blog
#groeien
25.07.2023
Leestijd 3 minuten

Wat betekent het nieuwe werken?

Het nieuwe werken betekent: geen gesprekken bij het koffieapparaat maar via Slack, geen oeverloze vergaderingen in een muffe kantoorruimte maar via Teams én de mogelijkheid tot sporten onder werktijd. De pandemie heeft bijgedragen aan een andere verbinding met collega’s en de werkcultuur binnen organisaties. Wanneer het kantoorverbod wordt opgeheven dient er sprake te zijn van een soepele overgang naar een nieuwe werkcultuur. Maar wat houdt Het Nieuwe Werken (HNW) precies in en hoe pak je het aan voor je organisatie?

Wat is het nieuwe werken?

Het nieuwe werken is de term voor het ontwikkelen van andere manieren om te werken. Het nieuwe werken, ook wel HNW genoemd, is een term die in 2005 door Bill Gates werd geïntroduceerd in zijn whitepaper ‘The New World of Work’. Gates schets hierin enkele veranderingen die mensen binnen tien jaar konden verwachten binnen hun werkomgevingen. Anno 2022 blijkt Gates op meerdere punten gelijk te hebben. Het nieuwe werken draait in de kern om het idee dat medewerkers zelf kunnen bepalen hoe ze werken, wanneer ze werken, waarmee ze werken, met wie ze werken en waar ze werken. Het nieuwe werken biedt werknemers meer flexibiliteit en een grotere zelfstandigheid, zodat ze effectiever en efficiënter kunnen werken.


De voordelen van het nieuwe werken

Het nieuwe werken biedt zowel werkgever als werknemer vele voordelen. De mogelijkheid tot flexibel werken zorgt voor meer werkplezier. Neem bijvoorbeeld de vrijheid om het werk naar eigen inzicht in te delen; het verhoogt de motivatie en de productiviteit van werknemers. Dit zorgt voor een kostenbesparing voor de werkgever en het terugdringen van ziekteverzuim. Daarbij is het ook voor potentiële medewerkers aanlokkelijk om te werken voor een organisatie die vrijheid biedt.

Het nieuwe werken in de praktijk

 

Wat betekent het nieuwe werken eruit in de praktijk? Het kantoor wordt waarschijnlijk de ontmoetingsplek voor collega’s. Daarnaast dient er gekeken te worden naar het budget, waarbij je bijvoorbeeld kunt besparen op de dagelijkse reiskosten of de huur van het kantoorgebouw. Het op afstand werken heeft daarnaast ook gevolgen voor het wervingsproces: het proces wordt ruimer voor zowel de recruiter als de kandidaat. Hoe kun je het nieuwe werken toepassen voor je organisatie? Hieronder volgen enkele tips.

 

1. Planning

De overstap naar het nieuwe werken vraagt om een goede planning. Het kost tijd om de verandering in gang te zetten en medewerkers dienen hun werkwijze dan ook aan te passen naar het nieuwe normaal. Iedere organisatie bepaalt zijn eigen tempo.

Je kunt bijvoorbeeld verplichte workshops organiseren waarbij alle facetten van het nieuwe werken aan bod komt – denk hierbij aan vergoeding tot werktijden- om de overgang binnen de organisatie te versoepelen.

2. Laat het zien

Geef het goede voorbeeld aan je werknemers en toon de voordelen van het nieuwe werken. Leidinggevenden kunnen laten zien hoe ze het nieuwe werken in de praktijk zelf toepassen.

3. Regel de thuiswerkplek

Wanneer je medewerkers niet op locatie werken is het belangrijk dat ze kunnen werken in een rustige en veilige omgeving. Welke middelen hebben ze nodig voor een prettige werkomgeving (bijvoorbeeld een computer of een bureaustoel)? Maar denk ook aan een thuiswerkvergoeding. Je dient daarnaast rekening te houden dat de thuiswerkplek dient te voldoen aan de Arbowet.

Benieuwd naar onze opdrachten?