Wat is detachering precies?

 

De-ta-che-ren (detacheerde, heeft gedetacheerd) betekent tijdelijk elders indelen of tewerkstellen. Dit is de letterlijke definitie van detachering volgens de Van Dale. Als we kijken naar de definitie van detachering op de arbeidsmarkt, dan hebben we het over tewerkstellen. Zowel praktisch opgeleide mensen als hoogopgeleide mensen worden als gedetacheerde ingehuurd voor vaste functies, tijdelijke projecten en interim-opdrachten. Detachering betekent niets anders dan dat een organisatie een werknemer inhuurt of ‘leent’ van een andere organisatie voor een bepaalde tijd.

Hoe werkt detachering?

 

Werkgevers kunnen werknemers inhuren van een soortgelijk bedrijf in de sector, maar vaak schakelen ze een detacheringsbureau in. Het detacheringsbureau (uitlener) heeft bijvoorbeeld starters of specialisten in dienst en de opdrachtgever (inlener) huurt de werknemer voor een periode in. De inlener betaalt hiervoor een vergoeding aan de uitlener. Kort gezegd: het detacheringsbureau blijft de werkgever van de uitgeleende werknemer. De werknemer is in dienst bij het detacheringsbureau en wordt tijdelijk uitgeleend aan de inlener, waar hij of zij werkzaamheden verricht. De werknemer blijft op de loonlijst staan van de uitlener.

Wat zijn de voordelen van detachering?

 

De een wil tijdelijk ergens anders ervaring opdoen, terwijl de ander juist op zoek is naar een extra paar handen in een ondersteunende functie. Detachering biedt mooie kansen voor zowel de opdrachtgever als de werknemer. We zetten de voordelen voor je op een rij.

 

De voordelen van detachering voor de werkgever:

 

1. De juiste medewerker op de juiste plek

 

Met detachering kun je snel en eenvoudig personeel inhuren, bijvoorbeeld als je een vervanger zoekt wegens zwangerschapsverlof. Maar ook wanneer je behoefte hebt aan een extra paar handen voor de uitvoer van een project of specifieke kennis nodig hebt die niet in je organisatie aanwezig is. Het detacheringsbureau voert voorgesprekken met kandidaten. Zo kunnen beide partijen kijken of er ruimte is voor een samenwerking. Vaak hebben deze kandidaten enkele jaren werkervaring waardoor ze beschikken over brede kennis.

 

2. Volledige ondersteuning

 

Een detacheringsbureau biedt opdrachtgevers vergaande ondersteuning. Ze investeren in hun werknemers via coaching en professionele trainingen. Zo blijven de kennis en vaardigheden van de gedetacheerde up-to-date. Dit is voor werkgevers interessant, omdat de gedetacheerde te allen tijde de juiste vakkennis bezit.

 

3. Kostenbesparing

 

Wanneer je een gedetacheerde inhuurt dan hoef je hem of haar alleen te betalen voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Je hoeft geen rekening te houden met vakantiedagen of feestdagen. Ook loop je geen werkgeversrisico, zoals doorbetaling van het loon wanneer de werknemer langdurig ziek wordt.

 

4. Kennisprikkel

 

Met detachering bind je medewerkers voor een bepaalde periode aan je organisatie. Zij brengen nieuwe kennis en ideeën met zich mee en kunnen vaste medewerkers positief beïnvloeden op de werkvloer.

De voordelen van detachering voor de werknemer:

 

1. Regie over carrière

 

Detachering biedt uitkomst voor werknemers die regie willen pakken over hun carrière. Starters of professionals die zoeken naar afwisselende werkzaamheden kunnen als gedetacheerde bij verschillende bedrijven werken voor een bepaalde tijd. Opdrachten variëren in lengte van een half jaar tot een jaar en soms zelf langer. Ook kunnen ze ervaring opdoen in een andere branche of kijken naar andere mogelijkheden binnen hun vakgebied. Daarnaast biedt detachering zekerheid, want ook als je geen opdracht hebt word je doorbetaald door je werkgever. Tenzij je kiest voor werken als freelancer. In dat geval krijg je een hogere vergoeding waarvan je een gedeelte opzij zet als ‘appeltje voor de dorst’ en waar je een arbeidsongeschiktheidsverzekering van betaalt.

 

2. Nieuwe werkomgeving

 

Doordat werknemers bij verschillende bedrijven voor een bepaalde periode aan de slag gaan, komen ze telkens in een andere werkomgeving terecht. Zo komen ze in aanraking met verschillende bedrijfsculturen, waardoor ze leren om zich flexibel op te stellen. Ook ontdekken ze welke manier van werken het beste bij hun past. Detachering biedt werknemers de vrijheid om te ontdekken waar ze goed in zijn, wat zorgt voor meer werkgeluk.

 

3. Loopbaanontwikkeling

 

Detacheringsbureaus bieden persoonlijke begeleiding aan om in te spelen op de persoonlijke wensen en behoeften van de werknemer. Ook is er vaak een opleidingsbudget om door te ontwikkelen. Samen met de werkgever stipt de werknemer zijn of haar carrière uit. Door te kiezen voor detachering krijgt een werknemer iedere keer een nieuwe kans om vaardigheden en ervaringen op te doen bij een opdrachtgever. Zo weten ze zeker wat het beste bij hen past.

 

4. Netwerken

 

Een werknemer die bij meerdere bedrijven aan de slag gaat heeft betere kansen op een goede baan. Doordat ze met meerdere professionals in aanraking komen bouwen ze zelf een groot netwerk op. Zonder connecties is het bijvoorbeeld moeilijk om aan de slag te gaan bij grote internationale organisaties. Daarnaast organiseren detacheringsbureaus vaak borrels en interactieve kennissessies waardoor ze in contact komen met vakgenoten. Zo gaan meerdere gesloten deuren ineens open.

Gerelateerde artikelen

60.png

Blog

Strategisch gebruikmaken van subsidies voor talentontwikkeling
Leestijd 5 min.

Werkgevers die een actieve leercultuur creëren binnen een organisatie plukken…

90.png

Blog

Medewerkersbetrok-kenheid als cruciaal onderdeel van de employee journey
Leestijd 5 min.

De vraag die in deze arbeidsmarkt steeds terugkomt: hoe word je een…

De voordelen van job rotation-min.png

Blog

Stimuleer verandering op de werkvloer: 4 tips
Leestijd 5 min.

De start van het nieuwe jaar is een kans voor groei! In het eerste kwartaal van…

78.png

Blog

Waarom modern werkgeverschap steeds populairder wordt
Leestijd 5 min.

Modern werkgeverschap is een hot topic. Steeds meer bedrijven gaan op zoek naar…

Werkgeluk.png

Blog

Hoe draag je als opdrachtgever bij aan werkgeluk?
Leestijd 4 min.

Weet jij waar je tijdelijke krachten waarde aan hechten? Als opdrachtgever heb…

ZZP'er.png

Blog

3 tips voor zzp’ers om nieuwe freelance opdrachten te vinden
Leestijd 3 min.

Als zzp’er ben je constant bezig met het zoeken en binnenhalen van nieuwe…

26.png

Blog

Vitaliteitsprogramma van groot belang bij duurzame inzetbaarheid
Leestijd 5 min.

Betrokken en gezonde medewerkers, minder verzuim en meer werkplezier; door als…

47.png

Blog

Hoe ontwikkel je een campus recruitment strategie voor je organisatie?
Leestijd 5 min.

Talent kun je niet vroeg genoeg aan je organisatie binden. Met behulp van campus…