blog
#vinden #binden
19.06.2023
Leestijd 2 minuten

Wet DBA: handige checklist voor zzp’ers

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken er in Nederland ruim acht miljoen mensen in dienstverband en meer dan 1,2 miljoen mensen als zzp’er. Het arbeidsrecht bepaalt wie in welke categorie valt. In 2016 is de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) in werking getreden ter vervanging van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Opdrachtgevers en -nemers kunnen een arbeidsrelatie aangaan die meerdere belastingvoordelen oplevert. De wet DBA is een wet die werkgevers en zelfstandigen duidelijkheid moet geven over de aard van hun werkrelatie. Maar waar moet je nu precies rekening mee houden als zzp’er? In deze blog vertellen we je meer over de Wet DBA.

Checklist

Het is als zzp’er belangrijk om goed op de hoogte te zijn van relevante wet- en regelgeving. De Wet DBA is ontworpen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de arbeidsrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers te verhelderen.

Sommige werkgevers kiezen voor een samenwerking met een zzp’er, omdat ze zo voor minder tijd en geld, maar mét belastingvoordelen iemand aan het werk kunnen zetten. Maar werken met een schijnzelfstandige – en als schijnzelfstandige - is strafbaar.

Door onderstaande checklist te volgen kun je ervoor zorgen dat je voldoet aan de eisen van de wet, mogelijke risico’s vermijdt en jezelf goed beschermt. 

1.    Geen gezagsverhouding

Een van de cruciale criteria om als zzp’er te worden beschouwd, is het ontbreken van een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever. Het is belangrijk dat je opdrachtgever je niet behandelt als een werknemer, maar als een onafhankelijke professional. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om je werkzaamheden zelfstandig in te vullen, zonder directe aansturing of controle van je opdrachtgever.

2.    Minimaal drie opdrachtgevers per jaar

Om het risico op schijnzelfstandigheid te minimaliseren, is het raadzaam om gedurende het jaar met minimaal drie verschillende opdrachtgevers te werken. Dit toont aan dat je niet afhankelijk bent van één enkele opdrachtgever en dat je als zelfstandige meerdere inkomstenbronnen hebt.

3.    Sluit goede contracten af

Zorg ervoor dat je altijd heldere contractuele afspraken maakt met je opdrachtgevers. Een goed contract legt de aard van de opdracht, de duur, het tarief en de zelfstandige status vast. Het helpt om de verwachtingen en verantwoordelijkheden van beide partijen helder te definiëren, en kan later van onschatbare waarde zijn bij het aantonen van je ondernemerschap en het voorkomen van geschillen.

4.    Voorkom opzettelijk misbruik

Hoewel de Belastingdienst momenteel geen boetes oplegt of loonheffingen vordert, tenzij er sprake is van opzettelijk misbruik, is het van groot belang om te allen tijde eerlijk en transparant te zijn tijdens je werkzaamheden. Zorg ervoor dat je op een correcte manier voldoet aan de eisen van de Wet DBA en vermijd situaties waarin je bewust de regels omzeilt.

5.    Win deskundig advies in

Als je twijfels hebt over je positie als zzp’er of als je meer duidelijkheid wilt over de Wet DBA, is het verstandig om deskundig advies in te winnen. Een juridisch adviseur of een gespecialiseerd bureau kan je helpen de wetgeving beter te begrijpen en kan specifiek advies geven op basis van jouw situatie.

Benieuwd naar onze opdrachten?