blog
#vinden
01.08.2022
Leestijd 2 minuten

Wat is strategische personeelsplanning?

Strategische personeelsplanning (SPP) is een strategie die ontwikkeld wordt door het bestuur van de organisatie en HR-professionals die aansluit bij de ambitie van de organisatie. Met SPP worden verschillende scenario’s geschetst om te kijken wat er nodig is om het personeelsbestand klaar te maken voor de toekomst. HR-professionals vragen zich onder meer af: welke competenties heeft de organisatie nodig over x jaar? En welke skills moeten de medewerkers over x jaar bezitten? Wat betekent dit voor het huidige personeelsbeleid? Aan de hand van deze vragen zijn organisaties beter in staat om vast te stellen wat er nodig is om het personeelsbestand voor te bereiden op de toekomst.

Wat is de toegevoegde waarde van strategische personeelsplanning (SPP)?

SPP biedt zowel voordelen voor de organisatie als voor werknemers. Met SPP kan een organisatie sneller de juiste medewerker op de juiste plek plaatsen. Dit komt omdat in het wervingsproces meer rekening wordt gehouden met de toekomstige behoeften van de organisatie. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker vertrekt en een nieuwe vacature ontstaat, kun je niet alleen kijken naar de huidige functietaken van de medewerker, maar ook de toekomstige invulling. Hierop kun je de vacature en het wervingsproces aanpassen. Daarnaast kunnen huidige werknemers met behulp van SPP gericht doorgroeien en zo een waardevolle bijdrage leveren aan de organisatiedoelstellingen, wat hun duurzame inzetbaarheid vergroot.

Hoe pas je strategische personeelsplanning toe in je organisatie?

 Het is slim om met SPP aan de slag te gaan en niet op basis van een kortetermijnvisie personeelstekorten in te vullen. Wanneer je een SPP maakt die zich bijvoorbeeld richt op de komende vier jaar verkwist je minder talent, want de ambities van je werknemers sluiten beter aan op de behoefte van de organisatie. Ook behoud je met een proactief personeelsbeleid als organisatie slagkracht om concurrenten voor te zijn. Wij geven je een aantal tips voor het implementeren van SPP binnen je organisatie:
 

1. Maak een analyse

 Analyseer de markt en de concurrentie. Bepaal op basis van de data je strategie en missie.

2. Creëer een flexibel personeelsbestand

 Neem je personeelsbestand onder de loep. Denk goed na over wat je nodig hebt van je medewerkers: zowel in competenties als uitvoering van taken. Houd bij het selecteren van nieuwe medewerkers rekening met de huidige behoeften, maar zorg voor een flexibel personeelsbestand voor de toekomst.

3. Ontwikkel je personeel 

Ga het gesprek aan met je medewerkers: sluiten hun competenties nog aan op de behoefte van de organisatie? Wat moet er eventueel gedaan worden voor de organisatiebehoeften over x jaar? Kijk goed naar hun vaardigheden, en zorg voor continue ontwikkeling. 

4. Evalueer

Evalueer regelmatig, bijvoorbeeld aan de hand van een personeelsschouw, en stel je beleid waar nodig bij.

Aan de slag met een campus recruitment strategie?

Wil je aan de slag met een campus recruitment strategie? Of heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Benieuwd naar onze opdrachten?