HR analytics en HR metrics: betekenis en verschillen

 

HR analytics en HR metrics zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide termen gaan over data, maar dan vanuit een net iets andere insteek. HR metrics (ook wel HR-kengetallen genoemd) draait om het meten van relevante historische data. Denk bijvoorbeeld aan verzuim. Hoeveel medewerkers hebben zich in een jaar ziekgemeld? En hoe lang waren ze gemiddeld afwezig? Wanneer je de gewenste gegevens hebt verzameld, is het tijd om deze te duiden en verbanden te leggen. Deze tweede stap in het proces wordt HR analytics genoemd. Zo kan een hoog verzuimpercentage te maken hebben met een griepgolf, maar ook met een te hoge werkdruk of een slechte werksfeer.

Waarom is HR analytics zo belangrijk?

 

We pakken even door op het genoemde voorbeeld. Verzuim kost enorm veel geld. Hoeveel, daar kom je achter door het te meten. Door een deel van je budget vrij te maken voor bijvoorbeeld burn-out preventie, duurzame inzetbaarheid en employer branding zorg je niet alleen goed voor je werknemers, je bespaart de organisatie hiermee ook veel tijd, kosten en ellende.

 

Dit is maar één voorbeeld van wat je met HR analytics, in combinatie met de juiste HR metrics, kunt doen. Door je onderbuikgevoel om te zetten in concrete cijfers creëer je inzicht in de complete employee journey. Het geeft je een veel beter beeld van het functioneren van je bedrijf en de mensen die het draaiend moeten houden.

De zes belangrijkste HR metrics

 

Wanneer je een start wilt maken met HR analytics, is het belangrijk om goed na te denken over welke kengetallen je wilt gaan meten. Je wilt uiteraard alleen data verzamelen die relevant is en je helpt om gefundeerde beslissingen te nemen. Meet, zeker in het begin, niet te veel. Een overvloed aan cijfers leidt meestal niet tot de gewenste inzichten. Om je te helpen bij het maken van je keuze vind je hieronder zes van de belangrijkste HR metrics:

 

Verzuimcijfers

 

We noemden verzuim al in het voorbeeld hierboven. Door te meten hoeveel procent van de medewerkers in een bepaalde periode ziek is, krijg je inzicht in de gesteldheid van je personeelsbestand. Stijgt het verzuimpercentage over een langere periode? Dan is het belangrijk om uit te zoeken waar dit aan ligt, zodat er aan een oplossing gewerkt kan worden.

 

Personeelsverloop

 

Een andere belangrijke HR metric is personeelsverloop. Hoeveel mensen vertrekken er in een jaar? Zijn dit er veel, dan kan dit bijvoorbeeld te maken hebben met een gebrek aan doorgroeimogelijkheden.

Wervingskosten

 

Ofwel: hoeveel kost het om iemand aan te nemen? Hoeveel tijd besteden recruiters aan werving? Wat zijn de kosten van het uitzetten van vacatures? Op basis hiervan kun je je wervingsproces verder optimaliseren.

 

Promotietijd

 

Hoe lang duurt het gemiddeld voordat medewerkers promotie maken? Biedt de organisatie voldoende doorgroeimogelijkheden, of ontstaat er verloop door een gebrek aan kansen?

 

Overwerktijd

 

Hoeveel uren werken medewerkers in een maand of een jaar over? Zijn er dat heel veel, dan is dat een signaal dat er behoefte is aan extra werknemers of een betere planning.

 

Medewerkerstevredenheid

 

Tevreden medewerkers zorgen voor een goede sfeer in je organisatie. Ze zijn bovendien productiever, minder vaak ziek en zullen ook niet heel snel op zoek gaan naar een baan bij de concurrent. Medewerkerstevredenheid is dan ook een hele belangrijke metric om op te nemen in je HR analytics.

Gerelateerde artikelen

86.png

Blog

De meerwaarde van leiderschaps-ontwikkeling voor managers
Leestijd 5 min.

Gelet op de huidige krapte van de arbeidsmarkt, is het voor veel organisaties…

Total Talent Flow.png

Blog

Thuiswerkvergoeding: wat is er mogelijk?
Leestijd 4 min.

Goede arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor werknemers wanneer ze kiezen voor…

12.png

Blog

Wat is employer branding en hoe zet je het in voor het vinden van talent?
Leestijd 5 min.

Employer branding betekent het creëren van voorkeurspositie in de mindset van…

werkgeverschap-min.png

Blog

Vijf tips om modern werkgeverschap te faciliteren
Leestijd 5 min.

Veel bedrijven zijn op zoek naar een manier om hun werkgeverschap in te vullen.…

14.png

Blog

Strategische planning in 2021: de prominente rol van HR
Leestijd 7 min.

Hoewel we 2020 liever zo snel mogelijk vergeten, hebben we ook een aantal…

Total Talent Flow.png

Blog

5 tips voor een intakegesprek voor interim professionals
Leestijd 5 min.

Als interim professional moet je telkens nieuwe opdrachten verwerven. Een…

83.png

Blog

Statushouders in dienst nemen: dit moet je weten
Leestijd 5 min.

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer vacatures dan werklozen. Om de…

8.png

Blog Interview

Talentontwikkeling: Effectiever werken vanuit talenten en rollen
Leestijd 5 min.

Organisaties zijn naarstig op zoek naar talent. De spoeling op de arbeidsmarkt…