Overeenkomsten en verschillen

Ondanks dat de afgelopen jaren het aantal vrouwelijke zzp’ers enorm is toegenomen, is de verhouding man-vrouw slechts marginaal gegroeid in het voordeel van de vrouwen. Waarbij er ook binnen de verschillende sectoren geen opvallende verschuivingen hebben plaatsgevonden: waar al de meeste vrouwelijke professionals aan de slag zijn (zorg, dienstverlening) vindt ook de grootste groei plaats, absoluut maar dus ook relatief.

 

Wat op het eerste gezicht minder logisch en daardoor juist opvallender is dat er een verschuiving plaats heeft gevonden in opleidingsniveau tussen vrouwelijke en mannelijke zzp’ers. Vrouwelijke zelfstandigen zijn (relatief) steeds vaker hoger opgeleid dan mannelijke zelfstandigen, vooral ook omdat het gemiddelde opleidingsniveau van de mannen de afgelopen 10 jaar niet is gestegen maar zelfs iets afnam.

 

Bijbehorende verdiensten?

In het licht van deze ontwikkelingen is het opmerkelijk dat de verdiensten van vrouwelijke zelfstandigen in het algemeen nog steeds achterblijven op die van hun mannelijke collega’s. Uit onderzoek van onlinebank KNAB blijkt dat hoogopgeleide vrouwen die werkzaam zijn als zzp’er 13 procent minder verdienen dan hoogopgeleide mannelijke zzp’ers.

 

In het verlengde daarvan bestaan er ook bij de opbouw van hun pensioen grote verschillen. Vrouwelijke zzp’ers leggen bijna 30 procent minder in op hun pensioenrekening dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van Bright Pensioen. Dat verschil heeft volgens Karin Jakobsen, directeur van Bright, niet alleen te maken met het feit dat vrouwelijke zzp'ers minder verdienen en dus ook minder opzij kunnen zetten. Het heeft ook te maken met het feit dat vrouwen vaker zorgtaken op zich nemen en dus minder uren kunnen werken.

 

Toch zijn vrouwen die in sectoren werken waar ze minder loon krijgen als zzp’er doorgaans tevreden met het salaris dat ze krijgen. 65 Procent van de ondervraagden is blij met het uurtarief dat ze ontvangen. Voor de zelfstandigen die niet tevreden zijn, loont het om aandacht te besteden aan de onderhandelingsvaardigheden. Uit onderzoek van Felice van Berendschot van de Universiteit van Tilburg kwam naar voren dat vrouwen het meeste kans maken op een hoger tarief als ze onderhandelen met een vrouw. Hoe meer vrouwen dus plaatsnemen in de directie, hoe groter de kans op een einde van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Bovendien blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Plan Bureau dat het instellen van een vrouwenquotum werkt om meer vrouwen in dienst te krijgen van beursgenoteerde bedrijven. Wel is er nog flink wat werk te verzetten. Slechts 1 op de 5 bedrijven voldoet aan het quotum.

De uitzondering: de IT-sector

Er is één sector waar vrouwen niet inleveren op loon: de IT-sector. Dat is ook de sector met het hoogste uurtarief. In de ICT en zakelijke dienstverlening is het gemiddelde tarief 100 euro per uur. De gemiddelde jaaromzet in deze sectoren liggen tussen de 120.000 en 140.000 euro.  ICT is ook een sector met flinke tekorten. Sterker nog: het is de sector waar het personeelstekort het grootst is. Er is vooral vraag naar softwareontwikkelaars en securityspecialisten. Van de mensen die nu in de ICT werken, doen 81.000 mensen dat als zelfstandige. De verdeling tussen mannen en vrouwen in de ICT is als volgt: 83 procent is man, 17 procent is vrouw.

Kijk zelf maar

Bij bepaalde competenties, bepaalde skills, horen ook bepaalde voorwaarden. En daar heeft gender evenals andere verschillen tussen professionals natuurlijk niets mee te maken. Bij Circle8 hebben we dit vastgelegd in ons antidiscriminatiebeleid. En hebben we hele mooie opdrachtgevers met nog mooiere opdrachten beschikbaar: kijk zelf maar!

Gerelateerde artikelen

Chat GPT voor recruitment.png

Blog

Welke kansen biedt AI voor recruitment?
Leestijd 5 min.

Anno 2023 kan je niet meer om Artificial Intelligence (AI) heen. Digitalisering…

49.png

Blog

De voordelen van een vierdaagse werkweek: een betere werk- en leefbalans voor werknemers?
Leestijd 5 min.

In plaats van vijf dagen werken, maar vier dagen werken? Het is een scenario…

80.png

Blog

Wat is persoonlijk eigenaarschap en hoe kun je het stimuleren binnen je organisatie?
Leestijd 5 min.

Dagelijks worden organisaties geconfronteerd met veranderingen in de markt: van…

do's en dont's.png

Blog

De belangrijkste do’s en don’ts voor interim professionals
Leestijd 3 min.

Als interim professional speel je een belangrijke rol in verschillende…

agile werken.png

Blog

Agile werken met zzp’ers en interim professionals
Leestijd 4 min.

Organisaties zijn voortdurend op zoek naar manieren om zich aan te passen aan…

ondersteuningsbehoefte_-min.png

Blog

Hoe kun je mensen met een ondersteuningsbehoefte inzetten binnen je organisatie?
Leestijd 5 min.

Ondanks de vele openstaande vacatures vinden mensen met een…

27.png

Blog

Wat is een HR-cyclus en hoe zet je deze effectief in?
Leestijd 5 min.

Breng je huidige HR-cyclus in kaart. Van het eerste sollicitatiegesprek tot het…

interim-opdrachten.png

Blog

Is een interimopdracht de volgende stap in jouw carrière? 5 redenen om deze stap samen met Circle8 te nemen
Leestijd 3 min.

De juiste keuzes maken is belangrijk om je carrière vorm te geven. Lees verder…