Wat is het nieuwe werken?

 

Het nieuwe werken is de term voor het ontwikkelen van andere manieren om te werken. Het nieuwe werken, ook wel HNW genoemd, is een term die in 2005 door Bill Gates werd geïntroduceerd in zijn whitepaper ‘The New World of Work’. Gates schets hierin enkele veranderingen die mensen binnen tien jaar konden verwachten binnen hun werkomgevingen. Anno 2022 blijkt Gates op meerdere punten gelijk te hebben. Het nieuwe werken draait in de kern om het idee dat medewerkers zelf kunnen bepalen hoe ze werken, wanneer ze werken, waarmee ze werken, met wie ze werken en waar ze werken. Het nieuwe werken biedt werknemers meer flexibiliteit en een grotere zelfstandigheid, zodat ze effectiever en efficiënter kunnen werken.

De voordelen van het nieuwe werken

 

Het nieuwe werken biedt zowel werkgever als werknemer vele voordelen. De mogelijkheid tot flexibel werken zorgt voor meer werkplezier. Neem bijvoorbeeld de vrijheid om het werk naar eigen inzicht in te delen; het verhoogt de motivatie en de productiviteit van werknemers. Dit zorgt voor een kostenbesparing voor de werkgever en het terugdringen van ziekteverzuim. Daarbij is het ook voor potentiële medewerkers aanlokkelijk om te werken voor een organisatie die vrijheid biedt.

Het nieuwe werken in de praktijk

 

Wat betekent het nieuwe werken eruit in de praktijk? Het kantoor wordt waarschijnlijk de ontmoetingsplek voor collega’s. Daarnaast dient er gekeken te worden naar het budget, waarbij je bijvoorbeeld kunt besparen op de dagelijkse reiskosten of de huur van het kantoorgebouw. Het op afstand werken heeft daarnaast ook gevolgen voor het wervingsproces: het proces wordt ruimer voor zowel de recruiter als de kandidaat. Hoe kun je het nieuwe werken toepassen voor je organisatie? Hieronder volgen enkele tips.

 

1. Planning

De overstap naar het nieuwe werken vraagt om een goede planning. Het kost tijd om de verandering in gang te zetten en medewerkers dienen hun werkwijze dan ook aan te passen naar het nieuwe normaal. Iedere organisatie bepaalt zijn eigen tempo.

Je kunt bijvoorbeeld verplichte workshops organiseren waarbij alle facetten van het nieuwe werken aan bod komt – denk hierbij aan vergoeding tot werktijden- om de overgang binnen de organisatie te versoepelen.

 

2. Laat het zien

Geef het goede voorbeeld aan je werknemers en toon de voordelen van het nieuwe werken. Leidinggevenden kunnen laten zien hoe ze het nieuwe werken in de praktijk zelf toepassen.

 

3. Regel de thuiswerkplek

Wanneer je medewerkers niet op locatie werken is het belangrijk dat ze kunnen werken in een rustige en veilige omgeving. Welke middelen hebben ze nodig voor een prettige werkomgeving (bijvoorbeeld een computer of een bureaustoel)? Maar denk ook aan een thuiswerkvergoeding. Je dient daarnaast rekening te houden dat de thuiswerkplek dient te voldoen aan de Arbowet.

Gerelateerde artikelen

66.png

Blog

Hoe kunnen werkgevers het werkgeluk verhogen binnen de organisatie?
Leestijd 5 min.

Wat is werkgeluk? De ene werknemer hecht waarde aan geld en aanzien, terwijl…

Oudere werknemers op de werkvloer-min.png

Blog

Oudere werknemers op de werkvloer: de voor- en nadelen
Leestijd 5 min.

De krapte op de arbeidsmarkt heeft begin 2022 records gebroken. Werkgevers…

76.png

Blog

De belangrijkste punten uit de Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Leestijd 5 min.

Het arbeidscontract is in de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. Het…

De voordelen van job rotation-min.png

Blog

Stimuleer verandering op de werkvloer: 4 tips
Leestijd 5 min.

De start van het nieuwe jaar is een kans voor groei! In het eerste kwartaal van…

47.png

Blog

Hoe ontwikkel je een campus recruitment strategie voor je organisatie?
Leestijd 5 min.

Talent kun je niet vroeg genoeg aan je organisatie binden. Met behulp van campus…

22.png

Blog

5 tips om de ontwikkeling van je medewerker te stimuleren
Leestijd 5 min.

Alles is veranderlijk en in beweging: zo ook de werkgever, de werknemer én de…

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023-min.png

Blog

Veranderde HR wet- en regelgeving in 2023
Leestijd 5 min.

De arbeidsmarktwetgeving is voortdurend aan verandering onderhevig. Ook in 2023…

61.png

Blog

Social Return on Investment: wat betekent het precies?
Leestijd 5 min.

Per 1 januari 2015 is de participatiewet in werking getreden. Het doel? Mensen…