Wat is de definitie van duurzaam personeelsbeleid?

 

Met een duurzaam personeelsbeleid verklein je de kans op uitval van personeel. Er kan van alles gebeuren met werknemers. En dit heeft direct invloed jouw bedrijfsdoelstellingen. Iemand kan (langdurig) ziek worden, of plots besluiten om weg te gaan. Je kunt de kosten hiervan natuurlijk deels opvangen door deze te verzekeren. Desondanks zorgen dit soort gebeurtenissen altijd voor hoofdbrekens en stress.

 

Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid van medewerkers zorg je ervoor dat de kans op uitval zo klein mogelijk wordt. Een duurzaam personeelsbeleid is een beleid dat gericht is op fysiek en mentaal gezonde en gewaardeerde medewerkers, die zich veilig voelen en werkgeluk ervaren. Die gestimuleerd worden om hun ambities waar te maken. En waarin geïnvesteerd en naar geluisterd wordt.

 

 

Waarom is focus op een duurzaam personeelsbeleid zo belangrijk?

 

Een duurzaam personeelsbeleid zorgt voor minder verzuim en verloop. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen die de investering in duurzaamheid de moeite waard maken:

1. Je organisatie wordt toekomstbestendig

Technologie heeft onze manier van werken in de afgelopen decennia enorm veranderd. En die veranderingen blijven ook in de toekomst natuurlijk gewoon doorgaan.

Nieuwe functies ontstaan en oude verdwijnen. Door doorlopend te investeren in ontwikkeling en opleiding van je werknemers zorg je ervoor dat niet alleen zij, maar je hele organisatie future-proof is en blijft.

 

2. Langer doorwerken hoeft geen issue te zijn

De AOW-leeftijd stijgt. Mensen moeten daarom tot op hogere leeftijd door blijven werken. Dit vergroot in zekere mate de kans op uitval. Met leeftijdsbewust personeelsbeleid zorg je ook voor het welzijn van je oudere medewerkers. En probeer je de risico’s op fysieke en mentale klachten voor deze leeftijdsgroep zoveel mogelijk te beperken. Een voorbeeld hiervan is de inzet van hulpmiddelen die het werk lichter maken.

 

3. Hogere productiviteit

Medewerkers die zich thuis voelen in jouw organisatie en zich gehoord voelen in hun ambities zullen vanzelfsprekend harder voor je werken. Investeren in langdurig werkgeluk zorgt dus onder de streep ook concreet voor meer omzet.

 

4. Een beter imago als werkgever

Goed werkgeverschap is niet alleen iets wat in de wet is vastgelegd. Het is ook ongelooflijk belangrijk voor je imago als werkgever. Tevreden medewerkers worden ambassadeurs voor je bedrijf, waardoor ook nieuw talent je zal weten te vinden.

Duurzaam personeelsbeleid en coachend leiderschap

 

Een duurzaam personeelsbeleid vraagt ook om een ander soort leiderschap. Van oudsher was dit vooral sturend en gericht op het behalen van gestelde doelen. In de moderne HR-cyclus heb je vooral een dienende rol, waarbij je medewerkers doorlopend coacht, motiveert en doelgerichte feedback geeft voor hun ontwikkeling.

 

 

Duurzaam personeelsbeleid voorbeeld

 

De eerste stap naar een duurzaam personeelsbeleid is het concreet maken ervan. Daarom geven we je een aantal praktische voorbeelden waar je direct mee aan de slag kunt:

 

  • Stel een vitaliteitsprogramma op.

 

Zo geef je concrete doelen op het gebied van duurzame inzetbaarheid vorm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verhogen van retentie, employability en/of weerbaarheid van werknemers. Lees meer over wat een vitaliteitsprogramma inhoudt.

  • Biedt gezonde keuzes.

 

Dit kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van fruit op het werk, korting op een sportabonnement of samen trainen voor een hardloopwedstrijd. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van je medewerkers, maar ook voor het teamgevoel!

 

  • Geef ambities de ruimte.

 

Meedenken met de wensen en ambities van werknemers levert veel meer op dan ze kost wat kost op een bepaalde positie willen houden. Alles is in beweging, dus ook de huidige arbeidsmarkt. Wil je jouw beste krachten binnenboord houden, dan moet je juist focussen op hun ontwikkeling. Lees meer over dit onderwerp in het artilel ‘5 tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren.’

 

  • Communiceer en betrek medewerkers bij beslissingen.

 

Zorg voor een platte organisatiestructuur en communiceer alle belangrijke beslissingen. Laat werknemers ook meedenken en vraag ze om advies, bijvoorbeeld bij het opstellen van een duurzaam personeelsbeleid. Hoe meer je ze betrekt, hoe meer ze zich verbonden zullen voelen bij je organisatie.

Gerelateerde artikelen

85.png

Blog

Uitbreiden van de arbeidsmarkt infrastructuur: wat houdt het in?
Leestijd 5 min.

Er zijn meer openstaande vacatures dan ooit, terwijl 382.000 werkzoekenden in…

9.png

Blog Interview

Verbreding rol informatieprofessionals vraagt om andere competenties
Leestijd 5 min.

De impact van digitalisering op de samenleving wordt almaar groter.…

53.png

Blog

5 tips om de vitaliteit van je werknemers te verhogen
Leestijd 5 min.

Voldoende beweging, gezond eten en drinken, ontspanning en motivatie. Het zijn…

80.png

Blog

Wat is persoonlijk eigenaarschap en hoe kun je het stimuleren binnen je organisatie?
Leestijd 5 min.

Dagelijks worden organisaties geconfronteerd met veranderingen in de markt: van…

83.png

Blog

Statushouders in dienst nemen: dit moet je weten
Leestijd 5 min.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer vacatures dan werklozen. Om de…

30.png

Blog

Hoe vind je talent tijdens de krapte op de arbeidsmarkt?
Leestijd 5 min.

De kranten kopten er recent nog over: de krapte op de arbeidsmarkt is groot en…

1.png

Blog

Een hoge medewerkersbetrokkenheid: wat levert dat op?
Leestijd 5 min.

Een gezonde werkplek is belangrijk. Niet alleen voor het welzijn van…

AOW'er in dienst.png

Blog

De 4 voordelen van een AOW’er in dienst
Leestijd 4 min.

Mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt brengen een berg aan…