkers zorg je ervoor dat de kans op uitval zo klein mogelijk wordt. Een duurzaam personeelsbeleid is een beleid dat gericht is op fysiek en mentaal gezonde en gewaardeerde medewerkers, die zich veilig voelen en werkgeluk ervaren. Die gestimuleerd worden om hun ambities waar te maken. En waarin geïnvesteerd en naar geluisterd wordt.


Waarom is focus op een duurzaam personeelsbeleid zo belangrijk?

 Een duurzaam personeelsbeleid zorgt voor minder verzuim en verloop. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen die de investering in duurzaamheid de moeite waard maken:

1. Je organisatie wordt toekomstbestendig

Technologie heeft onze manier van werken in de afgelopen decennia enorm veranderd. En die veranderingen blijven ook in de toekomst natuurlijk gewoon doorgaan.

Nieuwe functies ontstaan en oude verdwijnen. Door doorlopend te investeren in ontwikkeling en opleiding van je werknemers zorg je ervoor dat niet alleen zij, maar je hele organisatie future-proof is en blijft.

2. Langer doorwerken hoeft geen issue te zijn

De AOW-leeftijd stijgt. Mensen moeten daarom tot op hogere leeftijd door blijven werken. Dit vergroot in zekere mate de kans op uitval. Met leeftijdsbewust personeelsbeleid zorg je ook voor het welzijn van je oudere medewerkers. En probeer je de risico’s op fysieke en mentale klachten voor deze leeftijdsgroep zoveel mogelijk te beperken. Een voorbeeld hiervan is de inzet van hulpmiddelen die het werk lichter maken.

3. Hogere productiviteit

Medewerkers die zich thuis voelen in jouw organisatie en zich gehoord voelen in hun ambities zullen vanzelfsprekend harder voor je werken. Investeren in langdurig werkgeluk zorgt dus onder de streep ook concreet voor meer omzet.

4. Een beter imago als werkgever

Goed werkgeverschap is niet alleen iets wat in de wet is vastgelegd. Het is ook ongelooflijk belangrijk voor je imago als werkgever. Tevreden medewerkers worden ambassadeurs voor je bedrijf, waardoor ook nieuw talent je zal weten te vinden.

Benieuwd naar onze opdrachten?