Binnen alle sectoren op de Nederlandse arbeidsmarkt is er een tekort aan personeel. Desondanks is er ook nog een grote groep mensen die wil én kan werken, maar daarbij enige ondersteuning nodig heeft om haar taken te voltooien. Hoewel veel werkgevers inzetten op diversiteit en deze groep willen opnemen binnen de organisatie, blijkt in de praktijk dat dit slechts lukt bij een kleine groep werkgevers. Uit onderzoek van Cedris, brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie, blijkt dat 60 procent van de werkgevers graag mensen met een ondersteuningsbehoefte inzetten, maar door verschillende drempels lukt dit slechts bij 12 procent.

 

Wat zijn de obstakels?

 

Hoewel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag aan de slag gaan, zijn er in de praktijk enkele obstakels om een plekje te bemachtigen bij een organisatie. Bijvoorbeeld:

 

Geen financiële vooruitgang

 

Voor sommige mensen bestaat de kans dat ze er financieel niet op vooruitgaan wanneer ze bijvoorbeeld vanuit een uitkering naar een reguliere baan gaan. Het kan zijn dat ze door hun werk in loondienst bijvoorbeeld meerdere toeslagen verliezen.

 

Te weinig interne kennis

 

Wanneer je mensen met een ondersteuningsbehoefte opneemt in je organisatie, dan hebben ze begeleiding nodig. Alleen is deze kennis en ervaring niet altijd binnen een organisatie aanwezig. Bij veel instanties kun je je wel aanmelden voor verschillende budgetten, dat vergt enig uitzoekwerk.

 

Vooroordelen

 

Mensen met een ondersteuningsbehoefte krijgen te maken met vele vooroordelen. Zo denken werkgevers dat ze vaker ziek zijn, veel begeleiding nodig hebben of een negatieve invloed kunnen hebben op de organisatie.

Kansen grijpen

 

Er zijn meerdere oplossingen om werk te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kijk naar de mogelijkheden van een man of vrouw met een arbeidsbeperking. Denk bijvoorbeeld aan het opknippen van taken. Mensen met een ondersteuningsbehoefte zullen niet volledig voldoen aan het functieprofiel, maar ze kunnen wel aan het werk gezet worden binnen bestaande vacatures. Ook zijn er vanuit de overheid meerdere financiële regelingen – zoals de loonkostensubsidie tot subsidie om de werkplek aan te passen- die werkgevers ondersteunen in het aantrekken van mensen met ondersteuningsbehoeften.

 

Tof Thissen, algemeen directeur van het UWV werkbedrijf, stelt dat het in de huidige arbeidsmarkt alleen maar kansen oplevert voor werkgevers en mensen met onbenut arbeidspotentieel. “Ook mensen met een ondersteuningsbehoefte brengen talenten, kwaliteiten, collegialiteit en vooral werkplezier binnen. Iedereen wil volwaardig meedoen aan de samenleving.”

Wat kun je doen?

 

De wil om een inclusieve organisatie te creëren is de eerste stap, maar nu moet je er naar handelen. Er zijn verschillende sociale werkbedrijven die mensen met ondersteuningsbehoeften aan het werk helpen én ondersteunen in hun ontwikkeling. De kandidaten worden via een werkbedrijf direct geplaatst of gedetacheerd bij reguliere werkgevers. Wanneer dit niet de juiste oplossing is, dan kan hij of zij binnen het sociale werkbedrijf in een veilige omgeving werk verrichten. Ga het gesprek aan en kijk of je kunt samenwerken met een sociaal werkbedrijf.

Circle8

 

Circle8 biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans aan om zich verder te ontwikkelen. Samen met ITvitae en Carapax IT biedt Circle8 mensen met autisme de kans om hun IT-talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor klanten.

Gerelateerde artikelen

28.png

Blog

Employee engagement: 5 tips - Huis van Talent
Leestijd 5 min.

Medewerkers die niet alleen hun werk doen, maar écht betrokken zijn bij je…

22.png

Blog

5 tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren
Leestijd 5 min.

Alles is veranderlijk en in beweging: zo ook de werkgever, de werknemer én de…

59.png

Blog

Het belang van digitale vaardigheden voor ICT-professionals
Leestijd 5 min.

De digitalisering van onze maatschappij neemt in een rap tempo toe. Nederland is…

12.png

Blog

Wat is employer branding en hoe zet je het in voor het vinden van talent?
Leestijd 5 min.

Employer branding betekent het creëren van voorkeurspositie in de mindset van…

poolmanagement-min.png

Blog

Wat is poolmanagement en hoe zet je het effectief in?
Leestijd 5 min.

Poolmanagement is een handige manier om medewerkers in je organisatie in te…

2.png

Blog

Big Five persoonlijkheidstest
Leestijd 5 min.

Maak kennis met de Big Five persoonlijkheidstest. Als we het over ‘the big five’…

65.png

Blog

Wat is reversed billing?
Leestijd 5 min.

Bedrijven die met flexkrachten of zzp’ers werken weten niet altijd of hun…

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023-min.png

Blog

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023
Leestijd 5 min.

De arbeidsmarktwetgeving is voortdurend aan verandering onderhevig. Ook in 2023…