Eén op de tien werknemers in Nederland is zestig jaar of ouder en gaat binnen nu en zeven jaar met pensioen. Toch blijkt uit onderzoek dat vier op de tien AOW’ers nog wel betaald werk willen doen. Volgens het ministerie van SZW is voor werkgevers dus een groep van ongeveer 200.000 ervaren werknemers beschikbaar, die in deeltijd willen werken.

 

Met de campagne ‘Sommige werknemers zijn niet te stoppen’ spoort het ministerie werkgevers aan om in gesprek te gaan met mensen die de pensioenleeftijd naderen. Werkgevers kunnen dus met het zicht op de oplopende vergrijzing oudere werknemers inzetten. Wij zetten de 4 voordelen van het dienst nemen van een AOW’er voor je op een rij.
 

1.    Kennis en expertise

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het dienst nemen van een AOW’er, is de enorme hoeveelheid ervaring en kennis die zij met zich meebrengen. Deze ervaren werknemers hebben vaak tientallen jaren gewerkt in diverse functies en sectoren, waardoor ze een breed scala aan vaardigheden hebben opgebouwd. Zulke waardevolle kennis 

kunnen ze delen met hun collega’s, wat een toegevoegde waarde biedt bij het oplossen van complexe problemen. Daarnaast kunnen zij jongere medewerkers begeleiden bij het nemen van weloverwogen beslissingen.


2.    Consistentie

Een AOW’er heeft een bewezen staat van dienst. Hij of zij heeft laten zien dat ze consistent kunnen presenteren en verantwoordelijkheid kunnen dragen gedurende hun carrière. Dit vertaalt zich naar loyaliteit en een stabiele werkhouding. Als werkgever kun je erop vertrouwen dat AOW’ers hun taken tijdig en zorgvuldig uitvoeren. Dit heeft een positieve invloed op de productiviteit van het team en de algemene werksfeer.
 

3.    Aanpassingsvermogen

Het belang van voortdurende groei en ontwikkeling hoef je niet uit te leggen aan een AOW’er. Zij zijn vaak bereid om te investeren in bijscholing en training. Hierdoor kunnen ze zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe technologieën en werkwijzen, wat belangrijk is in een snel veranderde zakelijke omgeving.

 

4.    Financiële voordelen

Het in dienst nemen van een AOW’er brengt ook aanzienlijke financiële voordelen met zich mee voor jou als werkgever. Zo ben je als werkgever niet gebonden aan het wettelijk minimumloon en vakantiebijslag. Daarnaast hoef je bij iemand die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt maar dertien weken loon door te betalen bij ziekte in plaats van twee jaar. Bovendien zijn er speciale tarieven voor loonheffingskorting van toepassing op AOW’ers, wat verdere besparingen oplevert voor je organisatie.

5.    Netwerk en contacten

Gedurende hun carrière heeft een AOW’er een uitgebreid professioneel netwerk opgebouwd. Deze contacten kunnen waardevol zijn voor je organisatie. Ze kunnen helpen bij het aantrekken van nieuwe klanten, het aangaan van partnerschappen en het identificeren van groeikansen. Een AOW’er kan als bruggenbouwer fungeren tussen jouw organisatie en deze waardevolle contacten, waardoor zakelijke mogelijkheden worden vergroot.

 

Kortom, de inzet van AOW’ers op de werkvloer brengt vele voordelen met zich mee. Het is een welkome aanvulling in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.

 

 

Gerelateerde artikelen

21.png

Blog

Employer branding strategie als matchmaker
Leestijd 5 min.

Een goede employer branding strategie is onmisbaar als bedrijf. Organisaties…

acquisition versus recruitment-min.png

Blog

Dit moet je als zzp’er doen om werk te vinden tijdens de vakantieperiode
Leestijd 3 min.

Tijdens de zomermaanden neemt de stroom aan opdrachten voor veel zzp’ers af.…

23.png

Blog

Het belang van purpose voor je organisatie
Leestijd 5 min.

Op de krappe arbeidsmarkt hechten potentiële kandidaten en medewerkers waarde…

Total Talent Flow.png

Blog

Thuiswerkvergoeding: wat is er mogelijk?
Leestijd 4 min.

Goede arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor werknemers wanneer ze kiezen voor…

52.png

Blog

Zo bouw je een talentpool voor je organisatie
Leestijd 5 min.

Een talentpool is voor organisaties een handig hulpmiddel om geïnteresseerde…

17.png

Blog

Interne mobiliteit stimuleren: 5 tips
Leestijd 5 min.

Wij nemen je mee in de wereld van interne mobiliteit. Wil je jouw organisatie…

96.png

Blog

5 tips voor het verhogen van duurzame inzetbaarheid op de werkvloer
Leestijd 5 min.

Van vergrijzing tot krapte op de arbeidsmarkt: duurzame inzetbaarheid is een…

40.png

Blog

Wat is medewerkerstevredenheid en hoe verhoog je deze?
Leestijd 5 min.

Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten. Inzetten op een hoge…